Οι Γάλλοι κολυμβητές Κλεμέν Σέτσι και Γιοχάν Ντογιέ-Μπρουάρ ήταν από τους πρώτους που επισήμαναν το πρόβλημα, δείχνοντας τα κατεστραμμένα μετάλλιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με αναφορά της New York Times (NYT), ο Αμερικανός ολυμπιονίκης ξιφασκίας Νικ Ιτκιν ανέφερε επίσης ότι το χάλκινο μετάλλιο του υπέστη φθορά λίγες μόλις εβδομάδες μετά τους Αγώνες.
Το άρθρο των NYT ανέφερε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που ένας τόσο σημαντικός εταιρικός χορηγός, η LVMH, είναι εμπλεκόμενος στο σχεδιασμό των μεταλλίων, καθιστώντας το πρόβλημα πιο προβεβλημένο.
Ο ρόλος της LVMH στους Αγώνες εκτεινόταν πέρα από τα μετάλλια, με σαμπάνια Moët & Chandon να σερβίρεται στις σουίτες VIP και τους αθλητές να φορούν ενδύματα Berluti.
Η Monnaie de Paris, η οποία παρήγαγε τα μετάλλια, ανέλαβε την ευθύνη για τη ζημιά, κατηγορώντας ένα ελαττωματικό βερνίκι, σύμφωνα με την NYT.
ΠΑΟΚ: Στη Θεσσαλονίκη ο Πέλκας και ο Βιτέσκα - Πότε αναμένεται να φτάσουν
Σύμφωνα με πληροφορίες, η LVMH, αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα, αφήνοντας τη Monnaie de Paris να χειριστεί την υπόθεση.
Η ΔΟΕ υποσχέθηκε να αντικαταστήσει τα κατεστραμμένα μετάλλια, με τις αντικαταστάσεις να έχουν ακριβώς τα ίδια χαραγμένα χαρακτηριστικά με τα πρωτότυπα.
Η συμμετοχή της LVMH στους Ολυμπιακούς Αγώνες θεωρήθηκε ένα σημαντικό βήμα στον τομέα του αθλητισμού, αλλά το ζήτημα της φθοράς έχει εγείρει ανησυχίες για την ποιότητα κατασκευής από την εταιρεία.
Η κατάσταση έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη διαδικασία επιλογής εργολάβων και προμηθευτών αλλά και με τον ρόλο της ΔΟΕ στην επίβλεψη τέτοιων υψηλού προφίλ αντικειμένων.