Ο επικεφαλής νευροχειρούργος του νοσοκομείου Riuniti της Ανκόνα, Ρομπέρτο Τρινιάνι, ήταν γνωστός εδώ και καιρό για το γεγονός ότι πραγματοποιεί συχνά επεμβάσεις στον εγκέφαλο ασθενών, οι οποίοι δεν έχουν υποστεί τεχνητή νάρκωση.
Τον Ιούνιο, ωστόσο, ξεπέρασε τον εαυτό του επεμβαίνοντας στον εγκέφαλο 60χρονης ασθενούς, η οποία όχι μόνο ήταν ξύπνια καθ’ όλη την διάρκεια της εγχείρησης, αλλά ταυτόχρονα παρασκεύαζε…γεμιστές ελιές.
Από τον εγκέφαλο της γυναίκας αφαιρέθηκε με επιτυχία ένας όγκος, ενώ η απασχόλησή της ενεργοποίησε περιοχές του μυαλού της που ελέγχουν την κίνηση και την ομιλία, διευκολύνοντας τους γιατρούς να παρακολουθήσουν την ανταπόκριση του εγκεφάλου της στις δικές τους παρεμβάσεις.
«Εξετάσαμε τη ζωή και τις αγαπημένες δραστηριότητες της ασθενούς για να δούμε ποιες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην θεραπευτική της πορεία. Σε αυτή την περίπτωση, η ασθενής μας ήταν μια καλή μαγείρισσα προερχόμενη από περιοχή γνωστή για τις ελιές της».
«Καθώς γνωρίζαμε ότι το γέμισμα των ελιών απαιτεί πολύ συγκεκριμένες κινήσεις των χεριών, σκεφτήκαμε ότι θα μας βοηθούσε στον έλεγχο των αντίστοιχων περιοχών του εγκεφάλου που θα ενεργοποιούσε αυτή η διαδικασία», εξήγησε ο Τρινιάνι.
Έκτοτε, πολλοί ασθενείς του Τρινιάνι έχουν λύσει σταυρόλεξα, παρακολουθήσει καρτούν και παίξει..βιολί, ενώ αυτός εκτελεί στον εγκέφαλό τους πολύπλοκες επεμβάσεις.
Ιδιαίτερα πρωτοποριακή ήταν η επέμβαση που πραγματοποιήθηκε για αφαίρεση όγκου από το μάτι ασθενούς, η οποία εκτελούσε τεστ οράσεως κατά την διάρκεια της εγχείρησης.
Ο γιατρός δεν είναι, ωστόσο, γνωστός μόνο για τις ανορθόδοξες πρακτικές του όσον αφορά τις επεμβάσεις χωρίς νάρκωση.
Έχοντας παρακολουθήσει ένα κονσέρτο πιάνου, ο Τρινιάνι αποφάσισε να επιστρατεύσει τον μουσικό και μοριακό βιολόγο, Εμιλιάνο Τόζο, στο ρόλο του…πιανίστα, κατά τη διάρκεια της επέμβασης στην σπονδυλική στήλη ενός 10χρονου αγοριού το οποίο βρισκόταν σε νάρκωση.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Το εγκεφαλογράφημα που έγινε στο αγόρι έδειξε ότι, παρά την ολική νάρκωση, ο εγκέφαλός του αντιλαμβανόταν την μουσική, ηρεμώντας όταν ο πιανίστας έπαιζε συγκεκριμένες συχνότητες.
Όσον αφορά τις επεμβάσεις του σε ξύπνιους ασθενείς, ο Τρινιάνι λέει πως θεωρεί πολύ σημαντική την «σύνδεση» που δημιουργείται ανάμεσα σε αυτόν και τον ασθενή κατά την διάρκεια της επέμβασης.
Η μεγαλύτερη ανταμοιβή γι’ αυτόν είναι, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η ανταπόκριση των ασθενών αμέσως μετά την ολοκλήρωση του χειρουργείου.
«Η πιο ωραία στιγμή είναι όταν βλέπεις έναν ασθενή να τα πηγαίνει καλά και να νιώθει ευγνωμοσύνη», λέει ο Τρινιάνι.
«Όσοι γίνονται γιατροί, το κάνουν γιατί θέλουν να βλέπουν τους ασθενείς να τα πηγαίνουν καλά- Αυτή η αποστολή σε κάνει να θες να εξαλείψεις τον ανθρώπινο πόνο».
ΠΗΓΗ: The Guardian
Συντάξεις: Διπλές αυξήσεις για 250.000 συνταξιούχους [αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα]
Folli Follie-απάτες: Υπερκοστολογήσεις, «φουσκωμένες» περιουσιακές αξίες και «γύρω γύρω όλοι»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr