Ο πύραυλος Chang’e 5 προσσεληνώθηκε στις 23 Νοεμβρίου, απελευθερώνοντας στην επιφάνεια του φεγγαριού δύο ειδικά μηχανήματα, τα οποία περιπλανήθηκαν εξετάζοντας, σκάβοντας και συλλέγοντας δείγματα από το έδαφος της Σελήνης.
Ο πύραυλος επέστρεψε χθες με ασφάλεια στη Γη, έχοντας συγκεντρώσει 2 κιλά υλικού, τα οποία θα αποσταλούν με αεροπλάνο στο Πεκίνο από την Μογγολία, σε έρημο της οποίας πραγματοποιήθηκε η προσγείωση.
Η αποστολή αποτέλεσε την πρώτη του είδους της μετά τις αντίστοιχες αποστολές των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης κατά την δεκαετία του ’70.
Μάλιστα, τα πετρώματα που συγκεντρώθηκαν αυτή τη φορά ενδέχεται να είναι έως και δισεκατομμύρια χρόνια νεότερα από αυτά που είχαν συλλεχθεί τότε, παρουσιάζοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς την εξέλιξη των συνθηκών στην Σελήνη.
Οι επιστήμονες πιστεύουν, ακόμα, ότι τα πετρώματα θα αποκαλύψουν το κατά πόσο θα μπορούσε η Σελήνη να αξιοποιηθεί για την εξασφάλιση πόρων όπως το συμπυκνωμένο οξυγόνο και υδρογόνο.
Στην Σελήνη βρίσκεται αυτή την στιγμή και ο κινεζικός πύραυλος Chang’e 4, «πρόγονος» του πυραύλου που επέστρεψε χθες στη γη, ο οποίος συνεχίζει την έρευνα στις λιγότερο εξερευνημένες περιοχές του φεγγαριού.
Αποκάλυψη: Αυτό το πλάσμα θα κυβερνήσει τη Γη αν πεθάνουν όλοι οι άνθρωποι σύμφωνα με επιστήμονες
Η επιτυχία της κινεζικής αποστολής σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την παρουσία της χώρας στο διάστημα.
Ανταγωνιζόμενη τις ΗΠΑ, η Κίνα έχει επίσης στείλει ήδη από τον Ιούλιο τον πύραυλο Tianwen 1 στον πλανήτη Άρη, με σκοπό την εξεύρεση νερού στον πλανήτη.
ΠΗΓΗ: MIRROR
Σκληρό lockdown για 3 περιοχές στη Δυτική Αττική – Τι ισχύει από το πρωί της Παρασκευής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr