Το παγόβουνο, έκτασης 3.900 τ.μ., ανώτατου ύψους 38 μ. και μήκους 200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του νερού, αποκόπηκε το 2017 από την παγονησίδα Larsen της Ανταρκτικής και από τότε ταξιδεύει συνεχώς προς τα βόρεια, έχοντας λιώσει σε βαθμό που το έκανε να χάσει τον τίτλο του μεγαλύτερου παγόβουνου στον κόσμο.
Το A68a παραμένει παρόλα αυτά ένα από τα μεγαλύτερα σώματα πάγου των θαλασσών του πλανήτη μας, φιλοξενώντας κάτω από την επιφάνειά του πληθώρα μικροοργανισμών που επηρεάζουν το οικοσύστημα της εκάστοτε περιοχής στην οποία βρίσκεται.
Πάνω στο παγόβουνο κατοικούν ζώα όπως φώκιες και πιγκουίνοι, για τα οποία οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία, μεταξύ άλλων διότι το παγόβουνο είναι πιθανόν να προσαράξει στα ρηχότερα νερά, σταματώντας να κινείται και επηρεάζοντας σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης και την τροφική αλυσίδα των μορφών ζωής που φιλοξενεί.
Καθώς τώρα βρίσκεται ανοιχτά της Νήσου της Νοτίου Γεωργίας, αποικίας της Μεγάλης Βρετανίας, το βρετανικό ναυτικό αποφάσισε να αξιοποιήσει την δικαιοδοσία του προκειμένου να μελετήσει τις περιβαλλοντικές συνθήκες που διαμορφώνονται γύρω από το παγόβουνο και εξαιτίας αυτού.
Δύο υποβρύχια ρομπότ πρόκειται να τοποθετηθούν στα δύο άκρα του παγόβουνου, τα οποία θα κληθούν να συλλέξουν, μέσα σε διάστημα 4 μηνών, πληροφορίες σχετικά με την θερμοκρασία, την καθαρότητα και την αλατότητα του νερού, καθώς και σχετικά με την συγκέντρωση χλωροφύλλης κάτω από την επιφάνειά του.
Όσο πιο υψηλά είναι τα ποσοστά της χλωροφύλλης, τόσο υψηλότερη είναι και η συγκέντρωση φυτοπλαγκτόν στην περιοχή.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Το φυτοπλαγκτόν βρίσκεται στη βάση της τροφικής αλυσίδας των νερών αυτών, καθώς καταναλώνονται από τα μικροσκοπικά καρκινοειδή «κριλ», που αποτελούν την τροφή των βασικότερων θηρευτών της περιοχής.
«Σε αντίθεση με τις πιο ήπιες ή τροπικές περιοχές όπου η τροφική αλυσίδα είναι περίπλοκη, η αλυσίδα στην Νότια Τζόρτζια είναι αρκετά σύντομη. Το φυτοπλαγκτόν καταναλώνεται από τα κριλ, τα οποία αποτελούν τροφή για τους πιγκουίνους, τις φώκιες και τις φάλαινες. Οπότε, αν δούμε αλλαγές στο φυτοπλαγκτόν, θα υπάρξουν αλλαγές και πιο πάνω», λέει ο καθηγητής οικολογίας Geraint Tarling.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο προσάραξης του παγόβουνου στο βυθό, οι επιστήμονες ελπίζουν πως, το ισχυρό Νότιο Ανταρκτικό ρεύμα, στο έλεος του οποίου βρίσκεται το A68a και το οποίο κινείται νοτιοανατολικά, θα συνεχίσει να παρασύρει το παγόβουνο προς αυτή την κατεύθυνση, γλιτώνοντάς το, έτσι, από το να «σταθμεύσει» μόνιμα έξω από την Νότιο Τζόρτζια.
ΠΗΓΗ: BBC
Ειδήσεις
Οδικός χάρτης για ασφαλείς γιορτές – Οι 6 συμβουλές για ασφαλές ρεβεγιόν στο σπίτι
Η Τουρκία ζητά αποστρατιωτικοποίηση νησιών και ετοιμάζει νέες προκλήσεις
Μητσοτάκης και Ιερώνυμος βρήκαν τη «χρυσή τομή» για τη λειτουργία των ναών τα Χριστούγεννα