Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύονται στην Ετήσια Ερευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στα ελληνικά ξενοδοχεία, που παρουσιάστηκε χθες, με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρο Βασιλικό, να αναδεικνύει την αδήριτη ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας της ξενοδοχίας ως προϋπόθεση για να παραμείνει ισχυρός ο κλάδος. Ενας κλάδος ο οποίος υπέστη καίρια πλήγματα εξαιτίας της δραματικής συρρίκνωσης της τουριστικής αγοράς το 2020, με τον τζίρο του να ανέρχεται σε μόλις 1,83 δισ. ευρώ από τα 8,4 δισ. ευρώ του 2019.
Ευρήματα
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:
* Μόνο 1 από τα 5 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας κατάφερε να μείνει ανοιχτό φέτος σε σχέση με αυτά που λειτουργούσαν την ίδια περίοδο του 2019. Από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας της χώρας, μετά το 1ο lockdown επαναλειτούργησε το 59% αυτών (2.328 ξενοδοχεία) και από αυτά το 63% αναγκάστηκε να ξανακλείσει μέχρι το τέλος του 2020. Ανοιχτά παρέμειναν τον Δεκέμβριο του 2020 τελικά μόνον 863 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, που αντιπροσωπεύουν το 22% του συνόλου.
* Η μέση περίοδος λειτουργίας των εποχιακών ξενοδοχείων το 2020 συρρικνώθηκε στους 3,2 μήνες και των συνεχούς λειτουργίας στους 7 μήνες λόγω των έκτακτων συνθηκών.
* Η μέση πληρότητα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού περιορίστηκε στο 23,1%. Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνολικές πωλήσεις δωματίων του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2020 ήταν λιγότερες από τις αντίστοιχες πωλήσεις μόνο του Σεπτεμβρίου του 2019.
* Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου κάλυψαν μέχρι στιγμής το 1/3 κατά μέσο όρο των συνολικών αναγκών ρευστότητας των ξενοδοχείων.
* Επιπλέον έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ εμφανίζουν τα ταμεία των ξενοδοχείων λόγω ανείσπρακτου τζίρου του 2020 που φτάνει τα 278.365.800 ευρώ αλλά και της συρρίκνωσης κατά 83,3% των προκαταβολών για το 2021.
Ανάσες…
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, επεσήμανε: «Τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας των ελληνικών ξενοδοχείων επιβεβαιώνουν το πρωτόγνωρο μέγεθος της κρίσης που αντιμετώπισαν το 2020. Η συνέχιση της ενίσχυσης της ρευστότητας είναι το οξυγόνο που χρειάζεται επειγόντως ο κλάδος για να παραμείνει ισχυρός».
«Φέτος ήταν μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά, μας άφησε πολλές πληγές σε όλα τα επίπεδα. Μας έκανε να αναθεωρήσουμε βασικές μας αξίες και να προσαρμοστούμε σε μια διαφορετική πραγματικότητα», τόνισε από την πλευρά της η κ. Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος του ΙΤΕΠ.
Αβεβαιότητα
Ερωτηθείς για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2021, ο πρόεδρος του ΞΕΕ τόνισε: «Το 2021 δεν σηκώνει προβλέψεις και εκτιμήσεις. Και όποιος αποφασίσει να μπει σε αυτή την περιπέτεια μόνο από τύχη θα μπορέσει να πέσει μέσα στις προβλέψεις του καθότι είναι πάρα ακόμα πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες και τα ερωτηματικά που δεν έχουν απαντηθεί τέτοια εποχή, γιατί συνήθως είμαστε σε θέση, έχουμε δείκτες να δούμε περίπου πού θα πήγαινε μία χρονιά. Το τι θα γίνει φέτος δεν είναι στα χέρια των ξενοδόχων, όπως ήταν παλιότερα. Θα καθοριστεί από το τι θα πουν οι λοιμωξιολόγοι, από τον εμβολιασμό, από το ρυθμό του εμβολιασμού και όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλες τις χώρες από τις οποίες έρχονται τουρίστες στην Ελλάδα. Η εξίσωση έχει πάρα πολλά άγνωστα στοιχεία», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βασιλικός, λέγοντας, ωστόσο, πως υπάρχουν θετικά μηνύματα από πλευράς ζήτησης.
Χανιά: Σοκάρει η νεκροψία στο σώμα της 54χρονης – 14 μαχαιριές και η θανατηφόρα στην καρωτίδα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr