Μέχρι σήμερα, μόνο οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Κίνας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είχαν στείλει επανδρωμένες και μη αποστολές στον δορυφόρο της Γης.
«Είμαστε πλέον ελεύθεροι να εξερευνήσουμε την όγδοη ήπειρο της Γης, τη Σελήνη, για να μάθουμε περισσότερα και να αναζητήσουμε πόρους για το καλό όλης της ανθρωπότητας», είπε ο Μπομπ Ρίτσαρντς, ο διευθύνων σύμβουλος της Moon Express. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2010 και έχει την έδρα της στο Κέιπ Κανάβεραλ, στη Φλόριντα.
Το αίτημα της εταιρείας εγκρίθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) η οποία προηγουμένως είχε συμβουλευτεί για το θέμα τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA.
Η Moon Express δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την κατασκευή του διαστημικού σκάφους που αποκαλείται MX-1. Η εκτόξευση θα γίνει στα τέλη του 2017 με έναν πύραυλο που κατασκευάζει μια άλλη νεοφυής εταιρεία, η Rocket Lab.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
«Ο ουρανός δεν είναι το όριο για τη Moon Express, είναι απλώς η βάση εκτόξευσης», πρόσθεσε ο Ναβίν Τζάιν, ο συνιδρυτής της εταιρείας που θεωρεί ότι η έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης συνιστά άλλο ένα «μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα», μετά το πρώτο βήμα του αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ στη Σελήνη.
Στόχος της εταιρείας είναι να αναπτύξει ένα διαστημικό σκάφος χαμηλού κόστους και να αναζητήσει φυσικούς πόρους στη Σελήνη. «Στο εγγύς μέλλον θέλουμε να μεταφέρουμε στη Γη πολύτιμους πόρους, μέταλλα και σεληνιακές πέτρες», εξήγησε ο Τζάιν.