[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος ουσιαστικά είναι προέκταση της περσινής. Συνεπώς οι ομάδες δεν προετοιμάστηκαν κατάλληλα, η κόπωση θα επηρεάσει και για τον λόγο αυτό θα επιτρέπονται πέντε αλλαγές σε κάθε παιχνίδι.
Ενα κύμα σπουδαίων παιχνιδιών θα κάνει τον κόσμο να ξεχάσει τη νοσηρή ατμόσφαιρα της σύγχρονης εποχής. Ανάμεσά τους: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Παρί Σεν Ζερμέν (μια από τις πιο πικάντικες αναμετρήσεις), Μπάγερν (η κάτοχος του τίτλου) – Ατλέτικο Μαδρίτης και βέβαια Μπαρτσελόνα εναντίον Γιουβέντους. Λιονέλ Μέσι εναντίον Κριστιάνο Ρονάλντο για πρώτη φορά σε φάση των ομίλων.
Α΄ ΟΜΙΛΟΣ
Μπάγερν Μ., Ατλέτικο Μ., Σάλτσμπουργκ, Λοκομοτίβ Μ.
Η μηχανορραφία ενός ομίλου εξαρτάται περισσότερο από τη δύναμη της τρίτης ομάδας παρά από αυτή των δύο φαβορί. Εδώ, λοιπόν, τη ζημιά θα πρέπει να την κάνει η Ζάλτσμπουργκ.
Η εκπρόσωπος της Αυστρίας πέτυχε πέρσι 16 γκολ στη φάση των ομίλων. Ωστόσο, αποδυναμώθηκε, με την αποχώρηση του Νορβηγού επιθετικού Αρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ. Συνεπώς η κάτοχος του τίτλου Μπάγερν -ενίσχυσε αρκετά το έμψυχο δυναμικό της- και η ομάδα που την απέκλεισε το 2016, στα ημιτελικά, Ατλέτικο Μαδρίτης, θα πρέπει να προκριθούν άνετα.
Οι ελπίδες της Λοκομοτίβ Μόσχας εξανεμίστηκαν μετά την πώληση του επιθετικού Αλιεκσέι Μιραντσούκ στην Αταλάντα.
Β΄ ΟΜΙΛΟΣ
Ευρωλίγκα: «Πάγωσε» στο Κάουνας ο Παναθηναϊκός - Ηττα με 84-77 από τη Ζαλγκίρις
Ρεάλ Μ., Σαχτάρ Ντ., Ιντερ, Γκλάντμπαχ
Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι πάντα αμείλικτη. Δύσκολα θα αποκλειστεί από το «πονηρό» γκρουπ, στο οποίο ανήκουν ακόμη: η διψασμένη για τίτλους Ιντερ (ιδιαίτερα δυναμωμένη) του Αντόνιο Κόντε και η Σαχτάρ, σίγουρα καλύτερη από πέρσι, όταν… διαγράφηκε στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ από τους «νερατζούρι». Μοντέρνο ποδόσφαιρο (αυστρο-γερμανικό), που αξίζει προσοχής, παίζει η Γκλάντμπαχ με τεχνικό τον Μάρκο Ροζ.
Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ
Πόρτο, Μάν. Σίτι, Ολυμπιακός, Μαρσέιγ
Δέκα χρόνια μετά τον τελευταίο τίτλο του στο Τσάμπιονς Λιγκ υπάρχουν αρκετά ερωτήματα για τον Πεπ Γκουαρδιόλα και τη φιλοσοφία του. Είναι σε θέση να επιστρέψει στην κορυφή; Βέβαια κανείς δεν πρόκειται να τον ρωτήσει αυτό στη φάση των ομίλων.
Η Μάντσεστερ Σίτι σαφώς δεσπόζει έναντι των Μαρσέιγ (έχει βελτιωθεί με τεχνικό τον Αντρέ Βίλας-Μπόας), Πόρτο (αποδυναμώθηκε στη διάρκεια των μεταγραφών) και Ολυμπιακού (δυσκόλεψε, πέρσι, στο Γιουρόπα Λιγκ, τις Τότεναμ, Αρσεναλ και Γουλβς).
Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ
Λίβερπουλ, Αγιαξ, Αταλάντα, Μίντιλαντ
Η πρώτη φορά που ο Αγιαξ συστήθηκε στο αγγλικό κοινό ήταν τον Δεκέμβριο του 1966, όταν η ομάδα του Ρίνους Μίχελς -με το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρό της- σφυροκόπησε με 5-1, στο ομιχλώδες Αμστερνταμ, τη Λίβερπουλ του Μπίλ Σάνκλι.
Εκτοτε δεν συναντήθηκαν ξανά σε παιχνίδι για το Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ. Η παραχώρηση των Φρένκι ντε Γιονγκ, Ματέις ντε Λιχτ και Ντόνι φαν ντε Μπέικ εξουθένωσε τον «Αίαντα».
Η Λίβερπουλ έχει τη δυνατότητα να είναι πρώτη και δεύτερη η εκπληκτική Αταλάντα (η αποθέωση του επιθετικού ποδοσφαίρου). Η Μίντιλαντ, από τη Δανία, «Σταχτοπούτα» της διοργάνωσης, απλά θα κερδίσει εμπειρία και θα περάσει στην ιστορία του θεσμού.
Ε΄ ΟΜΙΛΟΣ
Σεβίλη, Τσέλσι, Κράσνονταρ, Ρεν
Μετά την καλοκαιρινή μεταγραφική κραιπάλη υπάρχει σαφής προσδοκία για την πρόκριση της Τσέλσι στους «16» της διοργάνωσης (τουλάχιστον), όπως και πέρσι. Παρά τις απώλειες βασικών στελεχών (Μπανέγα, Ρίκο και Ρεγκιλόν), η κάτοχος του Γιουρόπα Λιγκ, Σεβίλλη, παραμένει ένα σταθερό κι απρόβλεπτο σύνολο. Αμφότερες δύνανται να προκριθούν (εύκολα ή δύσκολα), αφού η ρωσική Κρασνοντάρ και η γαλλική Ρεν είναι σαφώς υποδεέστερες (θεωρητικά τουλάχιστον).
ΣΤ΄ ΟΜΙΛΟΣ
Ζενίτ, Ντόρτμουντ, Λάτσιο, Κλαμπ Μπριζ
Αναμφισβήτητα πρόκειται για το πιο αδύναμο γκρουπ. Δεσπόζει η Ντόρτμουντ των θαυματουργών πιτσιρικάδων, αλλά πρόκειται για εύθραυστη ομάδα.
Ισως θεωρήσει κάποιος δυνατότερη τη ρωσική Ζενίτ, του πρώην διεθνή μέσου και τώρα προπονητή της Σεργκέι Σιμάκ. Στήριγμά της το επιθετικό δίδυμο των Αρτιόμ Τζούμπα και Σαρντάρ Αζμούν. Ισοδύναμες η ιταλική Λάτσιο και (λιγότερο) η βελγική Μπριζ.
Ζ΄ ΟΜΙΛΟΣ
Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα, Ντιναμό Κ., Φερεντσβάρος
Για πρώτη φορά οι Ρονάλντο και Μέσι θα συναντηθούν στη φάση των ομίλων, μια λεπτομέρεια που αν και είναι συμπτωματική φαίνεται πως υπογραμμίζει την πτωτική τους κατάσταση.
Μήπως είναι η επανάληψη του τελικού του 2015 ή των προημιτελικών του 2017; Ωστόσο, η Γιουβέντους και η Μπαρτσελόνα διανύουν μεταβατικό στάδιο με νέους τεχνικούς τους Αντρέα Πίρλο και Ρόναλντ Κούμαν, αντίστοιχα.
Συνεπώς υπάρχει η πιθανότητα να ανοίξει η πόρτα πρόκρισης για την Ντινάμο Κιέβου, του βετεράνου Ρουμάνου προπονητή Μιρτσέα Λουτσέσκου. Η ουγγρική Φερεντσβάρος απλά συμπληρώνει την τετράδα.
Η΄ ΟΜΙΛΟΣ
Παρί Σεν Ζερμέν, Μάν. Γιουνάιτεντ, Λειψία, Μπασάκσεχιρ
Εφθασε σε σημείο η ιστορική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να χρειάζεται την υπέρβαση για να προκριθεί σε βάρος δύο ομάδων που πέρσι πάτησαν τον ημιτελικό γύρο. Της φιναλίστ του θεσμού Παρί Σεν Ζερμέν και της φιλόδοξης Λειψίας. Απαιτείται σοβαρότητα στην οπισθοφυλακή (η τρωτή γραμμή της). Με πρόκριση στους «16» επιθυμεί να γιορτάσει το πρώτο πρωτάθλημά της η τουρκική Μπασάκσεχιρ.
ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στην μάχη του Γιουρόπα Λιγκ
Γύρω από τους ΠΑΟΚ και ΑΕΚ θα είναι στραμμένο το ελληνικό ενδιαφέρον στο Γιουρόπα Λιγκ. Οι δύο Δικέφαλοι δεν έτυχαν ευνοϊκής κλήρωσης, αλλά με σοβαρότητα και την τύχη σύμμαχο δύνανται να προκριθούν στη φάση των «32». Για τον ΠΑΟΚ η κατάσταση (θεωρητικά) μοιάζει πιο δύσκολη, αφού θα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο των Αϊντχόφεν, Γρανάδα και Ομόνοια. Η Αϊντχόφεν έχει το όνομα λόγω ευρωπαϊκών τίτλων, αλλά η Γρανάδα («Σταχτοπούτα») είναι φιλόδοξη, κυλά μέσα της ισπανικό αίμα και δεν αποκλείεται να είναι αυτή ο «τρόμος» του ομίλου. Η ΑΕΚ απειλείται από τη Λέστερ, αλλά έχει τη δυνατότητα να υπερισχύσει της Μπράγκα, αν εκμεταλλευθεί στο ακέραιο την έδρα της. Η ουκρανική Ζορία θα κάνει σίγουρα ζημιές στον όμιλο, όμως είναι αδύνατον να περάσει στον επόμενο γύρο.
Αντίπαλοι ελληνικών ομάδων: Η Σίτι έδωσε τα περισσότερα για μεταγραφές
Η Μάντσεστερ Σίτι ήταν αυτή (από τους αντιπάλους μας) που κινήθηκε πιο δραστήρια στο θερινό μεταγραφικό παζάρι. Ξόδεψε 163,30 εκατομμύρια για την απόκτηση επτά ποδοσφαιριστών κι είχε έσοδα 61,65 εκατομμυρίων από την πώληση των Λιρόι Σανέ και Νικολάς Οταμέντι. Την αντίπαλο του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ ακολούθησαν (σε απόσταση) με πολυδάπανο τρόπο η Γρανάδα (-20,50, αντίπαλος ΠΑΟΚ) και η Λέστερ (-10,23, αντίπαλος ΑΕΚ). Η πλέον κερδοφόρα (+64,15) είναι η Πόρτο (αντίπαλος του Ολυμπιακού).
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr