Ο κ. Βρούτσης μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε τα μέτρα «ως μια τεράστια στροφή στη λειτουργία του κράτους απέναντι στην παραβατικότητα των ανηλίκων». Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στο πώς θα αντιμετωπίζονται τα παιδιά 12 έως 18 ετών που έχουν υποπέσει σε παραπτώματα λέγοντας ότι εφόσον το επιθυμούν θα οδηγούνται, με τον επιμελητή ανηλίκων σε ένα αθλητικό σύλλογο για να ασχοληθούν με ένα άθλημα που θα επιλέξουν. Επίσης, επεσήμανε ότι «στο μέλλον τα παιδιά που θα μπουν στον αθλητισμό θα μετατρέψουν το θυμό τους σε θετική ενέργεια».
Όπως είπε «σαράντα έξι χώρες από την Ευρώπη μας ανέθεσαν να κάνουμε αυτό το μέτρο που ξεκινάει για πρώτη φορά από την Ελλάδα». Μάλιστα, όπως αποκάλυψε χθες δικαστής στο Λασίθι εξέδωσε τις τρεις πρώτες κυρώσεις και τα παιδιά υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό το μέτρο και γράφτηκαν σε αθλητικό σωματείο του Λασιθίου.
Γιάννης Βρούτσης: «Για παιδιά που διώκονται για αδικήματα ήπιας παραβατικότητας»
Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού «πρώτη φορά νόμος κατά της αθλητικής βίας έχει θετικό αποτύπωμα». Πρόκειται για παιδιά που διώκονται για αδικήματα ήπιας παραβατικότητας (αλκοολισμός, βιαιοπραγία μεταξύ ανηλίκων, παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας κ.α.). «Μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουμε πάει σε πέντε νομούς πιλοτικά Λασίθι, Χανιά, Ιωάννινα, Καστοριά και Αθήνα. Έχουμε μιλήσει με τα αθλητικά σωματεία, έχουμε συζητήσει με τους προπονητές, έχει γίνει ολόκληρη προετοιμασία και του χρόνου είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε καθολικά σε όλη την επικράτεια», συμπλήρωσε.
Η επιλογή των σωματείων θα γίνεται μεταξύ των αναγνωρισμένων σωματείων του Υπουργείου Αθλητισμού που έχουν αδειοδοτημένη εγκατάσταση και προπονητή που έχει συνάψει σύμβαση με τον σύλλογο. Ο κ. Βρούτσης περιέγραψε ότι ο δικαστικός επιμελητής των ανηλίκων, που παρακολουθεί το παιδί θα συμπληρώνει το σχετικό έντυπο συνεχώς και θα ενημερώνεται ο δικαστής για την εξέλιξη της πορείας του, δηλαδή για τη συμπεριφορά του ανήλικου παραβάτη και για το πρόγραμμα του αθλητικού σωματείου, για τις επιδόσεις του, για τις συναναστροφές του.
«Η ενσωμάτωση θα είναι και ταχύτατη και θα έχει και αποτέλεσμα πιστεύω» συμπλήρωσε ο κ. Βούτσης εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στα αθλητικά σωματεία στους πέντε αυτούς νομούς που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία. «Πρόκειται για ένα επαναστατικό μέτρο, από αυτά που σπάνια λέμε στο δημόσιο διάλογο», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού αποκαλύπτοντας ότι από το νέο Δικαστικό έτος (προσεχή Σεπτέμβριο) το πρόγραμμα των δύο υπουργείων για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων θα επεκταθεί σε όλη την επικράτεια.
Μπασκόνια - Παναθηναϊκός 91-77: Νέα ήττα των «πράσινων» στην Ευρωλίγκα
Με την φράση ότι «οι αξίες του αθλητισμού είναι μοναδικές: Αλληλεγγύη, συντροφικότητα, ευ αγωνίζεσθαι» ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι «όλο αυτό το πλαίσιο των αξιών του αθλητισμού θα έρθει να εναγκαλιστεί με αυτά τα παιδιά».
Τι είπε για τις κάμερες στα γήπεδα και το ΣΕΦ
Ερωτηθείς για την πορεία του μέτρου για τις κάμερες στα γήπεδα ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού δήλωσε ότι «τα μέτρα πέτυχαν» προσθέτοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που έρχεται αθλητικός νόμος για την αντιμετώπιση της βίας, που βλέπουν το θετικό αποτύπωμα πλέον στα γήπεδα και του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, αλλά και σε όλο τον αθλητικό κόσμο». Σχετικά με το γήπεδο μπάσκετ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και το εάν θα δοθεί στον Ολυμπιακό απάντησε ότι μετά από τις απαραίτητες συζητήσεις «το ΣΕΦ θα πάει δίκαια στον Ολυμπιακό, όπως έγινε και στον Παναθηναϊκό» προαναγγέλλοντας ότι πολύ σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις.
Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε
Την αξιοποίηση του Αθλητισμού, ως ισχυρού αντίδοτου στην παραβατικότητα των ανηλίκων παρουσίασαν χθες οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης. Πρόκειται για καινοτόμα δράση, όπου επιλέγεται η ένταξη ανηλίκων 12-18 ετών, με ήπια παραβατικότητα, σε ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το νέο πρόγραμμα τρέχει ήδη πιλοτικά σε Αττική, Ιωάννινα, Χανιά, Καστοριά και Λασίθι. Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος Πρωτοδικών και Δικαστής ανηλίκων Λασιθίου, Γιάννης Ευαγγελάτος, έχει επιβάλλει τις τελευταίες ημέρες το νέο μέτρο σε έξι παιδιά. Βασικό ρόλο στο νέο πρόγραμμα θα έχει σύλλογος των Εποπτών Επιμελητών Ανηλίκων, αλλά επίσης θα πρέπει και οι ανήλικοι να έχουν κάποια συγκεκριμένη αθλητική κλίση.
Η συμμετοχή των σωματείων είναι εθελοντική. Ο ανήλικος οφείλει να τηρεί το προπονητικό πρόγραμμα και τον κανονισμό του αθλητικού σωματείου. Σε περίπτωση ασθένειας ή άλλου σοβαρού κωλύματος, ο ανήλικος ενημερώνει τον επόπτη Επιμελητή Ανηλίκων και τον προπονητή του, προκειμένου να καλύψει μελλοντικά τις ώρες της απουσίας του, αν και εφόσον τούτο είναι εφικτό. Παράλληλα, ο ανήλικος οφείλει να συνεργάζεται με τον Επιμελητή Ανηλίκων κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο αθλητικό πρόγραμμα και να τον ενημερώνει για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά την παρακολούθηση αυτού. Δεν είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα πέραν των ωρών προπόνησης που ορίζονται στο πρωτόκολλο συνεργασίας, εκτός και αν ο ίδιος επιθυμεί.
Σε περίπτωση που ο ανήλικος δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του μπορεί να υπάρξει άρση του επιβληθέντος αναμορφωτικού μέτρου. Ο αθλητικός εξοπλισμός, χορηγείται από το αθλητικό σωματείο, αλλά οι δαπάνες για την έκδοση κάρτας υγείας, καθώς και τα έξοδα μετακίνησης με τα ΜΜΜ από και προς τον τόπο των προπονήσεων, βαρύνουν το υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο αναπληρωτής υπουργός αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης τόνισε: «Ιστορική ημέρα καθώς υπάρχει μία αλλαγή σελίδας σε όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα. Αντίδοτο στην παραβατικότητα είναι ο αθλητισμός. Κάθε παιδί που επανεντάσσεται μέσω του αθλητισμού αξίζει περισσότερο και από κύπελλα και από μετάλλια και από διακρίσεις». Ο υπουργός δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης κατά την παρουσίαση του νέου προγράμματος τόνισε: «Υπάρχει μια λανθασμένη αίσθηση ότι το υπουργείο δικαιοσύνης δημιούργησε ένα νομοθέτημα για να κλείσει όλο τον κόσμος στη φυλακή. Είναι εντελώς το αντίθετο. Δεν είναι ο στόχος μας τα παιδιά να οδηγούνται σε σκληρά αναμορφωτικά μέτρα. Δηλαδή να εγκλείονται στα αναμορφωτήρια ή να πηγαίνουν στις φυλακές ανηλίκων. Δηλαδή να εγκλείονται στα αναμορφωτήρια ή να πηγαίνουν στις φυλακές ανηλίκων. Στόχος είναι τα παιδιά να σώζονται και να αποδίδονται στην κοινωνία, ως παιδιά τα οποία μπορούν να προσφέρουν».
Ειδήσεις σήμερα
Ανδρέας Μικρούτσικος: Ξανά εκτός εκπομπής – Τι συμβαίνει
Κώστας Χαρδαβέλλας: Πού και πότε θα γίνει η κηδεία του; – Θρήνος στον δημοσιογραφικό κόσμο