Επέλεξε τη βίλα του Άγγλου συγγραφέα, φιλέλληνα και περιπετειώδη κατασκόπου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Πάτρικ Λι Φέρμορ, στο Καλαμίτσι, κοντά στην Καρδαμύλη.
Το άρθρο με τίτλο «Η ελληνική βίλα του Πάτρικ Λι Φέρμορ ετοιμάζεται για τους πρώτους της επισκέπτες», χαρακτηρίζει την οικία του Βρετανού συγγραφέα ως «το ωραιότερο μέρος που μπορείτε να μείνετε», τονίζοντας ότι «το σπίτι είναι εξίσου φημισμένο με τον ιδιοκτήτη του».
Χωρίς παιδιά να το κληρονομήσουν, ο συγγραφέας άφησε το σπίτι του στο Μουσείο Μπενάκη, επιθυμώντας αυτό να ζήσει μία δεύτερη ζωή ως «καταφύγιο για συγγραφείς», ιδανικό για απομόνωση, έμπνευση και γράψιμο. Ωστόσο, αναγνωρίζοντας τον ακριβό χαρακτήρα αυτής της προοπτικής, έδωσε την άδεια του το σπίτι να δέχεται επισκέπτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μετά από μία σχολαστική και επίπονη ανακαίνιση, αναφέρει το άρθρο, το σπίτι θα δεχθεί τους πρώτους επισκέπτες του την 1η Ιουλίου, υπογραμμίζοντας τις λεπτομέρειες της ενοικίασης του: το σπίτι μπορεί να «κλειστεί» στο σύνολο του, φιλοξενώντας μέχρι δέκα άτομα, ή σε τρία διαφορετικά μέρη, το κυρίως σπίτι, για έξι, και τον ξενώνα και το «παραδοσιακό σπίτι», για δύο επισκέπτες έκαστο.
Η αρθρογράφος περιγράφει λεπτομερώς την επίσκεψη της στην οικία τον περασμένο Φεβρουάριο, τονίζοντας τις λεπτομέρειες που της έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση, όπως τις μεσαιωνικές καμάρες που φέρνουν στο νου την αρχιτεκτονική των βυζαντινών μοναστηριών και τους ενός μέτρου πάχους τοίχους, που κρατούν έξω τη ζέστη του καλοκαιριού. Ακόμη, αναφέρεται στη «μαγεία που κράτησε εκεί τον Λι Φέρμορ για σχεδόν μισό αιώνα», περιγράφοντας τη φυσική ομορφιά που περικλείει την οικία και την τοποθετεί στην κορυφή των καλοκαιρινών επιλογών της εφημερίδας.
Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη
Επίσης επισημαίνονται τα εξής: «Στην Ελλάδα καταγράφηκαν σχετικά λίγα κρούσματα του Covid-19, με 166 θανάτους συνολικά. Στις 20 Μαΐου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, με τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ να επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά από την 1η Ιουνίου. Όλοι οι άλλοι τύποι καταλυμάτων, θα μπορέσουν να ξανανοίξουν από τις 15 Ιουνίου.
Στην Ελλάδα, μειώθηκε ο ΦΠΑ στις πτήσεις, στα εισιτήρια λεωφορείων και τρένων, ώστε να τονωθεί ο τουρισμός. Οι πτήσεις θα επαναληφθούν από τις 15 Ιουνίου από ορισμένες χώρες της ΕΕ, ενώ οι πτήσεις από χώρες μη μέλη της ΕΕ, ξεκινούν από την 1η Ιουλίου. Οι επισκέπτες δεν θα αυτοπεριορίζονται σε καραντίνα και κατά την άφιξη, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι (τεστ) αλλά όχι καθολική δειγματοληψία για τον Covid-19».
Ποιος ήταν ο Πάτρικ Λη Φέρμορ
Ο σερ Πάτρικ “Πάντι” Μάικλ Λη Φέρμορ, (11 Φεβρουαρίου 1915 – 10 Ιουνίου 2011) ήταν Βρετανός συγγραφέας, λόγιος στρατιώτης και φιλέλληνας, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντίσταση στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π. Όσο ζούσε, θεωρείτο ως ένας «από τους μεγαλύτερους εν ζωή Βρετανούς περιηγητές«, ενώ περιγράφτηκε κάποτε από το BBC ως «κράμα ανάμεσα σε Ιντιάνα Τζόουνς, Τζέιμς Μποντ και Γράχαμ Γκριν».Γεννήθηκε στο Λονδίνο και ήταν γιος του Λιούις Λη Φέρμορ διακεκριμένου γεωλόγου και της Μούριελ Αϊλήν. Λίγο μετά τη γέννησή του η μητέρα του έφυγε, προκειμένου να συναντήσει τον πατέρα του στις Ινδίες, αφήνοντάς τον πίσω στην Αγγλία με μια άλλη οικογένεια. Ως παιδί ο Λη Φέρμορ είχε προβλήματα με τη δομή και τους περιορισμούς της ακαδημαϊκής πειθαρχίας. Για αυτό τον έστειλαν σε σχολείο για “δύσκολα παιδιά”. Αργότερα αποβλήθηκε από το Κινγκς Σκουλ, του Καντέρμπουρι. Συνέχισε τη μάθησή του διαβάζοντας κείμενα στην Ελληνική και τα Λατινικά, έργα του Σαίξπηρ και ιστορία, με απώτερο στόχο τη Στρατιωτική Ακαδημία του Σάντχερστ.
Στην ηλικία των 18, ο Λη Φέρμορ αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ευρώπη, από το Χουκ της Ολλανδίας έως την Κωνσταντινούπολη. Ξεκίνησε στις 8 Δεκεμβρίου 1933, λίγο μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία στη Γερμανία, με λίγα ρούχα, το Βιβλίο Αγγλικών Στίχων της Οξφόρδης και ένα τόμο των Ωδών του Οράτιου. Κοιμόταν όπου έβρισκε, είτε σε αχυρώνες και καλύβες βοσκών, είτε σε σπίτια της αριστοκρατίας της Κεντρικής Ευρώπης, ακόμη και σε μοναστήρια. Δύο από τα περιηγητικά του έργα, Η εποχή της Δωρεάς (1977) και το Ανάμεσα στα Δάση και τα Νερά (1986), περιγράφουν με λεπτομέρειες το ταξίδι του.
Ο Λη Φέρμορ έφθασε στην Κωνσταντινούπολη την 1η Ιανουαρίου 1935, και συνέχισε το ταξίδι του κατά μήκος της ελληνικής χερσονήσου. Τον Μάρτιο, ενεπλάκη με την εκστρατεία των βασιλικών δυνάμεων στη Μακεδονία ενάντια στη δημοκρατική εξέγερση του 1935. Στην Αθήνα, συνάντησε την Μπαλάσα Καντακουζηνού (Bălaşa Cantacuzino), Ρουμάνα ευγενή της οικογένειας των Καντακουζηνών, την οποία και ερωτεύτηκε. Έζησαν σε έναν παλαιό νερόμυλο, έξω από την πόλη, που έβλεπε προς τον Πόρο. Εκείνος έγραφε και εκείνη ζωγράφιζε. Αργότερα μετακόμισαν στο Μπάλενι Băleni, τον οίκο της οικογένειας των Καντακουζηνών στη Μολδαβία, έως το ξέσπασμα του Β’ Π.Π.
Με το ξέσπασμα του πολέμου ο Φέρμορ κατατάχθηκε στην Ιρλανδική Φρουρά, αλλά εξαιτίας της γνώσης που είχε ήδη για τον ελλαδικό χώρο, απεστάλη στο Σώμα Γενικών Καθηκόντων (General Service Corps) και έγινε στρατιωτικός σύνδεσμος στην Αλβανία. Πολέμησε στην Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, επέστρεψε στην Κρήτη τρεις φορές, τη μία με αλεξίπτωτο. Ανήκε σε μια ολιγάριθμη ομάδα αξιωματικών που είχε ως στόχο της της οργάνωση της αντίστασης του νησιού στη γερμανική κατοχή. Μεταμφιεσμένος ως βοσκός με το ψευδώνυμο Μιχάλης ή Filedem (Φιλεντέμ=φίλε μου Αδάμ), έζησε περισσότερα από δύο χρόνια στα βουνά. Με τον Γουίλιαμ Στάνλεϊ Μος ως υπαρχηγό, Ο Λη Φέρμορ οδήγησε την ομάδα που απήγαγε το 1944 τον Γερμανό διοικητή Χάινριχ Κράιπε, κοντά στις Αρχάνες.
Ο Λη Φέρμορ παντρεύτηκε το 1968 την Τζόαν Ελίζαμπεθ Ράινερ, που τον συνόδεψε σε πολλά από τα ταξίδια του μέχρι το θάνατό της στην Καρδαμύλη τον Ιούνιο του 2003 στην ηλικία των 91. Ζούσαν ένα τμήμα του χρόνου στο σπίτι τους, σε έναν ελαιώνα στην Καρδαμύλη της Μάνης (για την οποία συνέγραψε ομότιτλο βιβλίο, που μετέφρασε στα ελληνικά ο προσωπικός του φίλος, πρώην Πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης) και το υπόλοιπο στο Γουορτσέστερσαιρ.
Το 2004 στις Τιμητικές Διακρίσεις Νέου Έτους ο Πάτρικ Λη Φέρμορ χρίστηκε ιππότης. Το 2007 ανέφερε πως αποφάσισε να χρησιμοποιήσει γραφομηχανή, έχοντας γράψει όλα τα βιβλία του έως τότε χειρόγραφα. Σε πολλά από τα έργα του ύμνησε τα ελληνικά τοπία με λυρικό τρόπο, ενώ ειδικά στο βιβλίο του με τίτλο “Ρούμελη” αποτύπωσε τις δύο, κατά την άποψή του, φαινομενικά αντίθετες μεταξύ τους πλευρές του Έλληνα, δηλαδή αυτή του “ανθρωπάκου”, αλλά και εκείνην του ευγενή και φιλόξενου οικοδεσπότη.