Οι Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σίτι είχαν εξασφαλίσει από νωρίς πρόκριση και πρωτιά, το ίδιο και η Τσέλσι, κάτοχος του τίτλου (πρόκριση), αλλά «βούλιαξε» την τελευταία αγωνιστική υποχωρώντας, συνάμα, στη δεύτερη θέση. Η φετινή επιτυχία των αγγλικών συλλόγων εξακολουθεί να αποτελεί ανησυχητική απειλή για τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς. Κατά τ’ άλλα η Μπαρτσελόνα απογοήτευσε και θα συνεχίσει (αν τα καταφέρει) για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Γιουρόπα Λιγκ (με αυτή την ονομασία). Μαζί της οι γερμανικές Ντόρτμουντ και Λειψία και η ισπανική Σεβίλλη. Η φετινή φάση των ομίλων αποτελεί παρελθόν, ωστόσο έγραψε (ξανά) ιστορία συλλογικά αλλά και ατομικά.
Ρονάλντο και Μέσι
Για άλλη μια φορά τόσο ο Κριστιάνο Ρονάλντο όσο και ο Λιονέλ Μέσι συμμετείχαν στη φάση των ομίλων της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, ωστόσο το περιβάλλον τους ήταν πολύ διαφορετικό. Μετά τρία χρόνια στη Γιουβέντους, ο Ρονάλντο πουλήθηκε το καλοκαίρι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στον σύλλογο με τον οποίον συστήθηκε στη διεθνή ποδοσφαιρική σκηνή. Πέρσι η Γιουνάιτεντ αποχώρησε νωρίς από τη φάση των ομίλων, αλλά στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο υπάρχει η ελπίδα πως ο Πορτογάλος άσος δύναται να τη βοηθήσει να ξαναζήσει τις δόξες του παρελθόντος με την κατάκτηση του τέταρτου ευρωπαϊκού στέμματος. Τα φετινά πεπραγμένα του ήταν: έξι γκολ από πέντε παιχνίδια (432 λεπτά συμμετοχής). Δεν υπήρξε ιδιαίτερα συναρπαστικός σε σχέση με άλλους (έβδομος στη γενική κατάταξη όσων συμμετείχαν στη φάση των ομίλων). Ωστόσο, από τα έξι γκολ του τα τρία ήταν σημαντικότατα, αφού με τα δύο χάρισε ισάριθμα τρίποντα στην ομάδα του και με το άλλο κέρδισε τον βαθμό της ισοπαλίας μέσα στο Μπέργκαμο από την Αταλάντα. Αφού πέρασε όλη την ποδοσφαιρική σταδιοδρομία του στην Μπαρτσελόνα, ο Μέσι, έκανε ένα νέο ξεκίνημα με την απαιτητική για ευρωπαϊκή κυριαρχία Παρί Σεν Ζερμέν. Εχει το άγγιγμα του Μίδα στην Ευρώπη (τέσσερα τρόπαια με την Μπαρτσελόνα) και με δεδομένο αυτό η ιεραρχία του συλλόγου τον πήρε στην παρέα της για να φθάσει ξανά στη γη της επαγγελίας. Ομως μπορεί; Στα 36 χρόνια δείχνει πολύ κουρασμένος, αλλά στο Τσάμπιονς Λιγκ μεταμορφώνεται σε αρπακτικό θηρίο. Ελάχιστα ήταν τα φετινά πεπραγμένα του, αλλά ουσιαστικά. Πέτυχε πέντε γκολ από ισάριθμα παιχνίδια (450 λεπτά συμμετοχής). Κατετάγη έκτος στη σχετική κατάταξη. Ηταν αυτός που της χάρισε το τρίποντο στο παιχνίδι του Παρκ ντε Πρενς εναντίον της Λειψίας (3-2) με τα δύο τελευταία γκολ της αναμέτρησης.
Οι 16 που πέρασαν
Οι δέκα από τις 16 ομάδες που θα συνεχίσουν στον δεύτερο γύρο έχουν κερδίσει το τρόπαιο. Εξαίρεση (μεταξύ άλλων) αποτελούν η Μάντσεστερ Σίτι και η Παρί Σεν Ζερμέν, δηλαδή οι δύο εκλεκτές των εύρωστων οικονομικών ηγετών της Μέσης Ανατολής.
» Εχασαν το «τρένο»: Η Μίλαν των επτά τροπαίων, η Μπαρτσελόνα (πέντε), η Πόρτο (δύο) και η Ντόρτμουντ (ένα).
» Συνεχίζουν στη φάση των «16»: Πρώτες στο όμιλό τους πέρασαν οι Μάν. Σίτι (ένας τελικός), Λίβερπουλ (έξι τρόπαια, τρεις τελικοί), Αγιαξ (τέσσερα τρόπαια, δύο τελικοί), Ρεάλ Μαδρίτης (13 τρόπαια, τρεις τελικοί), Μπάγερν Μ. (έξι τρόπαια, πέντε τελικοί), Μάν. Γιουνάιτεντ (τρία τρόπαια, δύο τελικοί), Λιλ (δεύτερος γύρος), Γιουβέντους (δύο τρόπαια, επτά τελικοί). Ως δεύτερες πέρασαν οι Παρί Σεν Ζερμέν (ένας τελικός), Ατλέτικο Μαδρίτης (τρεις τελικοί), Σπόρτινγκ Λισαβόνας (ένας προημιτελικός), Ιντερ (δύο τρόπαια, τρεις τελικοί), Μπενφίκα (δύο τρόπαια, πέντε τελικοί), Αταλάντα (ένας προημιτελικός), Ζάλτσμπουργκ (όμιλοι), Τσέλσι (δύο τρόπαια, ένας τελικός).
Γιοβάνοβιτς: «Ο στόχος μας είναι να πάμε στο Μουντιάλ, είναι λογικό και είμαι αισιόδοξος»
Διακρίσεις, απογοητεύσεις
Η μεγαλύτερη απογοήτευση (συλλογικός τομέας) ήταν η Μπαρτσελόνα, η οποία ξεκίνησε και τελείωσε αθλίως, αλλά με την παρηγοριά πως θα μπορέσει να κερδίσει το Γιουρόπα Λιγκ. Είναι η πρώτη φορά μετά 21 χρόνια που δεν κατάφερε να «ελευθερωθεί» από τη φάση των ομίλων. Εκτός ευρωπαϊκών κυπέλλων (ουραγός στον όμιλο) έμεινε η Μίλαν στην πρώτη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ μετά το 2014. Δεν άρεσαν επίσης (σε σχέση με άλλες χρονιές) η Ντόρτμουντ, η Πόρτο, η Σεβίλλη και η Λειψία. Αντίθετα γοήτευσαν ο Αγιαξ και η Ζάλτσμπουργκ (η πρώτη αυστριακή ομάδα που βγήκε από τους ομίλους μετά το 2000 και τη Στουρμ Γκρατς). Για πρώτη φορά, στην ιστορία του θεσμού, τρεις ομάδες (Λίβερπουλ, Μπάγερν και Αγιαξ) ολοκλήρωσαν το έργο τους αψεγάδιαστα (6Χ6). Η Μπάγερν (22 γκολ) ήταν πρώτη επιθετικά κι αυτή μαζί με τη Ρεάλ (από τρία γκολ) διακρίθηκαν αμυντικά. Ατομικά ξεχώρισε ο απίθανος Ιβοριανός επιθετικός του Αγιαξ Σεμπαστιάν Αλέρ. Στα 27 χρόνια του συμμετείχε για πρώτη φορά σε αγώνες της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, πέτυχε δέκα γκολ (τα μισά του συνόλου της, ο πρώτος μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο που σκόραρε σε όλα τα παιχνίδια), είχε δύο ασίστ και ήταν ο κορυφαίος (γενικά) στη συγκεκριμένη φάση. Τον ακολούθησαν οι Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι (9/2) και ο Λιρόι Ζανέ (5/4) της Μπάγερν.
Οι Ελληνες
Ελληνική συμμετοχή δεν υπήρξε, ωστόσο είχαμε εκπροσώπηση από τέσσερις ποδοσφαιριστές. Σύμφωνα με τις ειδικές-αναλυτικές στατιστικές και ανάμεσα σε 723 ποδοσφαιριστές, που συμμετείχαν, ως καλύτερος Ελληνας φέρεται να ήταν ο Γιώργος Αθανασιάδης. Ο τερματοφύλακας της Σέριφ κράτησε όρθια την ομάδα του στις τρεις πρώτες αγωνιστικές, απέναντι σε Ρεάλ Μαδρίτης και Ιντερ και χάρη στις εμφανίσεις του η ομάδα από τη Μολδαβία τερμάτισε τρίτη και θα είναι παρούσα στη νεοσύστατη φάση των πλέι-οφ για είσοδο στο Γιουρόπα Λιγκ. Ηταν 45ος, στη σχετική λίστα, με πέντε παιχνίδια (450΄) και μια φορά αναδείχθηκε κορυφαίος του αγώνα. Τον ακολούθησε (67ος) ο Κώστας Τσιμίκας της Λίβερπουλ, με τρεις αγώνες στα πόδια του (243΄) και 76,7% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις. Τρίτος (78ος) ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, της Μπενφίκα, με έξι αγώνες (540΄), που αν και βρέθηκε απέναντι σε δύσκολες ομάδες, όπως η Μπάγερν και η Μπαρτελόνα, κατάφερε να αναδειχθεί από την ΟΥΕΦΑ και ως ο κορυφαίος τερματοφύλακας σε δύο αγωνιστικές. Τέταρτος (525ος) ήταν ο Δημήτρης Κολοβός, επίσης της Σέριφ, ο οποίος ήταν παρών και στα έξι παιχνίδια (408΄) και μάλιστα ξεκινούσε πάντα ως βασικός.
Σήμερα η κλήρωση
Η κλήρωση για τον επόμενο γύρο θα γίνει αύριο το μεσημέρι (13.00) στη Νιόν της Ελβετίας. Στην κληρωτίδα θα μπουν οι οκτώ πρώτες ομάδες κάθε ομίλου (ισχυρές) και οι ισάριθμες δεύτερες (ανίσχυρες). Δεν είναι δυνατόν να συναντηθούν ομάδες από το ίδιο κράτος και επίσης αυτές που αναμετρήθηκαν μεταξύ τους στη φάση των ομίλων. Τα παιχνίδια θα είναι διπλά. Οι ομάδες που τερμάτισαν πρώτες θα έχουν το πλεονέκτημα της έδρας στο δεύτερο σκέλος. Τα πρώτα παιχνίδια θα διεξαχθούν 15-16 και 22-23 Φεβρουαρίου και τα δεύτερα 8-9 και 15-16 Μαρτίου 2022.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Big Brother – Spoiler: Κι όμως! Αυτός είναι ο μεγάλος νικητής
- Συγκλονίζει η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου μιλώντας για την περιπέτειά της με τα ναρκωτικά
- Σε πελάγη ευτυχίας η Χριστίνα Κοντοβά: Ολοκληρώθηκε η υιοθεσία της Ada
- Λίστα Forbes: Οι 100 πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο της ψυχαγωγίας
- Κώστας Χατζής: Γεννήθηκα μέσα στο ρατσισμό – Μας λέγανε αθίγγανους, τώρα μας λένε Ρομά
- Δανάη Μπάρκα: Ένιωσε άβολα με ερώτηση της Ρούλας Κορομηλά – «Που είναι αυτός ο φίλος σου, ο σεφ;» [βίντεο]
- Αρκάς: Μια καλημέρα αφιερωμένη σε όσους αγαπούν τον καφέ!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr