Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παίρνει τίτλους και… χτυπάει πάντα δυο φορές.
Ο Σέρβος προπονητής του Παναθηναϊκού έχει πολλά παράσημα στην προπονητική του καριέρα. Δεν είναι μικρό πράγμα να κατακτάς τίτλους και να μεγαλώνεις μια ομάδα όπως ο ΑΠΟΕΛ στην Ευρώπη. Ούτε είναι τυχαίο πως όπου δουλεύει, επιστρέφει μετά από λίγο καιρό. Το έκανε με τον Ηρακλή, με τον ΑΠΕΟΛ και με την Αλ Νασρ από τα ΗΑΕ. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Και να σκεφτεί κανείς ότι πάντα υπογράφει μονοετές συμβόλαιο με τις ομάδες, αρχικά για να δει αν και κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω συνεργασία.
Ηδη στον Παναθηναϊκό η ιστορία συνεχίζεται. Ο Γιοβάνοβιτς πρόλαβε στην πρώτη του χρονιά να πανηγυρίσει το Κύπελλο Ελλάδος. Ανανέωσε το συμβόλαιό του έως το 2024. Αν δεχθούμε ότι η ιστορία κάνει κύκλους, τότε θα ξέρουμε όταν φύγει από τον Παναθηναϊκό, πως αργά ή γρήγορα θα ξαναγυρίσει.
H πρώτη φορά που αποφάσισε να επιστρέψει στον τόπο της… προηγούμενης δουλειάς του ήταν το 2007. Τότε γύρισε στον πάγκο του Ηρακλή, από τον οποίο αποχώρησε το 2003. Είχε αφήσει τον Ηρακλή στην 7η θέση, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε μέσα στη χρονιά και ήταν φυσικό να δεχθεί πολύ δελεαστική πρόταση από τον ΑΠΟΕΛ. Η ιστορία επαναλήφθηκε και το 2007 γύρισε στον Ηρακλή, τότε τον έφτασε στη 10η θέση με χειρότερο ρόστερ, για να κάνει πάλι το δρομολόγιο Ηρακλής-ΑΠΟΕΛ.
Η σχέση του Γιοβάνοβιτς με τον Ηρακλή είναι σχέση αγάπης, για να μην πούμε πάθους. Στα δέκα χρόνια που φόρεσε τη φανέλα του διέπρεψε ως ένας μέσος με «εγκεφαλικό» τρόπο σκέψης και δράσης στον αγωνιστικό χώρο. Γι’ αυτό άλλωστε και ακολούθησε καριέρα προπονητή.
Σκόραρε αρκετά συχνά και μάλιστα ήταν σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις φάουλ έξω από τη μεγάλη περιοχή. Πέτυχε 52 γκολ σε 271 εμφανίσεις του στο πρωτάθλημα με τον Ηρακλή και από αυτά τα 10 ήταν με φάουλ. Οταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο, η ιστορία έγραψε ότι ο Γιοβάνοβιτς ήταν ένας από τους πιο πετυχημένους ξένους παίκτες που πέρασαν από την ομάδα. Είναι ο 8ος παίκτης σε συμμετοχές στον Ηρακλή και ο δεύτερος ξένος σκόρερ στη μεγάλη κατηγορία μετά τον Κύπριο Μιχάλη Κωνσταντίνου.
Στον ΑΠΟΕΛ ο Γιοβάνοβιτς πήγε ως προπονητής επίσης δύο φορές. Πρώτα την περίοδο 2003-05 και αργότερα την πενταετία 2008-2013. Μπορεί να πάει και τρίτη. Κι αυτό δεν είναι μια αυθαίρετη κρίση, αλλά στην Κύπρο και στον ΑΠΟΕΛ ακόμα πίνουν νερό στο όνομά του. Αλλωστε πριν υπογράψει στον Παναθηναϊκό το περσινό καλοκαίρι, συζήτησε με ανθρώπους του ΑΠΟΕΛ για την επιστροφή του στην Κύπρο. Εχει μείνει ιστορική επίσημη ανακοίνωση του ΑΠΟΕΛ για τον Γιοβάνοβιτς, η οποία αναφέρει ότι η προσφορά του στην ομάδα ξεπερνά τα απλά όρια μιας ποδοσφαιρικής επιτυχίας. Γίνεται λόγος για ανεπανάληπτες υπηρεσίες που πρόσφερε στον ΑΠΟΕΛ ο οποίος είχε κερδίσει εκείνες τις χρονιές την αναγνώριση από όλους. Ο ΑΠΟΕΛ του 2011-2012 είναι, όπως λένε στο Νησί, η καλύτερη κυπριακή ομάδα που έχει εμφανιστεί ποτέ.
Ο Γιοβάνοβιτς κέρδισε 6 φορές τον τίτλο του καλύτερου προπονητή στην Κύπρο, ενώ το 2011 οι συμπατριώτες του τον ψήφισαν ως τον καλύτερο προπονητή κι ας μη βρισκόταν σε πάγκο σερβικής ομάδας.
Κολύμβηση: Καλές επιδόσεις από Μπίλα, Δαμασιώτη και Μακρυγιάννη - Πανελλήνια ρεκόρ από Ντούμα και Παπαθεοδώρου
Με τον ΑΠΟΕΛ κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, 4 Σούπερ Καπ και 1 Κύπελλο, αλλά η πρόκριση στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 2012 αποτελεί τη μεγαλύτερη εκτόξευση για κυπριακή ομάδα στα ευρωπαϊκά κύπελλα.
Στους «8» ο ΑΠΟΕΛ βρήκε μπροστά του τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η «βασίλισσα», με Ρονάλντο, Μπενζεμά, Ιγκουαΐν, Οζίλ, Κεντίρα, Ράμος, Κασίγιας στο ρόστερ της, σταμάτησε την ονειρική πορεία με δύο νίκες, 3-0 στη Λευκωσία και 5-2 στη Μαδρίτη, ωστόσο τα εύσημα για τον Γιοβάνοβιτς ήταν οι δηλώσεις του τότε προπονητή της Ρεάλ Ζοσέ Μουρίνιο. Ο όχι και τόσο γενναιόδωρος σε κολακευτικά λόγια για αντίπαλο Πορτογάλος είχε πει μετά την πρόκριση της Ρεάλ: «Η πορεία του ΑΠΟΕΛ δεν είναι θαύμα. Είδαμε μια ομάδα με καλή νοοτροπία για ποδόσφαιρο, που ήξερε τι ήθελε στο γήπεδο και πάλεψε γι’ αυτό. Είναι σαφέστατα προϊόν σκληρής δουλειάς».
Μέχρι τα δύο παιχνίδια με τη Ρεάλ Μαδρίτης ο Γιοβάνοβιτς και οι παίκτες του έζησαν μαγικές στιγμές στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πέρασαν τη δοκιμασία των τριών προκριματικών γύρων και βρέθηκαν σε όμιλο. Ηταν η δεύτερη φορά που ο ΑΠΟΕΛ έμπαινε σε όμιλο της κορυφαίας διοργάνωσης. Η πρώτη ήταν το 2009, μαντέψτε με ποιον προπονητή… Τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.
Στον όμιλο όπου αντίπαλοι ήταν η Ζενίτ, η Σαχτάρ και η Πόρτο, ο ΑΠΟΕΛ έμεινε αήττητος εκτός έδρας. Με μία μόνο ήττα εντός από τη Σαχτάρ (0-2) την τελευταία αγωνιστική τερμάτισε πρώτος. Στους «16» αντιμετώπισε τη Λιόν με την οποία έφτασε στα πέναλτι (1-0, 0-1). Οι αποκρούσεις του Διονύση Χιώτη στα πέναλτι έφεραν την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης και το ιστορικό συναπάντημα με τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Ο Γιοβάνοβιτς άλλαξε ήπειρο, πήγε προπονητής και στην Αλ Νασρ στο Ντουμπάι. Από το 2013 έως το 2016 άφησε κι εκεί το στίγμα του καταφέρνοντας να πάρει τίτλους, ενώ σε δημοσιεύματα εκείνων των χρόνων είχε γραφτεί ότι είναι ο «Special One» του Κόλπου. Επέστρεψε (κατά την προσφιλή του τακτική) στην Αλ Νασρ το 2018.
