Τα ρομπότ δεν παθαίνουν εργατικά ατυχήματα, δεν αυτοκτονούν ούτε διεκδικούν αποζημιώσεις και καλύτερες συνθήκες δουλειάς.
Δικαιολογημένα λοιπόν η Foxconn αντικατέστησε 60.000 εργαζόμενούς της με ρομπότ τα τελευταία χρόνια, μειώνοντας το εργατικό της δυναμικό από 110.000 σε 50.000 άτομα. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της αγγλόφωνης «South China Morning Post», η ταϊβανο-κινεζική εταιρία που προμηθεύει με ηλεκτρονικά εξαρτήματα την Apple και τη Samsung δεν είναι η μοναδική στη βιομηχανική περιοχή Κουνσάν, της επαρχίας Τζανγκσού, που σχεδιάζει να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος των εργατών της με μηχανές.
Προτίθενται να τη μιμηθούν τουλάχιστον άλλες 600, ελαφραίνοντας από το βάρος του εργατικού κόστους. Από οικονομικής απόψεως συμφέρει απόλυτα, αφού οι μηχανές δεν σκοτώνονται, όπως οι 146 εργάτες που ανατινάχτηκαν σε εργοστάσιο της περιοχής πριν από δύο χρόνια. Τα ρομπότ επίσης δεν διαμαρτύρονται αν τα κακομεταχειριστείς, ούτε οδηγούνται στην αυτοχειρία, όπως πολλοί εργαζόμενοι της Foxconn, που δεν άντεξαν τις μεσαιωνικές συνθήκες δουλειάς και στέγασης.
Το θέμα είναι τι γίνεται με τις κοινωνικές επιπτώσεις, όταν π.χ. θα μείνουν άνεργοι πάνω από 1 εκατομμύριο εργάτες στο Κουσάν. Στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι εσωτερικοί μετανάστες από τη φτωχή κινεζική ενδοχώρα.
Σε γραπτή ανακοίνωση προς το ΒΒC o όμιλος Foxconn επιβεβαίωσε ότι επενδύει στα ρομπότ, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού του δυναμικού:
«Εφαρμόζουμε τη ρομποτική μηχανική και άλλες καινοτόμους κατασκευαστικές τεχνολογίες για να αντικαταστήσουμε επαναλαμβανόμενες εργασίες, που εκτελούνταν προηγουμένως από υπαλλήλους. Μέσω της εκπαίδευσης προτρέπουμε τους υπαλλήλους να εστιάζουν σε στοιχεία υψηλότερης προστιθέμενης αξίας στην κατασκευαστική διαδικασία, όπως η έρευνα και η ανάπτυξη, ο έλεγχος διαδικασίας και ποιότητας».
Σύμφωνα με τη «South China Morning Post», πάνω από 500 εργοστάσια στην επαρχία Ντονγκουάν επένδυσαν πλέον του μισού δισ. ευρώ σε τεχνολογίες αυτοματισμού από τον Σεπτέμβριο του 2014.
Καλώς ή κακώς, είναι η τάση της εποχής, που κινδυνεύει όμως με λάθος χειρισμούς να ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά των υπερεθνικών συγκρούσεων κεφαλαίου-εργασίας (παρακολουθούμε τι γίνεται στη Γαλλία).
Πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τις κοινωνικές επιπτώσεις της ρομποτικής τεχνολογίας στην αγορά εργασίας. Προσφάτως μάλιστα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με τη συμβουλευτική εταιρία Deloitte, εκτίμησε ότι τα επόμενα 20 χρόνια θα κινδυνέψει το 35% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως!
Ηδη κάποιες πολυεθνικές το επισείουν ως φόβητρο απέναντι στις εργατικές κινητοποιήσεις. «Θα μας έρθει φθηνότερα να αγοράσουμε ένα ρομποτικό βραχίονα 35.000 δολαρίων για να τηγανίζει πατάτες από το να δίνουμε 15 δολάρια την ώρα σε έναν αναποτελεσματικό υπάλληλο», αντέτεινε στα αιτήματα των αμερικανικών συνδικάτων για αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της McDonald, Eντ Ρένσι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