Από τότε που η γερμανική εταιρεία παρουσίασε τη «Teamgeist» για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στη Γερμανία, ένιωθε ότι προσπάθησε να ξεπεράσει τον εαυτό της και να δημιουργήσει μια μπάλα που είναι πιο άγρια και πιο απρόβλεπτη από την προηγούμενη. Οι, «Jabulani» (2010), «Brazuca» (2014) και «Telstar» (2018) είχαν όλες τις δικές τους ιδιορρυθμίες που οδήγησαν σε μερικά τρελά και απρόβλεπτα γκολ, ενώ ήταν ένας εφιάλτης για τους τερματοφύλακες.
32 teams. 1 ball to make their dreams possible.
Introducing Al Rihla, the Official World Cup 2022 Match Ball.
Your journey starts now.
Exclusively available at adidas online and retail stores until April 12th. pic.twitter.com/uMys1dorIZ
— adidas Football (@adidasfootball) March 30, 2022
Φαίνεται όμως ότι η γερμανική εταιρεία δημιουργήστε μια μπάλα που θα είναι… διασκεδαστική και συναρπαστική για την πλειοψηφία των θαυμαστών σε όλο τον κόσμο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα «The Athletic», σε σχετικό της αφιέρωμα.
Έτσι και αλλιώς όλες τους απέχουν πολύ, σαν τη μέρα με τη νύχτα, από τη μπάλα που χρησιμοποιήθηκε το 1930 στο Μουντιάλ της Ουρουγουάης. Φτιαγμένη από δέρμα και ραμμένη σε διάφορα σημεία. Το 1954 στην Ελβετία η μπάλα παρουσίασε διαφορές σε σχέση με τις ραφές, την ποιότητα αλλά και το χρώμα της.
Ήταν το Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό, όταν η Adidas κατασκεύασε την πρώτη επίσημη μπάλα παγκοσμίου πρωταθλήματος, την περίφημη ασπρόμαυρη «Telstar». Μία μπάλα δερμάτινη με 12 μαύρα πεντάγωνα και 20 άσπρα εξάγωνα. Χρησιμοποιήθηκε και στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, στη Δυτική Γερμανία το 1974.
Η «Tango» εμφανίστηκε στην Αργεντινή το 1978, με πιο γυαλιστερή και σκληρή επιφάνειά. Χρησιμοποιήθηκε και στα γήπεδα της Ισπανίας το 1982, ως «Tango Espana», και ήταν η τελευταία μπάλα, που κατασκευάστηκε από δέρμα.
Επόμενη η «Azteca» στο Μεξικό το 1986. Ήταν η πρώτη μπάλα, η οποία δεν ήταν εξ’ ολοκλήρου από συνθετικό υλικό. Το 1990 στην Ιταλία έφτασε η «Etrusco», που ήταν ολοκληρωτικά φτιαγμένη από συνθετικό υλικό.
Το 1994 στις ΗΠΑ παρουσιάστηκε η «Questra» είχε επιφάνεια περιτυλιγμένη με ένα στρώμα πολυστερίνης, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1998 στη Γαλλία εμφανίστηκε η «Tricolore». Ήταν πρώτη φορά, που στην μπάλα υπήρξαν και άλλα χρώματα, πέρα από το άσπρο και το μαύρο. Είχε κόκκινο, μπλε και άσπρο, τα οποία είναι χρώματα της σημαίας της Γαλλίας.
Στο Μουντιάλ της Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας το 2002 οι παίκτες κλώτσησαν τη «Ferernova».
Ειδήσεις σήμερα
Μποτία-Φουρέιρα: Αυτό είναι το φύλο του μωρού που περιμένουν
Survivor: Δε θα πιστεύετε ποιος παίκτης έριξε άκυρο στο All Star
Μαύρο Ρόδο: Η σκηνή με το γυμνό που δεν πέρασε απαρατήρητη