Ωστόσο, δεν θα πρέπει να προσπεράσουμε και την τάση των τουριστών από τα Βαλκάνια που τα τελευταία χρόνια επιλέγουν σταθερά τη Χαλκιδική για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Τα πιο εντυπωσιακά, εξωτικά και ξεχωριστά θέρετρα των Χριστουγέννων [βίντεο]
Παράλληλα, με βάση την εφετινή τουριστική κίνηση, ενώ τα προηγούμενα χρόνια στους 100 τουρίστες που έρχονταν στην Χαλκιδική οι 40 ήταν Έλληνες, εφέτος, το συγκεκριμένο ποσοστό μειώθηκε δραματικά, καθώς στους 100 τουρίστες μόνο οι 10 είναι Έλληνες.
«Είναι γεγονός ότι ο Έλληνας δεν μπορεί να πάει διακοπές. Και αν το κάνει πηγαίνει κάπου για ελάχιστες ημέρες, επιλέγοντας φθηνά καταλύματα. Η μεγάλη φορολογία στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη και του τουριστικού προφίλ», αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος και συνεχίζει: «Μέχρι στιγμής η κίνηση σε όλη τη Χαλκιδική είναι ικανοποιητική. Το ίδιο ικανοποιητική θα είναι βάση των στοιχείων και στα δύο 15νθήμερα του Σεπτεμβρίου που η πληρότητα στα ξενοδοχεία αγγίζει το 80%. Ικανοποιητική προδιαγράφεται και η κίνηση για τις αρχές Οκτωβρίου. Σήμερα έχουμε πολλούς τουρίστες από τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Παράλληλα, είμαι αισιόδοξος ότι θα προσελκύσουμε και πολλούς τουρίστες της τελευταίας στιγμής που δεν θέλουν να πάνε στην Τουρκία λόγω των γεγονότων που διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες. Φυσικά σε μεγάλα ποσοστά πληρότητας βρίσκονται και οι παραδοσιακά μεγάλες μονάδες του νομού».
Ο ίδιος όμως, δεν είναι αισιόδοξος για τα επόμενα τρία χρόνια ως προς την τουριστική κίνηση. «Για τα επόμενα τρία χρόνια δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε καλύτερο. Η μεγάλη φορολογία έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους ξενοδόχους. Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Σε αυτό το πρόβλημα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το γεγονός, ότι σήμερα στην κεντρική Μακεδονία βρίσκονται περίπου 27.000 πρόσφυγες. Αριθμός πολύ μεγάλος που και αυτός παίζει τον ρόλο του στην τουριστική κίνηση. Όπως έπαιξε ρόλο από την αρχή της τουριστικής περιόδου και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου».