Γράφει η Μαρία-Αρετή Ζιαζιά
Διανύουμε μια περίοδο, στην οποία πρωταγωνιστεί μεταξύ άλλων θεμάτων και το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών -βρισκόμαστε μάλιστα εν αναμονεί και της απόφασης του ΣτΕ-. Όντας νομικός, θα ήθελα να σχολιάσετε το εν λόγω ζήτημα, τη διαδικασία πλειοδότησης και να κρίνεται το νόμο που αλλάζει άρδην το τηλεοπτικό τοπίο.
Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή είχε πει το εξής πολύ απλό: Δεν έπρεπε η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη νομοθέτηση του νόμου Παππά και δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να προχωρήσει αρχικώς στη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Διαγωνισμό, τον οποίο εμείς θεωρούμε άκυρο και αντισυνταγματικό (όπως θεωρούμε άκυρη και αντισυνταγματική τη νομοθέτηση του κ. Παππά προτού βγει το αποτέλεσμα του ΣτΕ και προτού αποφανθεί το τελευταίο αν είναι συνταγματικός ή όχι ο νόμος). Εντούτοις δεν το άκουσε αυτό η Κυβέρνηση, διότι είχε εξ αρχής κατά νου άλλα πράγματα, για αυτό και κατήργησε το ΕΣΡ με παράνομο τρόπο, και συγκεκριμένα την πρώτη στελέχωσή του, καταργώντας στην ουσία και τη μητέρα της κ. Κωνσταντοπούλου. Στο εξής η Κυβέρνηση είχε στο μυαλό της να φτιάξει τον ανωτέρω νόμο, να προχωρήσει στο «δικό» της διαγωνισμό και να προωθηθεί έτσι η Αριστερή διαπλοκή.
Τώρα, βεβαίως, προχώρησαν και σε μια άλλη νομοθέτηση, πριν από μια εβδομάδα, που στην ουσία εντός πενθήμερου κλείνουν, ρίχνουν μαύρο οριστικό στα κανάλια και βεβαίως σε 2000 και πλέον εργαζομένους που δουλεύουν σε αυτά, αδιαφορώντας για τις τύχες των υπαλλήλων. Παράλληλα, βγήκε η απόφαση του ΕΣΡ, σύμφωνα με την οποία, η προδιάσκεψη δέχεται το παραδεκτό των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών και θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα στην έκδοση αποφάσεως περί συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά. Η Κυβέρνηση δεν περίμενε, όμως, να βγει η απόφαση αυτή ούτε στο πρώτο στάδιο, ούτε βεβαίως και τώρα στο δεύτερο. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ισχυρό: Αφήστε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, ελεύθερη από οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας de facto καταστάσεων μέχρι να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα της απόφασης του ΣτΕ, το οποίο πρέπει όλοι να το κάνουμε αποδεκτό. Βεβαίως εμείς έχουμε καταγγείλει την αντιδημοκρατική και καθεστωτική συμπεριφορά αυτής της Κυβέρνησης, η οποία δε σέβεται τον ανεξάρτητο θεσμό της Δικαιοσύνης.
Τις προηγούμενες ημέρες ο Πρόεδρος του ΟΑΕΕ, δήλωσε και ουσιαστικά προέτρεψε όποιον αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές, σε συνδυασμό και με την υπέρογκη φορολογία που ισχύει, να πάρει την οικογένεια του και να εγκατασταθεί στη Βουλγαρία. Ποια η θέση σας επί της ανωτέρω δήλωσης;
Jo Nesbo στον Ε.Τ.: Δούλεψα σε ταξί, σε εργοστάσιο και σε ψαρότρατα πριν γίνω συγγραφέας
Πραγματικά, η Κυβέρνηση αυτή έπρεπε να είχε παραιτήσει το συγκεκριμένο πρόσωπο, κατόπιν μιας τέτοιας δήλωσης. Βεβαίως μέσα σε αυτό το παράλογο της δηλώσεως του συγκεκριμένου Προέδρου, υποκρύπτεται και μια πολύ θλιβερή αλήθεια και μια πολύ θλιβερή πραγματικότητα για τους Έλληνες. Και αυτό διότι καλούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, πολλώ μάλλον οι επιχειρηματίες και όσοι έχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να πληρώσουν πάνω από το 80% του εισοδήματος τους σε φορολογικές υποχρεώσεις και ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει μια οικονομία όταν έχει τέτοια επιβάρυνση, δε μπορεί να αυξηθεί το ΑΕΠ με τέτοιες επιβαρύνσεις και όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, αυτή είναι η λάθος συνταγή που δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο σε φαύλο κύκλο ύφεσης. Αντιθέτως η θέση της ΝΔ είναι η εξής : η Κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει, να αλλάξει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς ο επαγγελματίας πλέον δουλεύει για το τίποτα, εφόσον δεσμεύεται το 80% του εισοδήματος του.
Έχετε αναφερθεί πολλάκις σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση έτσι ώστε να καταφέρει η χώρα να ορθοποδήσει και να ακολουθήσει το δρόμο της ανάπτυξης. Ποιες είναι οι θέσεις σας επί του εν λόγω σχεδίου;
Συγκεκριμένα έχουμε πει: Λιγότερη φορολόγηση, λιγότερες εισφορές, αποτελεσματικότερο Κράτος. Θα επιμείνουμε σε αυτή τη συνταγή, διότι θεωρούμε ότι μόνο κατά αυτό τον τρόπο μπορείς να δημιουργήσεις πλεονάσματα, μπορείς να ξαναφέρεις τη χώρα στην ανάπτυξη και να συγκρατήσεις αυτή τη φυγή κεφαλαίου και ανθρώπινου δυναμικού προς το εξωτερικό. Εκεί θα επιμείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ. Αναλυτικότερα, θα δοθούν μεγαλύτερα κίνητρα στην επιχειρηματικότητα, θα υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις που θα φέρουν χρήματα στην ελληνική οικονομία και βεβαίως θα αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία και τη σταθερότητα που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να μπορέσει να μειωθεί το κόστος δανεισμού. Όπως ξέρετε, αυτή η Κυβέρνηση υποτίθεται μας είχε τάξει ότι θα σταθεροποιηθεί η χώρα- αφού μας έβαλε σε ένα τρίτο «αχρείαστο» μνημόνιο με υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις και άλλες περικοπές- με στόχο να ορθοποδήσει η οικονομία και να «πέσει» το επιτόκιο δανεισμού. Το επιτόκιο δανεισμού, όμως, αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 8% -ούτε το Πακιστάν δεν έχει τέτοιο επιτόκιο δανεισμού!!!-. Είναι ξεκάθαρο, ότι η Κυβέρνηση δε μπορεί να πετύχει αυτό αλλά και όσο παραμένει στη θέση της όχι μόνο σταθερότητα δε μπορεί να φέρει αλλά θα ενισχύει τη συνεχή αστάθεια και τον κατήφορο.
Προσφάτως παρευρεθήκατε στη συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στο Ευρωκοινοβούλιο, στο πλαίσιο συζήτησης για τον Έλεγχο του Ελληνικού Προγράμματος. Θα ήθελα να μεταφέρετε το κλίμα που επικράτησε και τα σημαντικά σημεία που ειπώθηκαν για την Ελλάδα.
Όντας αντιπρόσωπος της Νέας Γενιάς των Στελεχών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με προέδρους Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και με άλλες προσωπικότητες, όπως με τον Mario Monti . Σε μια από τις ειδικές Επιτροπές Οικονομικών, στην οποία ήρθε προς ακρόαση ο κ. Μπενουά Κερέ, ο οποίος είναι το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, είχαμε την ευκαιρία να του υποβάλλουμε ερωτήσεις και να βγάλουμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Με όσα μας είπε στην ουσία, γκρεμίζεται το αφήγημα του κ. Τσίπρα. Σύμφωνα με τον τελευταίο, από τη στιγμή, που θα τελειώσει η 2η αξιολόγηση θα μπορέσει η χώρα να μπει στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης, να δοθούν περισσότερα χρήματα στην πραγματική οικονομία και εν τέλει να καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές. Η είδηση που βγήκε από τον κ. Μπενουά Κερέ, είναι ότι αναγκαία προϋπόθεση για να μπει η χώρα μας στην ποσοτική χαλάρωση δεν είναι η 2η αξιολόγηση-όπως αναφέρει ο κ. Τσίπρας- αλλά η περαιτέρω ρύθμιση του χρέους. Σύμφωνα, όμως με τον κ. Δραγασάκη η εν λόγω ρύθμιση θα γίνει μετά το 2018, στο οποίο δυστυχώς συμφωνεί και ο κ. Σόιμπλε. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυστυχώς καλά νέα για την Ελλάδα, όλες οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και συνεχώς χάνουμε.
Συνοψίζοντας, θα ήθελα το σχόλιο σας για την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Τσίπρας, κατά πόσο συνάδει με τις εξαγγελίες του πριν αναλάβει Πρωθυπουργός της χώρας και τί ισχύει σήμερα.
Η δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ το αποδεικνύει καταφανέστατα, διότι δεν έχει ξαναγίνει ένα χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές να χάνει τόσο μεγάλη δύναμη από την εκλογική του επιρροή. Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία δημοσκόπηση της Αυγής (ενός εντύπου που είναι φιλικά προσκείμενο στο ΣΥΡΙΖΑ), 9 στους 10 συμπολίτες μας είναι απογοητευμένοι από αυτή την Κυβέρνηση και δε βλέπουν μέλλον, φως για τα οικονομικά αλλά και για τα πολιτικά εν γένει πράγματα στην Ελλάδα. Ένας βασικός λόγος βεβαίως που υπάρχει αυτή η δημοσκοπική κατάρρευση, που η κοινωνία γυρίζει την πλάτη σε αυτή την ανίκανη κυβέρνηση, είναι τα ψέματα που είχε πει πριν τις εκλογές και φυσικά με αυτά που έκανε κατόπιν της διεξαγωγής τους.
Ίσως ο κόσμος περίμενε –και το ήξερε- ότι δε μπορούσε να πραγματοποιήσει όλα αυτά τα ψέματα που είχε τάξει αλλά πίστευε ότι ίσως τα πράγματα πήγαιναν λίγο καλύτερα. Ωστόσο δεν περίμενε ποτέ ότι η χώρα θα πάει πολύ χειρότερα από εκεί που την είχαμε αφήσει εμείς. Μια χώρα, δηλαδή, σταθεροποιημένη, η οποία είχε έρθει σταδιακά στα πλεονάσματα και είχε γυρίσει σε ανάπτυξη. Δύο χρόνια μετά, η χώρα έχει χάσει 3 χρόνια, έχει μείνει πίσω, βρίσκεται σε ελλείμματα πια και βεβαίως έχουμε γυρίσει πάλι στην ύφεση (ενώ η χώρα φέτος έπρεπε να έχει 2,5% τουλάχιστον ανάπτυξη!!). Είναι λογικό, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας να εισπράττει την αποδοκιμασία της κοινωνίας για αυτά που είχε τάξει, αλλά κυρίως για αυτά τα επώδυνα που πραγματοποιεί και επιφυλάσσει στον ελληνικό λαό το επόμενο διάστημα.