Αν και προς ώρας υπάρχουν θολά σημεία, κυρίως στο κομμάτι της εργασίας αλλά και στη φορολογία του πακέτου, τα οποία θα ξεκαθαρίσουν τις προσεχείς ημέρες, όλα δείχνουν ότι ενδέχεται να υπάρξουν κι άλλα μέτρα αν χρειαστεί. Κατά πληροφορίες, αύριο θα παρουσιαστούν τα πρωτόκολλα υγείας λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων.
Ουσιαστικά, ο κλάδος του yachting στις 25 Μαΐου θα σηματοδοτήσει το εναρκτήριο λάκτισμα για τον ελληνικό τουρισμό.
Ακολούθως, την Παρασκευή 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και οι χώροι κατασκήνωσης (camping).
Επίσης, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα και ξεκινά το α’ στάδιο απελευθέρωσης των ταξιδιών στην Ελλάδα για επισκέπτες από 20 χώρες. Η πλήρης απελευθέρωση, δηλαδή το στάδιο β’ για τις αφίξεις από το εξωτερικό, έχει προβλεφθεί (εκτός κάποιων εξαιρέσεων) την 1η Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι η άρση των όποιων εξαιρέσεων θα γίνει από τις 15 Ιουλίου.
Οπως επισήμανε χθες ο υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης κατά την παρουσίαση των μέτρων για τον τουρισμό, ιδιαίτερα σημαντική, για πρακτικούς και συμβολικούς λόγους, είναι η δημιουργία του απαραίτητου μηχανισμού για την άμεση, επιτόπου διαχείριση τυχόν κρουσμάτων της επιδημίας. «Εννοείται ότι είναι ευχή και ελπίδα όλων μας να μην υπάρξει ούτε ένα κρούσμα. Παρ’ όλα αυτά, θα είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε εάν και εφόσον προκύψει», τόνισε.
Ελεγχοι
Το πρώτο σκέλος για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων αφορά στην εξασφάλιση πραγματοποίησης ελέγχων. Προχωρούμε στον υποχρεωτικό ορισμό συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε κατάλυμα, ως το πρώτο σημείο αξιολόγησης. Αντιστοίχως, ορίζεται συντονιστής από το κατάλυμα για τη διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων.
Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την επιχειρησιακή αντιμετώπιση: Ο πρώτος που επιλαμβάνεται αμέσως του περιστατικού είναι ο γιατρός του εκάστοτε καταλύματος. Ταυτόχρονα, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ειδικών «χώρων καραντίνας» ανά περιφέρεια/νησί. Τέλος, ο μηχανισμός θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για διακομιδή ασθενούς σε δομή υγείας, βεβαίως, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Ειδικά για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς, το σχέδιο επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού προβλέπει:
α) Την ενίσχυση ικανότητας των υπαρχουσών υποδομών υγείας: Δρομολογείται η εγκατάσταση συνολικά 20 νέων αναλυτών για τεστ στα νησιά. Επίσης, εξασφαλίζονται 600 κλίνες, ειδικά για τον Covid-19, στα νησιά.
β) Την κάλυψη από κοντινούς προορισμούς: Εξασφαλίζεται ότι ο χρόνος μεταφοράς του ασθενούς είναι μικρότερος των δύο ωρών. Για το στόχο αυτό, αναβαθμίζονται και αξιοποιούνται περαιτέρω οι υποδομές υγείας της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού προβλέπει λεπτομερώς τα σενάρια πρόσβασης στις δομές υγείας και τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχων για τη νόσο του Covid-19. Αναλόγως της σοβαρότητας της κατάστασης, δηλαδή εάν ο κίνδυνος κρίνεται από τους ειδικούς ως χαμηλός, μέτριος ή υψηλός, ορίζονται εκ των προτέρων οι επιβεβλημένες ενέργειες.
Οπως είπε ο κ. Θεοχάρης για το πρώτο στάδιο απελευθέρωσης του τουρισμού, προβλέπεται ότι από τις 15 Ιουνίου θα γίνει η απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας και η απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, αξιολογούνται κριτήρια όπως οδική πρόσβαση, αεροπορικές μετακινήσεις μεσαίας απόστασης, ομαδικές μετακινήσεις των ομογενειακών κοινοτήτων.
Για το δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης του τουρισμού, από την 1η Ιουλίου το σχέδιο προβλέπει τα εξής μέτρα:
– Απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
– Απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών στην Ελλάδα από όλες τις χώρες. Βεβαίως, όπως είναι αυτονόητο, θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.
Οι χώρες που θα εξαιρεθούν θα ανακοινωθούν εγκαίρως και θα παρακολουθούνται αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους.
Η κυβέρνηση δίνει τη μέγιστη προσοχή και φροντίδα στη θέσπιση υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και τη μεταφορά των επισκεπτών.
Γι’ αυτό, το σχέδιο προβλέπει αναλυτικά τους κανόνες υγιεινής και προστασίας για
– Τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων.
– Τα τουριστικά λεωφορεία.
– Τις επιχειρήσεις ενοικιάσεων αυτοκινήτων.
– Τις θαλάσσιες μεταφορές με επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία.
– Τις αεροπορικές μεταφορές. Ορίζονται κανόνες υγιεινής εντός του αεροπλάνου, στο αεροδρόμιο.
– Τους ελέγχους στις πύλες εισόδου (π.χ. με ερωτηματολόγιο, με δειγματοληπτικά τεστ κ.λπ.).
Πακέτο στήριξης για τουριστικές επιχειρήσεις
– Η επέκταση δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο του 2020.
– Η μείωση ενοικίου επιχειρήσεων κατά 40% έως και τον Αύγουστο.
– Δημιουργείται ο νέος μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης «SURE» μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
– Το κράτος προχωράει στην ενίσχυση των εποχικά απασχολουμένων.
– Ρύθμιση της επιστρεπτέας προκαταβολής ως μέσου ανακούφισης των επιχειρήσεων.
– Προβλέπεται μείωση προκαταβολής φόρου.
– Μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά στο 13% και στο τουριστικό πακέτο [η σχέση 80-20 έγινε 90 (στο 13%)-10 (24%)]. Αυτό σημαίνει μείωση του πληρωτέου φόρου στη διατροφή στα ξενοδοχεία.
– Υλοποίηση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την επιχειρηματική χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με το Ταμείο Εγγυοδοσίας και την Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου