Το χωριό Λαουτερμπρούνεν στους πρόποδες των Αλπεων στο καντόνι της Βέρνης, το ωραιότερο χωριό της Ελβετίας, όπως διαφημίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν αντιμετωπίζει ακόμη μια πρόκληση μεγέθους Βενετίας από τον υπερτουρισμό, όπως δηλώνει στην εφημερίδα «Τέλεγκραφ» ο Μαρκ Ούνγκερερ, διευθύνων σύμβουλος του τοπικού ΕΟΤ, αλλά προνοεί για να μη φτάσει στο σημείο να «βουλιάξει» από τη ροή επισκεπτών.
Οι άρχοντες του Λαουτερμπρούνεν μελετούν την επιβολή τέλους εισόδου στους τουρίστες που καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Γης τα τελευταία χρόνια για μια γεύση από τον ελβετικό παράδεισο. Ηδη το ειδυλλιακό χωριουδάκι των 2.300 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή τα τελευταία καλοκαίρια, μετά τα λοκντάουν της πανδημίας, πλημμυρίζει κάποιες ημέρες από 6.000 επισκέπτες.
Αν και το Λαουτερμπρούνεν ζει επί δεκαετίες από τον τουρισμό, δεν μπορεί να διαχειριστεί τέτοιον όγκο. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται εντονότατα από πέρυσι για την οχλαγωγία, το μποτιλιάρισμα στον ένα κεντρικό δρόμο, στα καλντερίμια και την «εισβολή» των κυνηγών του κλικ για μια ανάρτηση στα σόσιαλ στους κήπους των σπιτιών τους.
Τουρισμός: Έσπασαν το φράγμα των 35 εκατ. οι αφίξεις στο 11μηνο του 2024
Οι εικόνες θυμίζουν Σαντορίνη την ώρα του ηλιοβασιλέματος ή τις ουρές στην Ακρόπολη στα δικά μας. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για πολλούς στο Λαουτερμπρούνεν ήταν η εικόνα επισκεπτών να παίζουν μπάλα στο κοιμητήριο.
Η δημοτική αρχή μελετά τη νομική φόρμουλα βάσει του κοντινού παραδείγματος του Ιζεβαλντ. Στο γειτονικό χωριουδάκι με τους μόλις 400 κατοίκους που απέχει μισή ώρα οδικώς από το Λαουτερμπρούνεν, ο δήμος επέβαλε ήδη από πέρυσι εισιτήριο 6,5 ευρώ για όποιον θέλει να πλησιάσει τη λίμνη για μια φωτό. Εκεί το «κακό» ξεκίνησε μετά την προβολή της κορεατικής σειράς «Crash Landing Οn You» το 2021. Πολλές σκηνές του ρομάντσου μεταξύ μιας Νοτιοκορεάτισσας γόνου δυναστείας με έναν Βορειοκορεάτη στρατιωτικό γυρίστηκαν στο Ιζεβαλντ, που ξαφνικά έγινε δημοφιλέστατος τουριστικός προορισμός μέχρι τη Σεούλ.
Ανά την Ελβετία οι τουρίστες καταβάλλουν ήδη τουριστικό φόρο που κυμαίνεται από 2 έως 6,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία ανάλογα με το μέρος. Ανάλογοι τουριστικοί φόροι έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλούς δημοφιλείς προορισμούς ανά τη «γηραιά ήπειρο».
Εκτός από τη λύση του τουριστικού φόρου και των τελών εισόδου, που, πέρα από τα επιπρόσθετα έσοδα στις Αρχές δεν εγγυώνται και αποθάρρυνση των ταξιδιωτών, οι Ελβετοί, ακολουθώντας και πάλι τα χνάρια των γειτόνων στο Νότο, προσπαθούν να διασκορπίσουν το «τσουνάμι των τουριστών» σε περισσότερους προορισμούς. Οι Ιταλοί κατευθύνουν τους επισκέπτες της Πομπηίας σε κοντινά αξιοθέατα. Η Ενωση «Les Plus Beaux Villages de Suisse» («Τα πιο όμορφα χωριά της Ελβετίας») υπενθυμίζει πως υπάρχουν αναρίθμητα ειδυλλιακά χωριά ανά τη χώρα.
Το κεφαλοχώρι Λαουτερμπρούνεν ήταν προορισμός για ταξιδιώτες από τον 19ο αιώνα. Ο λόρδος Βύρωνας πέρασε από κει, όπως και ο Γκαίτε που εμπνεύστηκε από τους καταρράκτες για να γράψει το ποίημα «Τραγούδι των Πνευμάτων των Νερών». Ακολούθησαν ο Τόλκιεν και ο Τζέιμς Μποντ, που στην ταινία του 1969 «On Her Majesty’s Secret Service» οδηγεί ανάμεσα σε σαλέ και βοσκοτόπια για να ξεφύγει από τους διώκτες του.