Στην Ιερή Γη της Αρχαίας Ολυμπίας, στον αρχαιολογικό χώρο, μπροστά σε χιλιάδες θεατές δόθηκε η εκκίνηση για το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας.
Το πρωί της Τρίτης και συγκεκριμένα στις 11:30 ξεκίνησε, όπως ήταν προγραμματισμένο, η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, για τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, που θα φιλοξενηθούν στο Παρίσι (26/7-11/8).
Η Τελετή (παρουσιαστής ο Νίκος Αλιάγας), εμπνευσμένη από την αρχαιότητα, πραγματοποιήθηκε, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στην Αρχαία Ολυμπία, σύμφωνα με το παραδοσιακό τελετουργικό, ξανά με πλήθος κόσμου μετά από δύο διοργανώσεις που έχασαν τη μεγάλη «λάμψη» τους, εξαιτίας των περιορισμών που συνδέονται με την πανδημία της Covid-19, ήτοι τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021 και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2022.
Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έφτασε συνοδευόμενη από τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και τον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο, και αμέσως μετά η κορυφαία μέτζο-σοπράνο Τζόις ΝτιΝτονάτο ερμήνευσε τον Ολυμπιακό Ύμνο και στη συνέχεια ακολούθησε η έπαρση της σημαίας της Γαλλίας και της Ελλάδας, με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων.
Η Ολυμπιακή Φλόγα, λίγο μετά τις 12:15, δεν άναψε με τον παραδοκιακό τρόπο, από τις ακτίνες του ήλιου, αφού δεν το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες (συννεφιά), αλλά για το άναμμα της δάδας χρησιμοποιηθήκε η βοήθεια της εφεδρικής Φλόγας που κρατήθηκε στο τέλος της χθεσινής πρόβας τζενεράλε.
Έτσι όλα ξεκίνησαν από τον ναό της Ηρας στην Αρχαία Ολυμπία, λίκνο των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, 102 ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, πριν από ένα μεγάλο ταξίδι που θα την οδηγήσει από την Ακρόπολη στο Παρίσι, περνώντας και από τη Γαλλική Πολυνησία.
Στο ιερό της Ολυμπίας, μπροστά στα ερείπια του ναού της Ήρας, ηλικίας 2.600 ετών, η Πρωθιέρεια Ελληνίδα ηθοποιός Μαίρη Μηνά άναψε τη δάδα από τη Φλόγα πυο είχε κρατηθεί, αφού δεν ήταν δυνατό αυτό να συμβεί με το κάτοπτρο λόγω συννεφιάς, στο Ναό της Ήρας, μπροστά σε 600 καλεσμένους και χιλιάδων κόσμου.
Μετά το άναμμα τη Ολυμπιακής Φλόγας ακολούθησε ο Χορός των Ιερειών και των 15 Κούρων στο χορευτικό που δημιούργησε και σκηνοθέτησε η Χορογράφος Αρτεμις Ιγνατίου, με ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου, υπό τους ήχους της μουσικής του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, πριν η Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά εισέλθει με την Ολυμπιακή Φλόγα στο Αρχαίο Στάδιο για να την παραδώσει στoν πρώτο Λαμπαδηδρόμο, Χρυσό Ολυμπιονίκη της Κωπηλασίας, Στέφανο Ντούσκο .
Δείτε ολόκληρη την τελετή
Η Φλόγα γεννήθηκε στα χέρια της πρωθιέρειας Μαίρης Μηνά, ενώ τη χορογραφία έχει εμπνευστεί και σκηνοθετήσει η χορογράφος Αρτεμις Ιγνατίου, σε μουσική σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου. Την χορογραφία την εκτέλεσαν 35 ιέρειες και 15 κούροι. Τις ενδυμασίες των συντελεστών του Χορού έχει δημιουργήσει η σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου.
Δείτε φωτογραφίες από την τελετή Αφής της Ολυμαπικης Φλόγας
Δείτε φωτογραφίες από την χορογραφία
Πριν, αμέσως μετά την άφιξη της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία έφτασε συνοδευόμενη από τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και τον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο, η κορυφαία μέτζο-σοπράνο Τζόις ΝτιΝτονάτο ερμήνευσε τον Ολυμπιακό Ύμνο και στη συνέχεια ακολούθησε η έπαρση της σημαίας της Γαλλίας και της Ελλάδας, με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδη Παναγιωτόπουλου, του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων «Paris 2024», Τόνι Εστανγκέ , του προέδρου Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ και του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου, πριν την είσοδο στον Ναό της Ήρας και το τελετουργικό Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Παρόντες-μεταξύ άλλων- ήταν, η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής (Cojo) Τόνι Εστανγκέ, η -ελληνικής καταγωγής- υφυπουργός Eξωτερικών της Γαλλίας, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, η ηγεσίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Τόμας Μπαχ, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), Σπύρος Καπράλος.
Τόνι Εστανγκέ: «Οι Αγώνες δύναμη έμπνευσης για όλους εμάς και για τις μελλοντικές γενιές»
«Σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες βλέπουμε περισσότερο από ποτέ μια δύναμη έμπνευσης για όλους εμάς και για τις μελλοντικές γενιές, ενώ ο κόσμος κλονίζεται από κρίσεις», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, Τόνι Εστανγκέ, ο οποίος μιλώντας-στο RFI- από την Αρχαία Ολυμπία, επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι η διοργάνωση της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στον Σηκουάνα είναι το «κύριο σχέδιο» και «πολύ πιθανό», σημειώνοντας ότι «ταυτόχρονα, εξετάζουμε όλα τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για να προσαρμοστούμε στο πλαίσιο, γιατί είναι δική μας ευθύνη. Ανάλογα με την κατάσταση και την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, θα προσαρμόσουμε το έργο».
Τόμας Μπαχ: «Η Ολυμπιακή Φλόγα που ανάβουμε σήμερα είναι σύμβολο ελπίδας»
«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, με πολέμους και συγκρούσεις σε άνοδο, οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί με όλο το μίσος, την επιθετικότητα και τις αρνητικές ειδήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά», δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας. Μπαχ, ο οποίος ξεκίνησε τον χαιρετισμό του απευθυνόμενος στους επίσημους στα ελληνικά. «Πρόκειται για κάτι που μας ενώνει, κάτι που ενώνει, κάτι που μας δίνει ελπίδα. Η Ολυμπιακή Φλόγα που ανάβουμε σήμερα είναι το σύμβολο αυτής της ελπίδας».
Σπύρος Καπράλος: «Το μήνυμα είναι αναγκαίο να απλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο»
O Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος έστειλε μήνυμα εκεχειρίας στην ομιλία του:
Σε μια μυσταγωγική τελετή συμβολισμών και πανανθρώπινων μηνυμάτων, θα δοθεί η εκκίνηση για το πολυαναμενόμενο ταξίδι των Ολυμπιακών αξιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα ταξίδι, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Όπου κι αν βρίσκονται, απ όπου και αν προέρχονται και ό,τι και αν πρεσβεύουν. Πρώτα και πάνω απ όλα, με την καρδιά και το μυαλό. Γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι ο μοναδικός θεσμός στην ιστορία της ανθρωπότητας που διατηρείται αναλλοίωτος για αιώνες και επιτυγχάνει να ενώνει, να ενδυναμώνει και να μεταμορφώνει λαούς, ανθρώπους, συνειδήσεις. Και να αλλάζει τον κόσμο. Και θα το επαναλάβω. Γεννήθηκε εδώ. Στην Ελλάδα. Ελληνική άλλωστε είναι και η λέξη αθλητής, από τη λέξη ΑΘΛΟΣ, που σημαίνει αγώνας και σήμερα έχει ενσωματωθεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.
Η Ολυμπιακή Φλόγα λοιπόν, θα ξεκινήσει την πορεία της για το Παρίσι, για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ευρώπη μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, και 20 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, μεταδίδοντας το όραμα για ειρήνη και σεβασμό, και προσκαλώντας όλα τα κράτη να εφαρμόσουν την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Και αυτό ακριβώς το μήνυμα είναι αναγκαίο να απλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, που παλεύει σήμερα με ταραχές, πολεμικές συρράξεις και αντιπαλότητες. Είναι στιγμές σαν και αυτή που οφείλουμε όλοι να κάνουμε παύση για να αναλογιστούμε κα να μετρήσουμε αυτά που έχουν αξία. Να διορθώσουμε, να αλλάξουμε και να ξαναξεκινήσουμε.»
Θα διαρκέσει 11 ημέρες
Χθες, έγινε με απόλυτη επιτυχία η επίσημη πρόβα, παρουσία κοινού, το οποίο χειροκρότησε θερμά τη στιγμή που γεννήθηκε η Φλόγα από τις αχτίδες του ήλιου στο Ναό της Ηρας. Μετά τη γέννησή της, η Φλόγα ξεκινά το ταξίδι της σε όλη την Ελλάδα, με πρώτο λαμπαδηδρόμο τον ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο.
Η Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους θα διαρκέσει 11 ημέρες, η Ολυμπιακή Φλόγα θα διανύσει 5.202 χιλιόμετρα και 563 ναυτικά μίλια στα χέρια 600 Λαμπαδηδρόμων.
Θα ταξιδέψει σε 13 περιφέρειες, επτά νησιά, 43 πόλεις, 41 δήμους, 5 κοινότητες, 10 αρχαιολογικούς χώρους και 2 ολυμπιακά μουσεία (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).
Θα παραδοθεί στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού στις 26 Απριλίου, στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Από τον Πειραιά θα ταξιδέψει έως τη Μασσαλία με το γαλλικό τρικάταρτο ιστιοφόρο «Belem», στο οποίο βρίσκονται 16 επαγγελματίες ναυτικοί και περίπου 100 επιβάτες.
Για πρώτη φορά, η μεταφορά της Φλόγας γίνεται με πλωτό μέσο και όχι αεροπορικώς.
Δείτε φωτογραφίες από την τελετή
Ολυμπιακοί Αγώνες: Ποιοι επώνυμοι θα τρέξουν με την δάδα στην λαμπαδηδρομία
Η λαμπαδηδρομία με την ολυμπιακή φλόγα ως τις 26 Απριλίου ξεκίνησε, με πρώτη διανυκτέρευση σήμερα στην Πύλο.
Ο Στέφανος Ντούσκος ήταν ο πρώτος λαμπαδηδρόμος που παρέλαβε τη φλόγα από την πρωθιέρεια Μαίρη Μινά, με την Γαλλίδα ολυμπιονίκη της κολύμβησης Λορ Μανοντού και τον Μαργαρίτη Σχοινά, να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα.
Η φλόγα θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα πριν μεταφερθεί στις 26 Απριλίου από το λιμάνι του Πειραιά στη Μασσαλία, με το ιστιοφόρο Belem.
Κατά την διάρκεια του 11ημερου ταξιδιού της, η φλόγα θα περάσει στα χέρια 600 λαμπαδηδρόμων, αρκετών εκ των οποίων να προέρχονται από τον χώρο της πολιτικής, του αθλητισμού και του πολιτισμού.
Χαρακτηριστικά, αύριο αναμένεται να συμμετάσχει ως λαμπαδηδρόμος η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου και μία ημέρα μετά ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος.
Στις 19 του μηνός η φλόγα θα περάσει στην Αθήνα με παλιές δόξες του αθλητισμού, αλλά και την χορογράφο Αρτεμις Ιγνατίου, να είναι ανάμεσα στους λαμπαδηδρόμους.
Στις 20 Απριλίου ο Ισίδωρος Κούβελος θα συμμετέχει στην λαμπαδηδρομία, όπως και ο Ολυμπιονίκης, Νίκος Κακλαμανάκης.
Στην Θεσσαλονίκη, στις 21 Απριλίου, η υποψήφια Ευρωβουλευτής Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και η επίσης ολυμπιονίκης του στίβου, Τασούλα Κελεσίδου, θα είναι ανάμεσα στους λαμπαδηδρόμους.
Στην διαδρομή της φλόγας για την Πάτρα, θα τρέξουν η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας.
Στην τελευταία ημέρα λαμπαδηδρομίας, η γνωστή παρουσιάστρια Κατερίνα Λάσπα, θα είναι ανάμεσα στους λαμπαδηδρόμους, όπως και ο ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης, αλλά και ο Πύρρος Δήμας.
Τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι θα είναι οι Αγγελος Παυλακάκης (πρωην πρωταθλητής του στίβου), Νίκος Λεπενιώτης (διευθυντής στην ΚΑΕ Ολυμπιακός), Μαρία Πολύζου (υποψήφια στο συμβούλιο Επικρατείας της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές και μαραθωνοδρόμος), Δώρα Γκουντούρα (πρωταθλήτρια ξιφασκίας), Γκαμπριέλα Παπαδάκις (Ελληνο-γαλλίδα θρύλος του καλλιτεχνικού πατινάζ, Μόνα Φράνσις (Γαλλίδα παραολυμπιονίκης) και ο διεθνής με την εθνική πόλο Ιωάννης Φουντούλης που θα είναι και ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος.
Η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία
1η ημέρα: ΤΡΙΤΗ 16/4/2024
ΑΦΗ ΟΛΥΜΠ.ΦΛΟΓΑΣ – ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑ – ΑΜΑΛΙΑΔΑ – ΑΡΧ.ΗΛΙΔΑ – ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ -ΓΑΣΤΟΥΝΗ – ΠΥΡΓΟΣ – ΖΑΧΑΡΩ – ΦΙΛΙΑΤΡΑ – ΠΥΛΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)
2η ημέρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 17/4/2024
ΠΥΛΟΣ – ΜΕΘΩΝΗ – COSTA NAVARINO HILLS CLUB – ΣΠΑΡΤΗ – ΤΕΓΕΑ – ΤΡΙΠΟΛΗ -ΜΥΚΗΝΕΣ – NAYΠΛΙΟ – ΝΕΜΕΑ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ( ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ)
3η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ 18/4/2024
ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ (ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ ΑΠΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ) – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΚΝΩΣΣΟΣ- ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΡΕΘΥΜΝΟ – ΧΑΝΙΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ)
4η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/4/2024
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΝΑΞΟΣ – ΠΑΡΟΣ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΚΡΟΠΟΛΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)
5η ημέρα: ΣΑΒΒΑΤΟ 20/4/2024
ΑΚΡΟΠΟΛΗ -ΥΠΟΥΡΓ.ΕΘΝ.ΑΜΥΝΗΣ – ΕΟΕ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΟΑΚΑ – ΛΕΣΧΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΠΟΛΙΤ. ΑΕΚ – ΔΕΛΦΟΙ – ΛΑΜΙΑ – ΒΟΛΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)
6η ημέρα: ΚΥΡΙΑΚΗ 21/4/2024
ΒΟΛΟΣ – ΛΑΡΙΣΑ- ΤΡΙΚΑΛΑ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – ΜΕΤΕΩΡΑ – ΤΟΥΜΠΑ -ΟΛΥΜΠ.ΜΟΥΣΕΙΟ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)
7η ημέρα: ΔΕΥΤΕΡΑ 22/4/2024
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΡΧ.ΦΙΛΙΠΠΟΙ – ΚΑΒΑΛΑ – ΞΑΝΘΗ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)
8η ημέρα: ΤΡΙΤΗ 23/4/2024
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ -ΒΕΡΟΙΑ – ΒΕΡΓΙΝΑ(ΑΙΓΕΣ) – ΙΩΑΝΝΙΝΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)
9η ημέρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 24/4/2024
ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)
10η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ 25/4/2024
ΚΕΡΚΥΡΑ – ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ – ΠΑΤΡΑ – ΣΠΙΤΙ ΠΑΛΑΜΑ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)
11η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/4/2024
ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΜΕΓΑΡΑ – ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ – ΣΟΥΝΙΟ – ΙΔΡΥΜΑ ΣΤ.ΝΙΑΡΧΟΣ – ΑΘΗΝΑ ΚΕΝΤΡΟ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ (ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ)
Με πληροφορίες από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου και το ΑΠΕ-ΜΠΕ