Μετά τη συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογράφους ξένων μέσων ενημέρωσης, ο Εκρέμ Ιμάμογλου μίλησε στον «Ε.Τ.» για όλα όσα έζησε αλλά και όσα σχεδιάζει. Δεκάδες ανταποκριτές είχαν σπεύσει να τον ρωτήσουν για τις απόψεις του πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 31ης Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη η διαφορά με τον αντίπαλό του ήταν 13.000 ψήφοι. Στις επαναληπτικές εκλογές η διαφορά με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ έφθασε στις 806.000 ψήφους.
Ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης εξήγησε στον «Ε.Τ.» ποιο είναι το μήνυμα αυτών των εκλογών: «To μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Δημοκρατία! Είπαν πως “αν αγνοείτε τη δική μας βούληση, εμείς σας δίνουμε τέτοια απάντηση”. Αυτή ήταν μια πολύτιμη στάση του τουρκικού λαού και των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης για τη νομιμότητα των μελλοντικών εκλογών», ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε πως στενοχωρήθηκε όταν μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση αναγκάσθηκε να επιστρέψει το χρίσμα που είχε λάβει ως δήμαρχος. «Δεν στενοχωρήθηκα μόνο εγώ, αλλά και ο λαός. Οι άνθρωποι έδωσαν σημασία στην υπόθεση αυτή περισσότερο και από όσο περίμενα. Δεν ήταν νόμιμο και δεν έγινε αποδεκτό στη συνείδηση του κόσμου».
Για την επίθεση που δέχθηκε από διάφορα Μέσα Ενημέρωσης σχετικά με την (ποντιακή) καταγωγή του από την Τραπεζούντα και τη φήμη πως τον στηρίζουν και ελληνικά μέσα ενημέρωσης ο Εκρέμ Ιμάμογλου είπε ότι δεν
είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούν την εθνική καταγωγή κάποιου για να τον κατηγορήσουν. «Για μένα δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι Ελληνας ή Πόντιος ή -όπως εγώ- Τούρκος. Σημασία έχει πως είναι άνθρωπος. Εγώ την “κατηγορία” αυτή δεν την είδα ως προσβολή, αλλά ως φθηνή συμπεριφορά».
Στην Τουρκία υπήρξαν πολιτικές αναλύσεις πως η επίθεση στον Ιμάμογλου ίσως έγινε μπούμερανγκ για το AKP καθώς εξοργίστηκαν οι κάτοικοι της Μαύρης Θάλασσας για διάκριση εναντίον τους. Οπως απάντησε ο ίδιος: «ίσως να θύμωσαν καθώς θα το ερμήνευσαν διαφορετικά».
Δημήτρης Μαμαλούκας στον ΕΤ: «Η ελπίδα αντίβαρο στον φόβο του θανάτου»
Ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ανέφερε πως έχει έρθει στην Ελλάδα για διακοπές αλλά και με ομάδα Τούρκων δημάρχων. «Με την οικογένειά μου είχαμε επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ το οποίο έχει πνευματική αξία για εμάς… Απόλαυσα τη θάλασσα». Επίσης, είπε ότι έχει έρθει με ομάδα άλλων δημάρχων στα Γιαννιτσά. «Είχα σκοπό να βρω όσους είχαν φύγει από την Τουρκία από την περιοχή Γκιούρπιναρ. Αλλά συνάντησα και όσους είχαν φύγει από τη Μαύρη Θάλασσα. Για μένα ήταν στιγμές απόλαυσης… Επίσης είχα επισκεφθεί την Καβάλα. Αν θέλει ο Θεός, θέλω να επισκεφθώ την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη. Είμαστε έτοιμοι να χτίσουμε καλές σχέσεις», τόνισε.
Στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο ίδιος στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας.
«Βεβαίως και υπάρχουν ζητήματα που θα έχουμε εντελώς διαφορετικές απόψεις. Ομως αισθάνομαι πως ανάμεσα στους ανθρώπους δεν υπάρχουν τέτοιες διαφορές. Αλλά να σας δώσω ένα παράδειγμα: σε όσους έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία οι καλύτερες φιλίες είναι ανάμεσα σε Ελληνες και Τούρκους. Διότι έχουν τον ίδιο χαρακτήρα, την ίδια κουζίνα. Εχουν σχεδόν τα ίδια τραγούδια, τις ίδιες νότες. Αυτό είναι σημαντικό».
Για τον νέο δήμαρχο της Αθήνας, είπε: «Tον ελληνικό λαό τον βλέπω ως γειτονικό λαό, με τον οποίο θα αναπτύξουμε σχέσεις φιλίας και θα έχουμε στενούς πολιτιστικούς δεσμούς. Έχουν υπάρξει πολιτικοί που το κατάφεραν αυτό στο παρελθόν. Ευελπιστώ πως θα το καταφέρουμε κι εμείς με την πολιτική των τοπικών αυτοδιοικήσεων», κατέληξε.
Από την έντυπη έκδοση