Πρόκειται να είναι ακραίο, εντελώς διαφορετικό (για πολλούς λόγους) από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Θα είναι το παρθενικό της Μέσης Ανατολής και το πρώτο που θα διεξαχθεί το τελευταίο δίμηνο του 2022. Θα γίνει δηλαδή μέσα στο καταχείμωνο και όχι καλοκαίρι όπως έχουμε συνηθίσει.
Θα συμμετάσχουν για τελευταία φορά 32 εθνικές ομάδες, καθώς από το επόμενο, αυτό του 2026, αυτές θα αυξηθούν κατά 16, δηλαδή θα λάβουν μέρος 48. Από την πετυχημένη προσπάθειά του για να φιλοξενήσει τη διοργάνωση έως τις προετοιμασίες του για τη μηνιαία διεξαγωγή των αγώνων της τελικής φάσης, το Κατάρ εξακολουθεί να αποτελεί μια αμφιλεγόμενη επιλογή. Το καυτό κλίμα στη χώρα του Περσικού Κόλπου υποχρέωσε τη μετάβαση (της διοργάνωσης) από τις συνηθισμένες καλοκαιρινές ημερομηνίες της στις «άγνωστες» των ήπιων μηνών (για τη χώρα), Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για το πώς ένα μικροσκοπικό έθνος (πληθυσμός 2,7 εκατομμύρια), χωρίς ποδοσφαιρικό γενεαλογικό, κατάφερε να κερδίσει μια μυστική ψηφοφορία για να γίνει οικοδεσπότης. Μολονότι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αποδοκιμάσει τη μεταχείριση των αλλοδαπών εργαζομένων, το Κατάρ λέει πως η εκδήλωση αποτελεί καταλύτη για τη βελτίωση της εργατικής νομοθεσίας.
» ΕΞΑΓΟΡΑ ΨΗΦΩΝ;
Από το 2010, όταν η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επέλεξε τη Ρωσία και το Κατάρ ως υποψήφια κράτη για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης, άρχισαν να στροβιλίζονται οι ισχυρισμοί περί εξαγοράς ψήφων (δύο μέλη της 24μελούς εκτελεστικής επιτροπής της ΦΙΦΑ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα πριν από την ψηφοφορία του 2020, για λόγους δωροδοκίας). Οι έρευνες συνεχίστηκαν στην Ελβετία και τη Γαλλία, ενώ το 2020 ένα κατηγορητήριο από τις ΗΠΑ επέρριψε ευθύνες σε τρία μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΦΙΦΑ που δωροδοκήθηκαν για να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Κατάρ. Η ιεραρχία του μικροσκοπικού έθνους της Δυτικής Ασίας αρνήθηκε τους ισχυρισμούς περί εξαγοράς ψήφων, ταυτόχρονα η ΦΙΦΑ υπογράμμισε πως η επιλογή του Κατάρ βασίστηκε στη στρατηγική του οργανισμού για επέκταση του ποδοσφαίρου σε νέες περιοχές.
» ΔΑΠΑΝΕΣ – ΟΦΕΛΗ
Το Κατάρ έχει δαπανήσει (μέχρι τώρα) ποσό-ρεκόρ για να διοργανώσει το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός στον κόσμο. Κάποιες πηγές εκτιμούν πως βρίσκεται σε πορεία ολοκλήρωσης έργων υποδομών (πριν από τον εναρκτήριο αγώνα της 21ης Νοεμβρίου) αξίας, περίπου, 266 δισ. ευρώ. Η Ρωσία ξόδεψε περίπου δέκα δισ. ευρώ για τη διοργάνωση του 2018, η οποία προσέλκυσε 3,6 δισ. τηλεθεατές και διαδικτυακούς θεατές. Είναι ένα ποσόν, το οποίο το Κατάρ -πολύ μικρότερο σε μέγεθος από μια πολιτεία των ΗΠΑ όπως το Κονέκτικατ- στοιχηματίζει για να γίνει τουριστικός και επιχειρηματικός προορισμός ικανός για να υπερισχύσει του Ντουμπάι, που θεωρείται ο κύριος περιφερειακός ανταγωνιστής του. Η δαπάνη (ισοδύναμη με περισσότερο από περίπου 800 χιλιάδες ευρώ ανά πολίτη) δεν είναι τεράστια για το Κατάρ, το οποίο με τα ατέλειωτα αποθέματα φυσικού αερίου θεωρείται ως μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο. Αναμένει από τη διοργάνωση έσοδα 18 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το σχεδόν 11% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που είχε το 2019.
» ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το 2013 μια βρετανική εφημερίδα αποκάλυψε την ευρεία εκμετάλλευση εργατών που βοηθούσαν στην κατασκευή υποδομών για το Παγκόσμιο Κύπελλο και ανέφερε ότι η υπερβολική ζέστη και τα ατυχήματα στον χώρο εργασίας ήταν οι αποκλειστικοί λόγοι για την πληθώρα θανάτων. Το 2019 τα Ηνωμένα Εθνη επιτέθηκαν (φραστικά) στο Κατάρ για φυλετικές διακρίσεις υποστηρίζοντας πως η εθνικότητα ενός εργαζομένου (ανδρός ή γυναικός) παίζει «συντριπτικό ρόλο» στον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζεται. Οι προετοιμασίες για το ποδόσφαιρο φώτισαν το «σύστημα χορηγία» (kafala), το οποίο παρακολουθεί κάθε κίνηση των μεταναστών εργαζόμενων (απαραίτητη άδεια από τον εργοδότη τους: για να αλλάξουν δουλειά, επιστροφή στο σπίτι ή ακόμη για άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού).
Το Κατάρ διέψευσε ορισμένους συγκεκριμένους ισχυρισμούς σχετικά με τη μεταχείριση των εργαζομένων και ακολούθως οι αρχές δημιούργησαν νέους χώρους διαβίωσης γι’ αυτούς και υποσχέθηκαν να βελτιώσουν την ασφάλεια. Το Κατάρ, το εργατικό δυναμικό του οποίου αποτελείται, στο 95%, από αλλοδαπούς, εισήγαγε, πέρσι, νέους εργατικούς νόμους με σκοπό να εγγυηθεί έναν κατώτατο μισθό, να επεκτείνει τις θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα να διαλύσει το «σύστημα χορηγία» (kafala). Θεωρητικά (τουλάχιστον) το σχέδιο είχε κάποια επιτυχία.
Ευρωλίγκα: «Πάγωσε» στο Κάουνας ο Παναθηναϊκός - Ηττα με 84-77 από τη Ζαλγκίρις
» ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ
Είναι απίθανο να γίνει κάποιο μποϊκοτάζ, αν και τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται συνεχείς εκκλήσεις από Νορβηγούς ποδοσφαιριστές και Δανούς φιλάθλους. Οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία ανέφεραν ότι μπορεί το Κατάρ να απέτυχε, αρχικά, στην επιβολή των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, αλλά βελτιώθηκε στη συνέχεια και απώθησε το μποϊκοτάζ. Παράλληλα, έχει τη στήριξη της ΦΙΦΑ, η οποία πιστεύει πως η παρουσία στους αγώνες πολλών λαμπρών ποδοσφαιριστών θα μαλακώσει την ήδη «τεταμένη» ατμόσφαιρα.
» ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Αναμένεται να είναι ευχάριστες οι καιρικές συνθήκες στη διάρκεια των αγώνων. Στα μέσα Νοεμβρίου η θερμοκρασία αγγίζει συνήθως τους 29 βαθμούς Κελσίου και σταδιακά χαμηλώνει μέχρι να έρθει το τέλος Δεκεμβρίου. Ωστόσο, μερικά από τα οκτώ ανοικτά στάδια (τα επτά από τα οποία είναι νέα) δύναται να ψυχθούν με συστήματα κλιματισμού, προσθέτοντας μια επιπλέον πρόκληση στη δέσμευση της ΦΙΦΑ να κάνει αυτή τη διοργάνωση όσο πιο ευχάριστη γίνεται.
» ΦΙΛΑΘΛΟΙ
Ανεξάρτητα από τον καιρό, το Κατάρ είναι μια παραδοσιακή μουσουλμανική κοινωνία με κανόνες στην ενδυμασία. Υπάρχει μεν ευελιξία στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων, ωστόσο άλλοι δημόσιοι χώροι -συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων- ορίζουν πως οι γυναίκες και οι άνδρες πρέπει να καλύπτουν το σώμα τους από τους ώμους μέχρι τα γόνατα. Οι δημόσιες εκδηλώσεις στοργής είναι ανεπιθύμητες, ακόμη και το κράτημα του χεριού είναι σπάνιο. Προς το παρόν η χρήση του αλκοόλ περιορίζεται σε εστιατόρια που συνδέονται με τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία, αν και οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχουν υποσχεθεί πως οι τουρίστες θα μπορούν να πίνουν σε «καθορισμένες ζώνες» φιλάθλων. Αναφορικά με την πανδημία (σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ) μόνον οι πλήρως εμβολιασμένοι φίλαθλοι θα έχουν το δικαίωμα να εισέρχονται στα στάδια. Το Κατάρ σχεδιάζει να αγοράσει ένα εκατομμύριο εμβόλια για τους επισκέπτες φιλάθλους.
13 ΟΜΑΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ CHECK–IN
Από τις 32 εθνικές ομάδες, που θα συμμετάσχουν στα τελικά, είναι γνωστές, επί του παρόντος, μόνον οι 13, το Κατάρ (ως διοργανώτρια χώρα) και από τα προκριματικά οι: Γερμανία, Δανία, Βέλγιο, Δανία, Κροατία, Σερβία, Ισπανία, Αγγλία, Ελβετία, Ολλανδία, Βραζιλία και Αργεντινή. Η Ευρώπη θα εμφανιστεί με 13 εθνικές ομάδες, η Αφρική με πέντε, η Ασία (+1;) και η Νότιος Αμερική (+1;) με τέσσερις και η Βόρειος/Κεντρική Αμερική και Καραϊβική (+1;) με τρεις. Ισως η Ωκεανία (1;) μετά από αγώνες πλέι-οφ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr