Ο δορυφόρος είχε εκτοξευθεί στο διάστημα από τον Ιούνιο, ξεκινώντας από το διαστημικό κέντρο Tanegashima της Ιαπωνίας, και είχε έκτοτε αναγκαστεί να καθυστερήσει ορισμένες φορές το ταξίδι του λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Καθώς το πιλοτάρισμα του δορυφόρου από τη Γη θα ήταν δύσκολο, λόγω της μεγάλης απόστασης η οποία συνεπάγεται καθυστέρηση περίπου 11 λεπτών στην εκτέλεση κάθε εντολής, ο δορυφόρος είχε σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να πιλοτάρεται από μόνος του.
Παρά τις δοκιμές που είχαν γίνει όσο ο δορυφόρος γινόταν στη Γη, η θέση του σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη ήταν ένα στοίχημα που οι επιστήμονες αγωνιούσαν να κερδίσουν, καθώς ακόμη και ένα μικρό λάθος στην ελάττωση της ταχύτητας και το μανουβράρισμα του δορυφόρου θα μπορούσε να τον οδηγήσει στο να προσπεράσει τον πλανήτη, ή να συγκρουστεί μαζί του.
Η όλη διαδικασία διήρκεσε 27 λεπτά και πλέον ο δορυφόρος μπορεί να ξεκινήσει το έργο του, το οποίο αφορά κυρίως την μελέτη της ατμόσφαιρας του πλανήτη.
Ο δορυφόρος Hope θα καταγράψει την κίνηση των ατόμων υδρογόνου και οξυγόνου στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, καθώς και των σωματιδίων σκόνης που επηρεάζουν την σύσταση της ατμόσφαιρας και την θερμοκρασία του.
Με το πέρας της αποστολής του, ο δορυφόρος θα πρέπει να έχει συλλέξει 1.000 gigabytes δεδομένων, τα οποία θα διαμοιραστούν για μελέτη σε 200 επιστημονικά και ακαδημαϊκά ινστιτούτα ανά τον κόσμο.
Πιέσεις στην Google να πουλήσει το Chrome
Με την αποστολή αυτή, τα Εμιράτα καθίστανται η πέμπτη χώρα που πραγματοποιεί αποστολή στον Άρη και η πρώτη, η μελέτη της οποίας θα αφορά την ατμόσφαιρα του πλανήτη.
Μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να πραγματοποιηθούν άλλες δύο ακόμα αποστολές στον Άρη, καθώς σήμερα η Κίνα θα εκτοξεύσει τον δορυφόρο Tianwen-1 και στις 19 Φεβρουαρίου, η NASA θα αποστείλει στο διάστημα τον δορυφόρο Perseverance.
ΠΗΓΗ: INDEPENDENT
Το παρασκήνιο του τρίτου lockdown – Γιατί ο Μητσοτάκης «πάτησε» το κουμπί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr