Σημειώνεται πως ο 27χρονος πρωταθλητής του Ολυμπιακού προκρίθηκε από τα ημιτελικά με τον 6ο καλύτερο χρόνο σε δύο πολύ γρήγορες σειρές με επίδοση 52.77.
Αυτή ήταν μόλις η δεύτερη φορά που Έλληνας κολυμβητής προκρίνεται σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων (εκτός των διοργανώσεων που έγιναν στην Αθήνα), μετά τον Κριστιάν Γκολομέεβ, που ήταν πέμπτος στα 50μ. ελεύθερο στο Τόκιο.
Η κατάταξη του τελικού
- Τόμας Τσεκόν (Ιταλία)
- Γιάγιου Σου (Κίνα)
- Ράιαν Μέρφι (ΗΠΑ)
- Απόστολος Χρήστου (Ελλάδα)
- Πίτερ Κέτζε (Ν. Αφρική)
- Ούγκο Γκονζάλεθ ντε Ολιβέιρα (Ισπανία)
- Γιοάν Εντόι Μπρουάρ (Γαλλία)
- Όλιβερ Μόργκαν (Μ. Βρετανία)
Για μια χεριά ή αλλιώς δύο εκατοστά του δευτερολέπτου ο Απόστολος Χρήστου έχασε το μετάλλιο στα 100 μέτρα ύπτιο των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην πρώτη του συμμετοχή σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων ο Ελληνας πρωταθλητής με επίδοση 52.41 κατετάγη τέταρτος.
Ο Έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης έχασε το μετάλλιο για δύο εκατοστά του δευτερολέπτου, αφού ο Αμερικανός Ράιαν Μέρφι, που πήρε την τρίτη θέση, έκανε 52.39. Νικητής ήταν ο Ιταλός Τόμας Τσέκον με 52.00 και δεύτερος ο Κινέζος Τζιαγού Σου με 52.32. Αξίζει να σημειωθεί πως, ο 27χρονος πρωταθλητής προκρίθηκε από τα ημιτελικά με τον 6ο καλύτερο χρόνο σε δύο πολύ γρήγορες σειρές με επίδοση 52.77. Αυτή ήταν μόλις η δεύτερη φορά που Έλληνας κολυμβητής προκρίνεται σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων (εκτός των διοργανώσεων που έγιναν στην Αθήνα), μετά τον Κριστιάν Γκολομέεβ, που ήταν πέμπτος στα 50μ. ελεύθερο στο Τόκιο.
Φυσικά η χθεσινή επίδοση του Χρήστου αποτελεί την κορυφαία Ελληνα αθλητή κολυμβητή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά τα επτά μετάλλια που έχουν καταγραφεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, η Ελλάδα είχε να επιδείξει τις 5ες θέσεις από τον Σπύρο Γιαννιώτη στα 1.500μ. ελεύθερο στην Αθήνα το 2004 κι από τον Κριστιάν Γκολομέεβ στα 50μ. ελεύθερο πριν από τρία χρόνια στο Τόκιο.