Ειδικά οι Πορτογάλοι γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους. Τα τελευταία 10 χρόνια η Πορτογαλία κάνει εξαγωγή προπονητών ποδοσφαίρου με απίστευτους ρυθμούς.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Ο Ζοσέ Μουρίνιο ήταν μόνο η αρχή. Νέοι… Μουρίνιο ξεκινούν το ταξίδι τους από τη μικρή χώρα στην άκρη του Ατλαντικού, με όνειρα να κατακτήσουν την Ευρώπη.
Ο όμιλος του Ολυμπιακού, με Μάντσεστερ Σίτι, Πόρτο και Μαρσέιγ, αποτελεί ζωντανό παράδειγμα. Η Ευρώπη γίνεται ισπανική και πορτογαλική αποικία στο ποδόσφαιρο.
Ο Γκουαρντιόλα θέλει να αποδείξει ότι μπορεί και χωρίς τον Μέσι.
O -για πολλούς- κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, Πεπ Γκουαρντιόλα θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να πανηγυρίσει το Τσάμπιονς Λιγκ και χωρίς τον Μέσι.
Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες για τον Ισπανό ο οποίος διέπρεψε την περίοδο 2008-12 στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, αλλά εκτός Ισπανίας τα βρίσκει… μπαστούνια. Δημιούργησε μια ομάδα-θαύμα στη Βαρκελώνη, πήρε δύο Τσάμπιονς Λιγκ, δύο ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, τρία Κύπελλα, δύο πρωταθλήματα Ισπανίας.
Το θέαμα που παρουσίασε επί των ημερών του η Μπαρτσελόνα ήταν εκπληκτικό και σημείο αναφοράς για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Η Μπάγερν περίμενε από τον Γκουαρντιόλα να κάνει τα ίδια στη Γερμανία, όμως τίποτα δεν ήταν ίδιο. Μπορεί να κέρδισε εγχώριους τίτλους, αλλά από αυτούς οι Βαυαροί έχουν μπόλικους.
Το Τσάμπιονς Λιγκ δεν το πανηγύρισε ποτέ στα κόκκινα της Μπάγερν όπως δεν το πανηγύρισε και στα γαλάζια της Μάντσεστερ Σίτι.
Πήρε το πρωτάθλημα με τους «Πολίτες», όμως όταν έφτανε η κρίσιμη ώρα στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχυνε την καρδάρα με το γάλα. Τον περασμένο Αύγουστο έχασε στον μονό προημιτελικό από τη Λιόν και κλονίστηκε η εμπιστοσύνη της διοίκησης στο πρόσωπό του. Φέτος παίζει το τελευταίο του χαρτί. Αν δεν πάρει το Τσάμπιονς Λιγκ, πιθανότατα αποχωρεί από το Μάντσεστερ.
Αντρέ Βίλας-Μπόας, το… παιδί-θαύμα της προπονητικής στην Πορτογαλία
Κι ενώ ο Γκουαρντιόλα παλεύει να διατηρήσει τα σκήπτρα του κορυφαίου προπονητή στον κόσμο, οι Πορτογάλοι που θα βρει μπροστά του θέλουν να του κλέψουν (αρκετή από) τη δόξα.
Ο Αντρέ Βίλας-Μπόας ήταν για 2-3 χρόνια ο Μουρίνιο Νο2. Το… παιδί-θαύμα της προπονητικής στην Πορτογαλία. Δεν έπαιξε ποτέ επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά οι επιδόσεις του στην προπονητική ήταν αξιοθαύμαστες.
Ολα ξεκίνησαν από την Ακαδέμικα την οποία ανέλαβε στο χείλος του γκρεμού, την έσωσε άνετα και την οδήγησε στους ημιτελικούς του πορτογαλικού Λιγκ Καπ.
Η… έκρηξη ήρθε το 2010-11 στην Πόρτο. Με τους «δράκους» πήρε το πρωτάθλημα αήττητος, με 23 πόντους διαφορά και έχοντας δεχθεί 13 γκολ όλα κι όλα. Την ίδια χρονιά κατέκτησε το πορτογαλικό Κύπελλο και το Γιουρόπα Λιγκ με την Πόρτο.
Απίστευτο τρεμπλ. Κι ήταν μόλις 33 ετών. Εγινε ο τρίτος νεότερος προπονητής που παίρνει το πρωτάθλημα στη χώρα του και ο νεότερος που κερδίζει ποτέ ευρωπαϊκό τίτλο.
Την ομάδα που τόσο αγάπησε και πέτυχε μαζί της ιστορικές επιτυχίες θέλει τώρα να αποκλείσει ως προπονητής της Μαρσέιγ.
Οι επιτυχίες του δελέασαν την Τσέλσι η οποία πλήρωσε (χωρίς δόσεις) 15 εκατ. ευρώ στην Πόρτο για να τον αφήσει ελεύθερο.
