Γράφει ο Χάρης Αποστολόπουλος
Ωστόσο το κάμπινγκ -και δη το ελεύθερο- δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και αναφερόμαστε τόσο στην προετοιμασία που απαιτείται, την οργάνωση και τις ζόρικες συνθήκες διαβίωσης όσο και στο ελληνικό νομικό πλαίσιο που… κάθε άλλο παρά ευνοϊκό δεν είναι για τους ελεύθερους κατασκηνωτές. Έτσι, στο νέο τεύχος του ET Magazine του EleftherosTypos,gr, που διαβάζετε, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε όλες εκείνες τις πληροφορίες που πιστεύουμε πως θα σας φανούν χρήσιμες για να μη βρεθείτε προ
εκπλήξεως!
Τι προβλέπει η νομοθεσία
Το βασικό νομοθέτημα σχετικά με το ελεύθερο κάμπινγκ είναι ο Νόμος 392/1976, (ΦΕΚ Α’ 199/1976), με τίτλο «Περί ιδρύσεως και λειτουργίας χώρων οργανωμένης κατασκηνώσεως (κάμπινγκ) και άλλων τινών διατάξεων». Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο, «απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, δάση, και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχες ή ιδιώτες».
Με τροποποίηση το 2012 -άρθρο 38 του Νόμου 4055/2012 (ΦΕΚ Α’ 51/ 12.3.2012)- προβλέπει ότι η ελεύθερη κατασκήνωση τιμωρείται με κράτηση και όχι με φυλάκιση πλέον έως έξι μήνες ή με πρόστιμο έως 3.000 ευρώ. Πέρα όμως από την ποινή αυτή, προβλέπεται και μία διοικητική κύρωση, ένα πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες για διακοπές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Εν ολίγοις, ένας κατασκηνωτής μπορεί να συλληφθεί αυτεπάγγελτα με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Την κατηγορία για ελεύθερο κάμπινγκ μπορεί να επιβαρύνουν παράμετροι που σχετίζονται με το εάν κάποιος έχει κατασκηνώσει σε δάσος και έχει ανάψει φωτιά, δεδομένου ότι υπάρχει απειλή για πυρκαγιά. Επίσης, η σύλληψη μπορεί να συνοδεύεται από ρύπανση του περιβάλλοντος, γεγονός που μεγεθύνει τις κατηγορίες εις βάρος του.
Παρά τη σχετική νομοθεσία και τις συλλήψεις που γίνονται και ανακοινώνονται στη διάρκεια του καλοκαιριού από την Ελληνική Αστυνομία, οι λάτρεις της ελεύθερης κατασκήνωσης δεν πτοούνται και παραμένουν πιστοί σε αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο διακοπών. Και είναι αρκετοί. Αυτό πάντως που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως όπου και να πάρετε την σκηνούλα σας και να πάτε, νόμιμοι δεν θα είστε –οπότε έναν κίνδυνο προστίμου της τάξης των €300 και «πακέτο» μια μερούλα στο κρατητήριο, πάντα τον διατρέχετε!
Τα απολύτως απαραίτητα
Προμηθευτείτε μια σκηνή ανάλογα με τα γούστα σας και την… τσέπη σας (οι τιμές τους κυμαίνονται από 20 μέχρι… 400 ευρώ) και φροντίστε να πάρετε και ειδική τέντα έτσι ώστε να τη στήνετε πάνω από τη σκηνή για περισσότερο ίσκιο. Προτιμήστε σκηνές ενός ή δύο περισσότερων ατόμων από αυτά που θα είστε στην πραγματικότητα, προκειμένου να έχετε χώρο και για τα πράγματά σας και να είστε ευρύχωρα.
Οπωσδήποτε υπόστρωμα και υπνόσακος για τους πιο hardcore και έξτρα στρωματάκι για τους πιο καλομαθημένους. Αν δεν μπορείτε χωρίς αυτό, προμηθευτείτε και ένα μικρό μαξιλαράκι που θα βρείτε στα είδη κάμπινγκ, ενώ καλό θα είναι να έχετε μαζί σας και σεντόνια.
Θα χρειαστείτε φακό για όταν βρίσκεστε έξω τη νύχτα και φώτα για μέσα στη σκηνή προκειμένου να μπορείτε να κάνετε τις δουλειές σας και να βλέπετε ο ένας τον άλλον. Για τους πιο οργανωμένους, υπάρχουν και φώτα με ενσωματωμένο ανεμιστηράκι για να τα κρεμάσετε στην κορυφή της σκηνής και να έχετε και λίγη δροσιά, τα οποία θα βρείτε σε πολυκαταστήματα και καταστήματα με είδη κάμπινγκ.
Πτυσσόμενα καρεκλάκια και τραπέζια για να φτιάξετε το δικό σας καθιστικό έξω από τη σκηνή. Πολλοί παίρνουν και κατσαρόλες, φορητά ψυγειάκια, γκαζάκια και διάφορα κουζινικά προκειμένου να μαγειρεύουν, ενώ υπάρχουν και ηλιακά φουρνάκια που αξιοποιούν το φως του ήλιου για να μαγειρευτεί το φαγητό.
Όσον αφορά το μπάνιο, οι πιο οργανωμένοι προμηθεύονται δοχεία ειδικά για κάμπινγκ με βρύση, που γεμίζουν με νερό και μπορείτε να τα κρεμάσετε π.χ. σε ένα δέντρο για να κάνετε μπάνιο. Οι ακόμα πιο οργανωμένοι έχουν και μικρές φορητές χημικές τουαλέτες. Η επιλογή είναι δική σας.
Μην ξεχάσετε αντικουνουπικά, θερμός και ποτήρια που είναι πάντα το πιο πιθανό να ξεχαστούν. Τα αντικουνουπικά είναι απαραίτητα καθώς θα βρίσκεστε στη φύση και θα αποτελείτε το τέλειο μεζεδάκι για όλα τα κουνούπια της περιοχής. Προμηθευτείτε αντικουνουπικά χώρου και σώματος και βάλτε μέσα στον εξοπλισμό σας και μωρομάντηλα, απορρυπαντικά, πιατάκια, ποτηράκια, μαχαιροπήρουνα, θερμός, σακούλες, χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες και ό,τι τρόφιμα χρειαστείτε: κονσέρβες, παξιμάδια κ.ο.κ.
Τέλος, πρέπει οπωσδήποτε να έχετε μαζί σας ένα φαρμακείο με τα απαραίτητα σε περίπτωση τραυματισμού ή τσιμπήματος, όπως βαμβάκι, γάζες, επιδέσμους, οινόπνευμα, οξυζενέ, ιώδιο, παυσίπονα αντιπυρετικά, θερμόμετρο, αντισηπτικό, αλοιφή για τσιμπήματα και εγκαύματα, αντισταμινικά, σύριγγες. Καλού κακού έχετε μαζί σας και μια ένεση ή χάπι κορτιζόνης για περιπτώσεις αλλεργικού σοκ.
Η πρώτη σας νύχτα στο αντίσκηνο
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να στήσετε το αντίσκηνό σας στον κήπο του σπιτιού σας (ή κάποιου φίλου σας) και να διανυκτερεύσετε εκεί για πρώτη φορά. Αυτή η δοκιμαστική διανυκτέρευση σε οικείο περιβάλλον είναι η καλύτερη πρόβα τζενεράλε. Αν όλα πάνε στραβά, το κρεβάτι σας είναι μερικά βήματα μακριά! Αν κάτι σας λείπει, το έχετε εκεί δίπλα. Αν όλα πάνε καλά, είστε έτοιμοι για την πραγματική περιπέτεια!
Οικογενειακό κάμπινγκ
Τα παιδιά λατρεύουν την περιπέτεια και τη διασκέδαση του κάμπινγκ! Μην υποτιμάτε τις δυνατότητές τους όσο μικρά και αν είναι: βάλτε τα να στήσουν τη σκηνή τους, να στρώσουν τους υπνόσακους, να βοηθήσουν στο μαγείρεμα, να μαζέψουν ξύλα για τη φωτιά. Αν είναι μικρά, κάτω από 8 ετών, είναι καλύτερα να κοιμούνται στο ίδιο αντίσκηνο με τους γονείς. Πιο μεγάλα αδελφάκια μπορούν να έχουν τη δική τους σκηνή, αλλά πολύ κοντά στη σκηνή των γονιών τους.
Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για το κάμπινγκ, μάλιστα όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά, τόσο το καλύτερο. Εξοικειώνονται καλύτερα με τη φύση, μαθαίνουν να την αγαπούν και να τη σέβονται, να την προστατεύουν και να την φροντίζουν. Μαθαίνουν να υποστηρίζουν τον εαυτό τους, να μην φοβούνται το σκοτάδι και τις ερημιές, να είναι προσεκτικά και υπεύθυνα, και να νιώθουν στη φύση «σαν στο σπίτι τους».
Ασφάλεια στο κάμπινγκ
Το αντίσκηνο δεν κλειδώνει, άρα δεν παρέχει καμία ασφάλεια απέναντι στις κλοπές. Αν πρόκειται να απομακρυνθείτε και να αφήσετε το αντίσκηνο μόνο του για πολλή ώρα, κλειδώστε τα πολύτιμα πράγματα μέσα στο αυτοκίνητο, κρύψτε τα σε κάποιο θάμνο παραδίπλα, ή πάρτε τα μαζί σας. Το φερμουάρ στην είσοδο του αντίσκηνου δέχεται συνήθως λουκετάκι, αλλά να ξέρετε ότι το λουκετάκι είναι ένα σήμα για τους κλέφτες ότι κάτι πολύτιμο κρύβεται εκεί μέσα, οπότε μπορεί να βρείτε το αντίσκηνό σας σκισμένο με μαχαίρι.
