Πόσες φορές όλοι μας δεν έχουμε πατήσει «Αποδοχή» σε terms and conditions όταν ανοίγουμε για πρώτη φορά μια εφαρμογή ή χρησιμοποιούμε μια (δωρεάν συνήθως) υπηρεσία χωρίς μάλιστα να διαβάσουμε ποτέ το περιεχόμενο τους; Πόσες φορές έχουμε δει διαφημίσεις στον broser μας ή στα κινητά μας μετά από ένα χρονικά διάστημα, στο οποίο είχαμε ψάξει για ένα προϊόν ή υπηρεσία και αναρωτιόμαστε πως γίνεται αυτό.
Στα ερωτήματα αυτά λοιπόν έρχονται δημοσιογράφοι και χρήστες να μας δώσουν απαντήσεις με τα τα αποτελέσματα είναι «σοκαριστικά».
Οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί κρατάνε αρχεία για εμάς και μάλιστα εμείς δεν το γνωρίζουμε ή καλύτερα το γνωρίζουν ελάχιστοι ( όσοι δηλαδή έκατσαν και διάβασαν τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογών και υπηρεσιών).
Πριν όμως ξεκινήσει κανείς το διάβασμα για να μάθει τι ξέρουν να ξέρουν για εμάς, να σαν θυμίσουμε μια μεγάλη αλήθεια του marketing: «Αν το προϊόν διατίθεται δωρεάν, τότε μάλλον εσύ είσαι το προϊόν».
Ας δούμε λοιπόν μερικά από όσα ξέρει η Google για εμάς:
Η Google αποθηκεύει την τοποθεσία σας (αν βέβαια την έχετε ενεργοποιήσει) κάθε φορά που ανοίγετε το τηλέφωνό σας! Έτσι μπορείτε να δείτε με χρονολογική σειρά, αναλυτικά που πήγατε από την πρώτη ημέρα που ξεκινήσατε να χρησιμοποιείτε την Google στο τηλέφωνό σας! Πραγματικά τρομακτικό. Δείτε το δικό σας εδώ.
Η Google αποθηκεύει το ιστορικό αναζήτησης σε όλες τις συσκευές σας σε ξεχωριστή βάση δεδομένων, οπότε ακόμα για παράδειγμα και αν διαγράψετε το ιστορικό αναζήτησης από το κινητό σας τηλέφωνο, η Google συνεχίζει να αποθηκεύει τα ΠΑΝΤΑ μέχρι να τα διαγράψετε οι ίδιοι από ΟΛΕΣ τις συσκευές σας και τους υπολογιστές σας! Δείτε το δικό σας activity εδώ.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Η Google δημιουργεί ένα προφίλ διαφήμισης βασισμένο στις πληροφορίες σας συμπεριλαμβανομένου του μέρους που ζείτε, του φύλου σας, της ηλικίας σας, των χόμπι σας, της δουλειά σας, των πολιτικών σας πεποιθήσεων, της οικογενειακής σας κατάστασης, ακόμα και του βάρους σας! Δείτε το δικό σας προφίλ εδώ.
Η Google αποθηκεύει πληροφορίες για όλες τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε, πόσο συχνά τις χρησιμοποιείτε, πού τις χρησιμοποιείτε και με ποιους χρησιμοποιείτε! Για παράδειγμα με ποιον μιλάτε στο Facebook, σε ποιες χώρες μιλάτε, μέχρι και ποια ώρα πηγαίνετε για ύπνο. Για δείτε εδώ το δικό σας.
Η Google αποθηκεύει όλο το ιστορικό σας στο YouTube. Σιγά το κακό θα μας πείτε. Αλλά όμως, με αυτό τον τρόπο γνωρίζουν αν είστε γονέας, εάν είστε δημοκράτης, εάν είστε ακροδεξιός (ελπίζουμε πως όχι), αν έχετε κατάθλιψη ή τάσεις αυτοκτονίας, αν είστε χαρούμενος, αν σας αρέσουν τα μπουζούκια ή οι συναυλίες κ.α, και έτσι σας «σερβίρει» και τις ανάλογες διαφημίσεις. Δείτε το δικό σας.
Τέλος, η Google σας προσφέρει την επιλογή να κατεβάσετε όλα τα δεδομένα που αποθηκεύει εκείνη σχετικά με εσάς. Αν λοιπόν ζητήσετε να τα κατεβάσετε, θα μείνετε έκπληκτοι με το μέγεθος του αρχείου καθώς το μέγεθός του θα ξεπερνά τα 2-3 GB! Όχι MB, GB! Και εκεί υπάρχουν όλα: το Calendar σας, τα Google Hangout σας, το ιστορικό τοποθεσίας σας, η μουσική που ακούτε, τα βιβλία που έχετε αγοράσει, τα chats που βρίσκεστε, τα sites που έχετε δημιουργήσει, τα τηλέφωνα που έχετε στην κατοχή σας, τα share που έχετε κάνει στο Internet, ακόμα και πόσα βήματα περπατάτε μέσα σε μια μέρα! Κυριολεκτικά όλη η ζωή σας! Κατεβάστε το δικό σας εδώ.
Και το πιο τρομακτικό βέβαια είναι ότι εμείς έχουμε δώσει την συγκατάθεσή μας στην Google και στο Facebook και σε άλλες υπηρεσίες ή social networks για να αποθηκεύει και να κάνει ό,τι θέλει τα προσωπικά μας δεδομένα.
Οπότε την επόμενη φορά που ανυπομονείτε να δοκιμάσετε μια νέα εφαρμογή ή μια υπηρεσία, ρίξτε μια ματιά πριν στους όρους και τις προϋποθέσεις πριν πατήσετε «αποδέχομαι».
Διαβάστε επίσης: Δείτε όλα όσα ξέρει το Facebook για εσάς με ένα κλικ [εικόνα]
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]