Το έκανε και πέρυσι με τη Σεβίλλη, την οποία ανέλαβε τον Μάρτιο για να τη σώσει από τον υποβιβασμό κι αυτός της έδωσε το Γιουρόπα Λιγκ. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Μεντιλίμπαρ, μέχρι πέρυσι, δεν ήθελε με τίποτα να αναλάβει ομάδα μεσούσης της περιόδου.
Δίας
Στην πατρίδα του, την Ισπανία, τον λένε… Δία, βασιλιά των θεών, με τα δύο τρόπαια σε δύο χρονιές, το Γιουρόπα με τη Σεβίλλη και το Κόνφερενς με τον Ολυμπιακό. Στην Αγγλία και το BBC έγραψαν ότι είναι ο ιδανικός προπονητής για να σου κερδίσει τρόπαιο. Ούτε για τον Γκουαρντιόλα δεν το έχουν γράψει αυτό.
Καλά, πού ήταν κρυμμένος αυτός ο Μεντιλίμπαρ και τον μάθαμε στα 63 του χρόνια; Ακόμα και ο ίδιος ο Βάσκος προπονητής είπε πρόσφατα ότι άργησε να κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο και να δει τους κόπους του να δικαιώνονται, αλλά… ποτέ δεν είναι αργά.
Συμπλήρωσε φέτος 30 χρόνια στους πάγκους και την τελευταία διετία ζει ό,τι ονειρευόταν από νέος.
Το καταπληκτικό με τον Μεντιλίμπαρ είναι η ταπεινότητα που τον χαρακτηρίζει. Ακόμα και με το τρόπαιο στα χέρια, με 100.000 κόσμου να παραληρούν μόλις τον αντικρίζουν, είναι συνεσταλμένος. Γεννήθηκε στη Ζαλδίβαρ, στη Χώρα των Βάσκων. Μια περιοχή που ζει στους δικούς της ρυθμούς και δεν ακολουθεί την ταχύτητα εξέλιξης του υπόλοιπου κόσμου.
«Κοιλάδα του αλόγου» σημαίνει το όνομά της στα βασκικά και δεν έχει πάνω από 3.500 μόνιμους κατοίκους. Ασχολούνται κυρίως με χειρωνακτικές εργασίες. Ο Μεντιλίμπαρ ξέφυγε. Ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, αλλά η καριέρα του ως ποδοσφαιριστή ήταν μάλλον αδιάφορη. Ως προπονητής εκτοξεύτηκε. Κυρίως γιατί έχει ξεκάθαρες ποδοσφαιρικές ιδέες και μιλάει στην καρδιά των παικτών.
Δεν θα τον δείτε ποτέ με τάμπλετ και υπολογιστή. Δεν έχει καν social media. Οι φίλοι του Ολυμπιακού έψαχναν στο facebook το όνομά του, βρήκαν έναν – δυο εκτροφείς αλόγων, αλλά τον προπονητή του Ολυμπιακού πουθενά. Μπορεί να έφυγε από τη Χώρα των Βάσκων, αλλά τη Ζαλδίβαρ τη φέρει πάντα μέσα του.
Δεν ξέρει και αγγλικά. Στη μητρική του γλώσσα μιλάει στους παίκτες του. Κι όμως, τον καταλαβαίνουν. Στον Ολυμπιακό τον κατάλαβαν πολύ καλύτερα από τον Μαρτίνεθ, τον Καρβαλιάλ, που ήξεραν και αγγλικά, είχαν και έτοιμες αναλύσεις υπολογιστών.
Οπως λένε οι ίδιοι οι παίκτες του, ο Μεντιλίμπαρ έχει έναν μοναδικό τρόπο να ξεκαθαρίζει τι ζητάει από κάθε παίκτη. Δεν ζητάει πολλά, αλλά ζητάει λίγα και… τέλεια. Στον Πειραιά οι «ερυθρόλευκοι» φαίνονταν σαν χαμένοι πριν πιάσει Λιμάνι. Μόλις ήρθε ο Μεντιλίμπαρ, από την πρώτη εβδομάδα η εικόνα της ομάδας άλλαξε. Το δεύτερο μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η ηρεμία που δίνει στην ομάδα. Εχει έναν τρόπο να μεταδίδει ηρεμία, να πείθει ότι όλα θα πάνε καλά, αν ακολουθήσουν τις συμβουλές του. Και πράγματι, πάνε.
Εύσημα
Κι αν η επιτυχία της απόλυτης μεταμόρφωσης ανήκει σε μέγιστο βαθμό στον Μεντιλίμπαρ, πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα στον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον άνθρωπο που πίστεψε ότι μπορεί να αλλάξει την κατάσταση τον περασμένο χειμώνα και τον άνθρωπο που «ανακάλυψε» τον Μεντιλίμπαρ.
Μαρινάκης και Μεντιλίμπαρ συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Καραϊσκάκη, στον τελικό του περσινού Σούπερ Καπ. Αντίπαλοι ήταν η Μάντσεστερ Σίτι του Γκουαρντιόλα και η Σεβίλλη του Μεντιλίμπαρ. Ο Βάσκος προπονητής… μάγεψε τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, με τον απλό τρόπο του, με τις ποδοσφαιρικές του ιδέες και με την εν γένει συμπεριφορά του. Από τότε ήθελε να τον πάρει στον Ολυμπιακό, αλλά είχε συμβόλαιο με τη Σεβίλλη.
Η μοίρα θέλησε όμως να πραγματοποιηθεί το όνειρο του Μαρινάκη. Η Σεβίλλη απέλυσε μεσούσης της περιόδου τον Μεντιλίμπαρ. Κι όταν ο Ολυμπιακός πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, ήταν η πρώτη σκέψη για να διαδεχθεί τον Καρβαλιάλ. Ο Κοβάσεβιτς, που είχε ήδη αναλάβει πόστο, ήταν θερμός υποστηρικτής του Μεντιλίμπαρ και βοήθησε σημαντικά να πιάσει Λιμάνι ο 63χρονος τεχνικός. Συμβολή έχει και ο Βαλβέρδε. Ο συμπατριώτης του Μεντιλίμπαρ τον προέτρεψε να δεχθεί την πρόταση του Ολυμπιακού με κλειστά μάτια.
Η πρόσληψη του Μεντιλίμπαρ αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες αποφάσεις που πήρε ποτέ ο Β. Μαρινάκης για τον Ολυμπιακό. Από το 2010, που πήρε τις τύχες των Πειραιωτών στα χέρια του, ο Μαρινάκης έχει αποδείξει ότι τα όνειρά του ξεπερνούν τα σύνορα. Το πάθος για τους εγχώριους τίτλους είναι ασίγαστο, αλλά πρόσθεσε και το πάθος για ευρωπαϊκούς τίτλους. Δικαιώθηκε γρήγορα, με την κατάκτηση του Κόνφερενς Λιγκ.
Η επιμονή του για την επιτυχία είναι αμίμητη. Δεν ήρθε εύκολα. Απέτυχε κατά καιρούς και σε επιλογές προπονητών και ποδοσφαιριστών (Μαρσέλο και Χάμες, τα πιο χτυπητά παραδείγματα), αλλά έχει την ικανότητα να διορθώνει άμεσα τα λάθη με παρεμβάσεις.
Νότιγχαμ Φόρεστ
Επίσης, η αγορά της Νότιγχαμ Φόρεστ και η επένδυση 150 εκατ. λιρών στον ιστορικό αγγλικό σύλλογο, τον οποίο ανέβασε στην Πρέμιερ Λιγκ, έχουν κάνει τον Μαρινάκη γνωστό στα σαλόνια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου κι έχουν ανοίξει τον δρόμο και στον Ολυμπιακό. Τα αφιερώματα και οι συνεντεύξεις του Μαρινάκη σε διεθνή ΜΜΕ είναι συχνά και γίνονται όλο και συχνότερα.
Πλέον, ο Ολυμπιακός είναι άλλη ομάδα από αυτή που ήταν έως την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα. Η κατάκτηση του Κόνφερενς Λιγκ αλλάζει επίπεδο τους «ερυθρόλευκους». Η διοίκηση της ομάδας δεν σταματά εδώ. Συνεχίζει να πορεύεται στον ίδιο δρόμο και μόλις κατακτά έναν στόχο, βάζει πλώρη για έναν πιο δύσκολο. Οπως λέει ο ίδιος ο Β. Μαρινάκης: «Μου αρέσει η ανηφόρα…».
ΑΓΙΟΥΜΠ ΕΛ ΚΑΑΜΠΙ
Ο Μαροκινός killer, πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης
Ο Ελ Κααμπί είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής του Κόνφερενς Λιγκ. Πρώτος σκόρερ της φετινής διοργάνωσης με 11 γκολ, χωρίς καν να πάρει μέρος σε όμιλο της διοργάνωσης. Ο Μαροκινός «killer» με τα 11 γκολ, όλα σε φάση νοκ άουτ αγώνων, πέρασε στη σχετική λίστα τον Ρονάλντο (είχε 10 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ το 2017), τον Μπενζεμά (10 στο Τσάμπιονς Λιγκ το 2022) και τον Φαλκάο (10 στο Γιουρόπα Λιγκ το 2011).
Σε όλες τις διοργανώσεις με τον Ολυμπιακό σκόραρε 33 φορές. Εσπασε το ρεκόρ του Αλεξανδρή, που κρατούσε από το 2002, με 32 γκολ. Με 16 ευρωπαϊκά γκολ σε μόλις 19 παιχνίδια ανέβηκε αμέσως δεύτερος στη λίστα των «ερυθρόλευκων» γκολ στην Ευρώπη, πίσω από τα 20 του Ελ Αραμπί, αλλά σε 57 ματς. Εφόσον συνεχίσει στο Λιμάνι, είναι απλώς θέμα χρόνου να περάσει τον συμπατριώτη του.
Το… λιμάνι του
Ο Ελ Κααμπί εκτοξεύτηκε στον Ολυμπιακό. Βρήκε το… λιμάνι του και έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Μιας καριέρας που ξεκίνησε στα 16, χωρίς να περάσει από ποδοσφαιρικές ακαδημίες και προπονητές. Ατόφιο ταλέντο, ο Μαροκινός έπαιζε μπάλα όταν έβρισκε χρόνο, γιατί από μικρός άφησε το σχολείο και δούλευε για να βοηθήσει τη φτωχή οικογένειά του. Ηταν βοηθός ξυλουργού στην Καζαμπλάνκα, αργότερα εργάστηκε σε παντοπωλείο και σε οικοδομή. Για καλή του τύχη, ένας προπονητής τον είδε να παίζει σε αλάνα και του είπε να μπει στην ομάδα της περιοχής. Εκεί τον είδε σκάουτερ από τη Ρασίνγκ Καζαμπλάνκα κι έφτασε στα 21 του να υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Αρχικά έπαιζε στην αριστερή πλευρά, δοκιμάστηκε και ως αμυντικός χαφ, για να βρει τη θέση του ως σέντερ φορ. Το 2018 παίρνει μεταγραφή 6,5 εκατ. ευρώ για την κινεζική Χεμπέι, ενώ το 2018 είναι πρώτος σκόρερ της Εθνικής Μαρόκου στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, με 9 γκολ. Το 2021 πηγαίνει στην τουρκική Χατάισπορ, όπου σκοράρει αφειδώς, αλλά οι καταστροφικοί σεισμοί του 2023 τον αναγκάζουν να αναζητήσει… καταφύγιο στο Κατάρ και την Αλ Σαντ. Από το Κατάρ τον… ξετρύπωσαν τα λαγωνικά του Ολυμπιακού και με 33 γκολ στην πρώτη του χρονιά έγινε ένας από τους πολυτιμότερους «ερυθρόλευκους» σκόρερ όλων των εποχών.
Ειδήσεις σήμερα
Η Γη της Ελιάς: Στάθης και Ιουλία ετοιμάζονται για γάμο
Basket League: Στους τελικούς και ο Παναθηναϊκός – Πότε θα γίνουν τα ματς με Ολυμπιακό
Καιρός: Πού θα χτυπήσουν 40άρια την Τρίτη – Πότε υποχωρεί η ζέστη
Μπλακ άουτ σε πολλούς δήμους στα νότια προάστια
Ρολάν Γκαρός: Στους «8» ο Στέφανος Τσιτσιπάς -Απέκλεισε τον Ματέο Αρνάλντι με 3-1 σετ
Μπραντ Πιτ: Η κόρη του πλήρωσε τον δικηγόρο για να απαλλαγεί από το επίθετο του πατέρα της
Σπανούλης – Αντετοκούνμπο: Συναντήθηκαν για την επιστροφή του Γιάννη στην Εθνική
Βαρύ πένθος στον ΣΚΑΙ: Το ανακοίνωσαν στο πλατό του Γειά σου – «Χθες το απόγευμα έφυγε από τη ζωή…»