Βίαια περιστατικά εναντίον κατασκηνωτών δεν έχουν αναφερθεί στην Ελλάδα, και γενικά δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Οι διαρρήκτες και οι ληστές ξέρουν ότι οι κατασκηνωτές δεν έχουν μαζί τους ακριβά κοσμήματα και φουσκωμένα πορτοφόλια (αυτοί οι τύποι μένουν στα ακριβά ξενοδοχεία), και μέσα στα αντίσκηνα δεν υπάρχουν ακριβά στερεοφωνικά και τηλεοράσεις.
Μια παρέα γυναικών, ή μια γυναίκα μόνη της, καλό είναι να μην κατασκηνώνουν μόνες, αν και η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και από αυτή την άποψη.
Κατασκηνωτική φωτιά
Οι κατασκηνωτές γενικά είναι φυσιολάτρες και πολύ προσεκτικοί άνθρωποι, και δεν έχουν αναφερθεί δασικές πυρκαγιές που ξεκίνησαν από κατασκηνωτική φωτιά. Στην Ελλάδα, τα δάση τα καίνε οι οικοπεδοφάγοι, οι ψυχοπαθείς εμπρηστές και οι απρόσεκτοι χωρικοί που καίνε τα ξερόχορτα χωρίς μέτρα προφύλαξης.
Η κατασκηνωτική φωτιά είναι μια μαγευτική εμπειρία που φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους και ζεσταίνει τα σώματα και τις ψυχές. Έχει όμως και αυτή τους κανόνες της, και μάλιστα πολύ αυστηρούς.
• Μην ανάβετε φωτιά όταν φυσάει άνεμος. Ο άνεμος παρασέρνει τις σπίθες, και μπορεί να μεταδώσει πολύ εύκολα τη φωτιά στο δάσος.
• Χτίστε την εστία γύρω γύρω με πέτρες. Αυτό οριοθετεί την φωτιά, συγκρατεί τα ξύλα που καίγονται και τα κάρβουνα, και βοηθάει πολύ στο ψήσιμο με τη σχάρα. Μετά την αναχώρησή σας από το σημείο της κατασκήνωσης μην γκρεμίσετε το τειχάκι της εστίας, αφήστε το για να το χρησιμοποιήσουν και οι επόμενοι. Aν βρείτε μια τέτοια εστία στο σημείο που θα στήσετε τη σκηνή σας, χρησιμοποιήστε αυτήν και μην φτιάξετε καινούρια.
• Σβήστε καλά την φωτιά πριν πάτε για ύπνο ή πριν αναχωρήσετε από το σημείο. Επίσης, όσο καίει η φωτιά, να έχετε εκεί κοντά μερικά μπουκάλια νερό ή έναν κουβά άμμο. Μην αφήνετε κοντά στις φλόγες καμινέτα γκαζιού και άλλα εύφλεκτα αντικείμενα. Ανάψτε τη φωτιά τουλάχιστον οκτώ μέτρα μακριά από το αντίσκηνο. Η θερμότητα από μια δυνατή φωτιά μπορεί να μεταδώσει τις φλόγες στο αντίσκηνο! Τυχόν σπίθες που θα πεταχτούν από τις φλόγες μπορούν να βάλουν φωτιά στο αντίσκηνο, ή να ανοίξουν τρύπες στο ύφασμά του και να το καταστρέψουν.
• Προσοχή στις φλόγες. Μην ρίχνετε στη φωτιά πολλά ξύλα που δημιουργούν μεγάλες φλόγες, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθεί η φωτιά (λόγω υψηλής θερμότητας) σε εύφλεκτα αντικείμενα, δέντρα κ.λπ., τριγύρω. Μην ρίχνετε κουκουνάρια στη φωτιά, γιατί μπορεί να εκτοξευτούν ως φλεγόμενες μπάλες. Μην ανάβετε τη φωτιά χρησιμοποιώντας βενζίνη, χρησιμοποιήστε μικρά ξερόκλαδα ή χαρτιά για προσάναμμα. Μην καίτε ελαστικά και άλλα αντικείμενα που βγάζουν πυκνούς καπνούς ή επικίνδυνες αναθυμιάσεις που μπορεί να ενοχλήσουν άλλους κατασκηνωτές. Μην καίτε σκουπίδια (κονσέρβες, αλουμινένια κουτιά κ.λπ.) που αφήνουν υπολείμματα
• Μακριά από τα δέντρα! Ανάψτε τη φωτιά σας τουλάχιστον 8 μέτρα μακριά από τα κοντινότερα δέντρα ή θάμνους. Απομακρύνετε από το χώρο γύρω από τη φωτιά τα ξερόχορτα.
Κάμπινγκ σε δύσκολες συνθήκες, και οι βασικές προφυλάξεις
Η ορειβασία και η εξερεύνηση στο δάσος έχει άλλη «γεύση» όταν συμπεριλαμβάνει και ελεύθερη διανυκτέρευση στο αντίσκηνο, πάνω στο βουνό. Η κατασκήνωση σε μεγάλο υψόμετρο, η κατασκήνωση το χειμώνα, την άνοιξη ή το καλοκαίρι, η κατασκήνωση σε χιονισμένο πεδίο και σε χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, απαιτεί να έχετε ένα καλό ορειβατικό αντίσκηνο, πουπουλένιο υπνόσακο και ένα καλό υπόστρωμα. Μέσα στο αντίσκηνο, όσο είστε έξω από τον υπνόσακο, θα είστε πιο ζεστά αν φοράτε ισοθερμικά ρούχα, ένα πουπουλένιο γιλέκο, ζεστές κάλτσες. Για να ζεσταθείτε περισσότερο, υπάρχουν ειδικά κεριά. Για φωτισμό, χρησιμοποιείστε μετωπικούς φακούς με λαμπάκια led. Μην ανάβετε ποτέ καμινέτα γκαζιού ή οποιαδήποτε γυμνή φλόγα μέσα στο αντίσκηνο. Το μαγείρεμα, όταν έξω κάνει πολύ κρύο ή βρέχει, γίνεται στον προθάλαμο του αντίσκηνου, όσο πιο μακριά γίνεται από το ύφασμα της τέντας.
Όταν βρέχει, προσέξτε να μην ακουμπάει η τέντα στον ουρανό (το εσωτερικό ύφασμα) του αντίσκηνου, γιατί αλλιώς το νερό θα περάσει μέσα. Για να μην συμβεί αυτό, η τέντα θα πρέπει να είναι καλά τεντωμένη με τους εντατήρες της.
Μην στήνετε ποτέ το αντίσκηνο σε λακκούβα ή βύθισμα του εδάφους, γιατί σε περίπτωση βροχής θα βρεθείτε να κολυμπάτε μέσα σε μια λιμνούλα!
Μην στήνετε ποτέ το αντίσκηνο κάτω από το μοναδικό ψηλό δέντρο σε ένα οροπέδιο ή μια ανοιχτή περιοχή. Σε περίπτωση καταιγίδας, εκεί θα πέσει ο κεραυνός!
Στήστε το αντίσκηνο μακριά από τις κοίτες των ρεμάτων, που σε περίπτωση καταρρακτώδους βροχής γίνονται ποτάμια που παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους.
Όταν στήνετε το αντίσκηνό σας στην παραλία, στην έξοδο ενός φαραγγιού, στήστε το στην άκρη της παραλίας και όχι στη νοητή συνέχεια της κοίτης του φαραγγιού, γιατί σε περίπτωση νεροποντής θα ψάχνετε το αντίσκηνό σας στη θάλασσα! Επίσης, τα φαράγγια συχνά κατεβάζουν δυνατές ριπές ανέμου, που μπορεί να ξηλώσουν το αντίσκηνό σας.
Στην παραλία, μην στήνετε το αντίσκηνο κοντά στο νερό, γιατί μπορεί να σηκωθούν κύματα (από κακοκαιρία, ή ακόμα και από ένα διερχόμενο μεγάλο πλοίο) και να πλημμυρίσει.
Διαλέξτε ένα υπήνεμο μέρος για να στήσετε τη σκηνή σας. Αν ξέρετε τη διεύθυνση του ανέμου, προσανατολίστε το αντίσκηνο έτσι ώστε η είσοδός του να κοιτάει προς την υπήνεμη πλευρά. Αν φυσάει δυνατός άνεμος την ώρα που προσπαθείτε να στήσετε το αντίσκηνο, προσέξτε πολύ μην το πάρει ο αέρας! Πρώτα καρφώστε στο έδαφος και ασφαλίστε με τα πασαλάκια τη βάση του αντίσκηνου, και μετά περάστε τις μπανέλες. Πριν ρίξετε από πάνω την τέντα, ασφαλίστε την και αυτή με ένα τουλάχιστον πασαλάκι ή δέστε σε κάποιο κορδόνι της ένα βάρος.
Μην στήνετε το αντίσκηνο κάτω δίπλα σε σαθρές ορθοπλαγιές, κοντά σε σαρθά βράχια, ή στη βάση απόκρημνων βουνοπλαγιών. Το αντίσκηνο δεν παρέχει καμία προστασία σε πτώση λίθων.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]