Πριν αναλάβει τον Παναθηναϊκό, πέρασε και μια περιπέτεια με την Εθνική ομάδα των ΗΑΕ. Υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2019 με σκοπό να οδηγήσει τα ΗΑΕ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Τον σταμάτησε όμως η πανδημία. Ηταν η εποχή που εξαπλώθηκε ο COVID-19 σε ολόκληρο τον κόσμο και τα παιχνίδια ματαιώνονταν το ένα μετά το άλλο. Τελικά η διοίκηση της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της χώρας αποφάσισε να τερματίσει τη συνεργασία της με τον Γιοβάνοβιτς ο οποίος ουσιαστικά είναι σαν να μην προσλήφθηκε ποτέ. Δεν πρόλαβε να κοουτσάρει την ομάδα σε κανένα παιχνίδι, ούτε επίσημο ούτε φιλικό.
Στον Παναθηναϊκό πρέπει μάλλον να ευχαριστούν τον ιό που άφησε ελεύθερο τον Γιοβάνοβιτς, τον προπονητή που οδηγεί το «τριφύλλι» στα ένδοξα μονοπάτια του παρελθόντος, ντύνοντάς το με τον πράσινο μανδύα του μέλλοντος.
Η δοκιμασία του πολέμου και το «ευχαριστώ» στους Ελληνες
Τον Μάρτιο του 1999 οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία είχαν διαλύσει ψυχολογικά τον Γιοβάνοβιτς, ο οποίος αγωνιζόταν τότε στον Ηρακλή. Ηταν η τελευταία του χρονιά ως ποδοσφαιριστής. Οι Ελληνες έδειχναν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους στους Σέρβους που ζούσαν στη χώρα μας.
Την Κυριακή 4 Απριλίου 1999 ο Ηρακλής αντιμετώπιζε για το πρωτάθλημα τον Αρη. Πριν αρχίσει το ντέρμπι ο Γιοβάνοβιτς μπήκε μόνος του στον αγωνιστικό χώρο, κρατώντας ένα πανό που έγραφε: «Στην Ελλάδα χτυπάει η καρδιά της καρδιάς μας».
Ηταν ο τρόπος του να πει «ευχαριστώ» στους Ελληνες. Οι φίλαθλοι στις εξέδρες τον χειροκροτούσαν όρθιοι και ο ίδιος κατέληξε βουρκωμένος στον πάγκο. Ο τότε προπονητής του Ηρακλή, Σουηδός Ματς Γίνγκμπλαντ, δεν τον ξεκίνησε στην 11άδα, σεβόμενος τη συναισθηματική του φόρτιση. «Περνάω δύσκολες ώρες, είμαι όλη μέρα μπροστά στην τηλεόραση με ένα τηλέφωνο στο χέρι για να μαθαίνω αν είναι καλά οι δικοί μου στην πατρίδα», είχε πει τότε ο Γιοβάνοβιτς. Στο ημίχρονο ζήτησε να παίξει και μπήκε αλλαγή. Ο Ηρακλής νίκησε 2-1.
Το… ταμείο του στον Παναθηναϊκό
44 Αγώνες
25 Νίκες
8 Ισοπαλίες
11 Ηττες
Οι τίτλοι του Γιοβάνοβιτς
ΑΠΟΕΛ
4 Πρωταθλήματα
1 Κύπελλο
4 Σούπερ Καπ
ΑΛ ΝΑΣΡ
1 Τσάμπιονς Λιγκ του Κόλπου
1 Κύπελλο
1 Λιγκ Καπ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
1 Κύπελλο
524 παιχνίδια σε 6 διαφορετικές ομάδες έχει κοουτσάρει στην προπονητική του καριέρα ο Γιοβάνοβιτς