Η εγκατάσταση, επιθεώρηση και επιδιόρθωση των μηχανισμών άντλησης και μεταφοράς ορυκτών καυσίμων που βρίσκονται κάτω από τη θάλασσα αποτελεί μια πολυδάπανη, χρονοβόρα, αντιοικολογική και συχνά επικίνδυνη διαδικασία.
@eelume_subsea created underwater #robots with a flexible body and modular structure, which carries engines and side-facing cameras. It could also be equipped with lights, cameras, a grabber, a tork or cleaning tool, a sonar and many other tools. https://t.co/blYAus8KdS pic.twitter.com/EdkdjMLJng
— Ennomotive (@ennomotive) July 11, 2018
Τώρα, ένα ρομπότ-φίδι μήκους 20 χιλιομέτρων, που θα μπορεί να «επιβιώσει» κάτω από το νερό για 6 συνεχόμενους μήνες, φαίνεται πως θα «λύσει τα χέρια» όσων ασχολούνται με αυτό το προσοδοφόρο κομμάτι της βιομηχανίας.
Το ρομπότ θα μπορεί να χειρίζεται εργαλεία για το χειρισμό και την επιδιόρθωση υποβρύχιων βαλβίδων και να καθαρίζει τους σωλήνες με ειδικές βούρτσες που απομακρύνουν τα ιζήματα και τα θαλασσινά «παράσιτα» που επικάθονται σε αυτούς.
Σε πολλές υποβρύχιες γεωτρήσεις η συντήρηση γίνεται ήδη με μη επανδρωμένα μηχανήματα, τα οποία όμως απαιτούν συχνή επαναφορά στη στεριά για την δική τους συντήρηση και επισκευή.
This is Eelume, an underwater drone that will soon be deployed for seabed maintenance work at the Asgard field in the Norwegian Sea. @EquinorEU @eelume_subsea via @lidarnews https://t.co/lbdv6rJY3F pic.twitter.com/JYB0NToG0L
— Robot&AIWorld (@RobotAndAIWorld) June 8, 2019
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ15/11/2024|11:25Αποκάλυψη: Αυτό το πλάσμα θα κυβερνήσει τη Γη αν πεθάνουν όλοι οι άνθρωποι σύμφωνα με επιστήμονες
Το πρωτοπόρο και ευέλικτο «φιδίσιο» ρομπότ αποδεικνύεται πολύ πιο αυτόνομο, καθώς θα μπορεί να ελέγχεται από μακριά μέσω τηλεχειριστηρίου και να αποσύρεται σε κάποιο υποθαλάσσιο «καταφύγιο» όταν θα βρίσκεται εκτός καθήκοντος.
Εκτός των άλλων, το ρομπότ-φίδι θεωρείται πολύ καλή οικολογική εναλλακτική στα υπάρχοντα μέσα συντήρησης, καθώς θα εκπέμπει πολύ λιγότερους ρύπους, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, σε σχέση με τους προκατόχους του.
Η συσκευή έχει αναπτυχθεί από την νορβηγική εταιρεία Eelume, η οποία μέχρι στιγμής κοστολογεί την λειτουργία του στα 100.000 δολάρια ημερησίως.
Παρά το εκ πρώτης αστρονομικό κόστος λειτουργίας του ρομπότ, η βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου θεωρεί ότι μακροπρόθεσμα θα αποτελέσει μια οικονομικότερη λύση όσον αφορά την ούτως ή άλλως πανάκριβη συντήρηση των υποθαλάσσιων βάσεών της.
Έτσι, τα πρώτα ρομπότ της Eelume αναμένονται να πιάσουν δουλειά μέσα στο 2021, ενώ μέχρι το 2027 η εταιρεία φιλοδοξεί πως τουλάχιστον 50 από τα ρομπότ- «φίδια» της θα περιπολούν τους ωκεανούς.
ΠΗΓΗ: CNN
Επιασε άμεσα δουλειά ο Μπάιντεν: Υπέγραψε το διάταγμα επανένταξης στη συμφωνία του Παρισιού
Ορκωμοσία Μπάιντεν: Τα γάντια του Σάντερς, η φούστα της Λέιντι Γκάγκα και μια τεράστια Βίβλος
Το όλο νόημα πρωτοσέλιδο του Der Spiegel που καλωσορίζει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
Μήνυμα ενότητας και δημοκρατίας από τον νέο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr