Οι ερευνητές ετοιμάζουν μια έκθεση σχετικά με την ανακάλυψη και τα δεδομένα, ωστόσο, δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί, σύμφωνα με τη Guardian.
Όπως αναφέρει το Live Science, το σήμα φέρεται να είναι μια δέσμη ραδιοκυμάτων 980 MHz που ανιχνεύθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2019 μέσω του τηλεσκόπιου Parkes στην Αυστραλία.
Το τηλεσκόπιο Parkes είναι μέρος του πρότζεκτ Breakthrough Listen αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την αναζήτηση ραδιοκυμάτων από τεχνολογικές πηγές πέρα από το ηλιακό σύστημα. Το σήμα 980 MHz εμφανίστηκε μία φορά και δεν ανιχνεύτηκε ποτέ ξανά.
Αυτή η συχνότητα είναι σημαντική γιατί, όπως επισημαίνει η Scientific American, αυτή η ζώνη ραδιοκυμάτων συνήθως στερείται σημάτων από ανθρώπινα σκάφη και δορυφόρους.
Το Breakthrough Listen εντοπίζει ασυνήθιστα ραδιοκύματα όλη την ώρα, καθώς ανάμεσα στις γήινες πηγές, τη φυσική έξοδο του ήλιου και τις φυσικές πηγές πέρα από το ηλιακό σύστημα, υπάρχουν πολλά ραδιοκύματα που αναπηδούν εκεί έξω. Αλλά αυτό το σήμα φαίνεται να προέρχεται απευθείας από το σύστημα Proxima Centauri, μόλις 4,2 έτη φωτός από τη Γη.
Ακόμα πιο περίεργο: Το σήμα φέρεται να μετατοπίστηκε ελαφρώς ενώ ήταν υπό παρατήρηση, με τρόπο που μοιάζει με τη μετατόπιση που προκαλείται από την κίνηση ενός πλανήτη. Το Proxima Centauri έχει έναν γνωστό βραχώδη κόσμο 17% μεγαλύτερο από τη Γη, και είναι γνωστό για το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου.
Gigabit Voucher: Άνοιξε η πλατφόρμα για γρήγορο ίντερνετ - Πώς θα κάνετε αίτηση
Η Σόφια Σέιχ του Πανεπιστημίου Penn State, η οποία ηγήθηκε της ανάλυσης του σήματος για το Breakthrough Listen, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για αυτό: «Είναι το πιο συναρπαστικό σήμα που βρήκαμε στο πρότζεκτ Breakthrough Listen, επειδή δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν τόσες εκπομπές ραδιοκυμάτων», δήλωσε ο Σέιχ στην Scientific American, προσθέτοντας ότι το σήμα αναφέρεται τώρα ως Breakthrough Listen Candidate 1 ή BLC1.
Πρόκειται για μια πρόκληση στην αναζήτηση εξωγήινων επικοινωνιών, διότι κανείς δεν ξέρει πώς θα μπορούσαν να επικοινωνούν οι εξωγήινοι και κανείς δεν γνωρίζει όλες τις πιθανές φυσικές πηγές ραδιοκυμάτων στο σύμπαν. Έτσι, όταν φτάνουν σήματα που φαίνονται ακόμη και εύλογα τεχνολογικά και δεν έρχονται με εύκολες φυσικές εξηγήσεις, είναι δελεαστικό.
Μέχρι στιγμής, κανένα στοιχείο για αυτό το σήμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημα και είναι πιθανό να μην υπάρξουν οριστικές απαντήσεις.
Πηγή: LiveScience, Guardian
Ανασκόπηση 2020: Το συγκλονιστικό βίντεο με όλα όσα έγιναν τη χρονιά που φεύγει
Κουκάκι: Διαρρήκτης δεν βρήκε χρήματα και πήρε… τέσσερα κουτιά γλυκά
Κορωνοϊός: Οδηγίες επιστημόνων για το ρεβεγιόν – Πώς θα είμαστε το γιορτινό τραπέζι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr