Αντίπαλος της “γαλανόλευκης” στον ημιτελικό της Πέμπτης (11/1) θα είναι η κάτοχος του τίτλου Ισπανία, σε μία επανάληψη του χαμένου τελικού του 2022 στο Σπλιτ, αλλά και του ημιτελικού του 2018, όταν η εθνική είχε κάνει την έκπληξη μέσα στη Βαρκελώνη. Η ιβηρική ομάδα νωρίτερα ξεπέρασε με άνεση το εμπόδιο της Κροατίας, επικρατώντας με 17-6.
Εθνική Πόλο: Το ματς με τη Γαλλία
Η ελληνική ομάδα, που αγωνίστηκε χωρίς τις Βάσω Πλευρίτου και Ελενα Ελληνιάδη και με την Ιωάννα Σταματοπούλου στην εστία, μπήκε πολύ καλά στο ματς και προηγήθηκε 3-0 με δύο γκολ της Ελευθερίας Πλευρίτου, πριν καν συμπληρωθούν τέσσερα λεπτά αγώνα. Ακολούθησε όμως ένα διάστημα χαλάρωσης, με πολλά λάθη στην κυκλοφορία της μπάλας, και η Γαλλία βρήκε λύσεις από τα άκρα της επίθεσης και με σερί 4-0 πέρασε μπροστά στο σκορ, παρότι είχε 0/3 με παίκτρια παραπάνω ως εκείνο το σημείο. Ενα πέναλτι που κέρδισε με προσωπική ενέργεια η Ελευθεριάδου, έδωσε την ευκαιρία στη Νίνου να διακόψει την δεκάλεπτη “αφλογιστία” της εθνικής (4-4) και το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να παίρνει ξανά προβάδισμα με 6-5, με νέο γκολ της Ειρήνης Νίνου (αυτή τη φορά από την περιφέρεια).
Στο τρίτο οκτάλεπτο, με τη Χρυσή Διαμαντοπούλου να περνά κάτω από τα δοκάρια, η εθνική “έσφιξε” την άμυνά της και βρήκε γκολ στην κόντρα με τη Νίνου, μετά από ασίστ της Ελευθερίας Πλευρίτου.
Στη συνέχεια η Ξενάκη κέρδισε πέναλτι, η Ρικρόου απέκρουσε την εκτέλεση της Ελευθερίας Πλευρίτου, η οποία όμως πήρε το ριμπάουντ και με δεύτερη προσπάθεια “έγραψε” το 8-5. Αλλη μία κόντρα με τη Χυδηριώτη (από μακρινή πάσα της Διαμαντοπούλου) και το τέταρτο προσωπικό γκολ της Νίνου ανέβασαν το συνολικό σερί της ελληνικής ομάδας σε 6-0 και τον δείκτη του σκορ σε 10-5, δίνοντας τέλος στις ελπίδες των Γαλλίδων για την υπέρβαση. Στο φινάλε, οι παίκτριες του Τεό Λοράντου φάνηκε να τα παρατάνε (ίσως και να μην είχαν άλλες δυνάμεις) και η διαφορά έφτασε στο τελικό 15-7, που μάλλον αδικεί την προσπάθεια των “τρικολόρ”.
Τα οκτάλεπτα: 3-1, 3-4, 4-1, 5-1
Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Ξενάκη (φουνταριστός), 2-0 Ελευθ. Πλευρίτου (π.π.), 3-0 Ελευθ. Πλευρίτου (περιφέρεια), 3-1 Ραντοσάβλιεβιτς (περιφέρεια), 3-2 Ντολ (περιφέρεια), 3-3 Ντολ (περιφέρεια), 3-4 Γκιγέ (περιφέρεια), 4-4 Νίνου (πέναλτι), 4-5 Μπουλούκμπατσι (π.π.), 5-5 Σάντα (περιφέρεια), 6-5 Νίνου (περιφέρεια), 7-5 Νίνου (κόντρα), 8-5 Ελευθ. Πλευρίτου (περιφέρεια), 9-5 Χυδηριώτη (κόντρα), 10-5 Νίνου (π.π.), 10-6 Νταλιέν (π.π.), 11-6 Μαργ. Πλευρίτου (περιφέρεια), 12-6 Γιαννοπούλου (κόντρα), 13-6 Ελευθεριάδου (περιφέρεια), 13-7 Μπατί (φουνταριστός), 14-7 Μαργ. Πλευρίτου (περιφέρεια), 15-7 Γιαννοπούλου (περιφέρεια).
Η εθνική είχε 2/6 με παίκτρια παραπάνω, 1/2 πέναλτι, 7 γκολ από την περιφέρεια, 1 από θέση φουνταριστού και 3 στην κόντρα.
Η Γαλλία είχε 2/9 με παίκτρια παραπάνω, 0/1 πέναλτι, 4 γκολ από την περιφέρεια και 1 από θέση φουνταριστού.
Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν η Μπουλούκμπατσι (55 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της τρίτης περιόδου), η Πάτρα (5΄08΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα) και η Μαργ. Πλευρίτου (1΄10΄΄ πριν το τέλος του παιχνιδιού).
Διαιτητές: Ντούτιλχ (Ολλανδία), Κουνίκοβα (Σλοβακία)
Οι συνθέσεις:
ΕΛΛΑΔΑ (Αλεξία Καμμένου): Διαμαντοπούλου, Ελευθ. Πλευρίτου 3, Χυδηριώτη 1, Ελευθεριάδου 1, Μαργ. Πλευρίτου 2, Ξενάκη 1, Ασημάκη, Πάτρα, Νίνου 4, Σάντα 1, Γιαννοπούλου 2, Τορνάρου, Σταματοπούλου
ΓΑΛΛΙΑ (Τεό Λοράντος): Ρικρόου, Αντρές, Αρντί, Μπουλούκμπατσι 1, Γκιγέ 1, Χέρτζκα, Νταλιέν 1, Μπατί 1, Βερνού, Ραντοσάβλιεβιτς 1, Ρασπό, Ντολ 2, Μαρτινό-Περέ
** Εκτός ελληνικής 13άδας έμειναν η Βάσω Πλευρίτου και η Ελενα Ελληνιάδη.
Ειδήσεις σήμερα
Σινέντ Ο΄ Κόνορ: Αυτή είναι η αιτία θανάτου της τραγουδίστριας – Τι έδειξε η δικαστική έρευνα