Ο Βίλας-Μπόας όμως δεν στέριωσε στο Λονδίνο. Απέτυχε παταγωδώς τόσο με την Τσέλσι όσο και με την Τότεναμ στην οποία εργάστηκε αμέσως μετά. Τριετή συμβόλαια υπέγραψε, στον χρόνο πάνω έφυγε. Κανείς πια δεν τολμούσε να τον χαρακτηρίσει νέο Μουρίνιο.
Βρήκε… καταφύγιο στη ρωσική Ζενίτ όπου πήρε πρωτάθλημα και το 2016-17 στην κινεζική Σανγκάι.
Στη συνέχεια έμεινε εκτός ποδοσφαίρου, παίρνοντας μέρος σε ράλι αυτοκινήτου, όπως στο Παρίσι-Ντακάρ το 2018, όπου τράκαρε και εγκατέλειψε.
Από τον Μάιο του 2019 έπιασε δουλειά στη Μαρσέιγ με στόχο να κάνει δυναμική επανάκαμψη στην προπονητική και να δει το αστέρι του να λάμπει και πάλι.
Η παράδοση του Σέρζιο Κονσεϊσάο με τον Μαρτίνς
Ο προπονητής του Ολυμπιακού Πέδρο Μαρτίνς δεν έτυχε να παίξει ποτέ αντίπαλος με τον Βίλας-Μπόας, αλλά έχει βρει 14 φορές απέναντί του τον Σέρζιο Κονσεϊσάο, τον νυν προπονητή της Πόρτο.
Ο Κονσεϊσάο που είχε καλύτερες ομάδες, προηγείται με 7-4 στις νίκες, υπήρξαν και 3 ισοπαλίες. Οταν ο Κονσεϊσάο έφυγε από την Γκιμαράες το καλοκαίρι του 2016, τον διαδέχθηκε ο Μαρτίνς.
Οι δυο τους έπαιξαν κι έχασαν τελικό Κυπέλλου στην Πορτογαλία. Ο Μαρτίνς με την Γκιμαράες, ο Κονσεϊσάο με την Μπράγκα. Από τότε ακολουθούν διαφορετική πορεία.
Ο Μαρτίνς είναι 5 χρόνια μεγαλύτερος, έκλεισε τα 50 και μετά από επιτυχημένη καριέρα σε μικρομεσαίες ομάδες της χώρας του έζησε επιτυχίες εκτός συνόρων με τον Ολυμπιακό.
Στα 45 του ο Κονσεϊσάο ο οποίος κρέμασε τα παπούτσια του ως ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, δεν τα κατάφερε εκτός συνόρων τη μοναδική χρονιά που το επιχείρησε (2016-17) στον πάγκο της Ναντ. Δεκέμβριο μήνα πήγε στη γαλλική ομάδα και τον Ιούνιο την αποχαιρέτησε.
Η μεγάλη ευκαιρία της καριέρας του Μαρτίνς ήρθε όταν τον κάλεσε ο Ολυμπιακός. Την εκμεταλλεύτηκε κι έφτιαξε το όνομά του.
Για τον Κονσεϊσάο η ευκαιρία αυτή ήρθε το καλοκαίρι του 2017 από την Πόρτο. Ανέλαβε τους «δράκους» όταν έφυγε ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο (νυν προπονητής της Γουλβς) και από τότε παραμένει στον πάγκο μιας ομάδας, που δεν φημίζεται για την υπομονή της διοίκησής της με τους προπονητές.
Ο Κονσεϊσάο όμως πήρε τον τίτλο την πρώτη του χρονιά. Πέρυσι που ήθελε πάση θυσία μια επιτυχία γιατί δεν τα είχε καταφέρει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, πανηγύρισε το νταμπλ με την Πόρτο.
Φέτος, το σχέδιό του είναι να διακριθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε εμπόδια στον δρόμο του θα βρει τους συμπατριώτες του. Καλύτερα αυτοί παρά κανένας άλλος…
Το ρεκόρ που κυνηγάει ο Πέδρο Μαρτίνς
Ο Πέδρο Μαρτίνς θέλει μία ακόμα ευρωπαϊκή νίκη για να φτάσει τις 15 και να είναι στην κορυφή της λίστας ως πολυνίκης προπονητής των «ερυθρολεύκων» στην Ευρώπη. Μέχρι τώρα μοιράζεται με 14 νίκες την κορυφή με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς.
Ο Πορτογάλος όμως τις έφτασε σε 29 παιχνίδια, ενώ ο Μπάγεβιτς σε 36. Ο τελευταίος όμως διατηρεί την πρωτιά στις νίκες στο Τσάμπιονς Λιγκ με 12. Ακολουθούν ο Πέδρο Μαρτίνς και ο Ισπανός Μίτσελ που έχουν από 7.
Από την έντυπη έκδοση