Για τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που ζουν στη «φούσκα» των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτοί αποτελούν το επίκεντρο του κόσμου αυτήν την περίοδο.
Για τους ντόπιους, όσο και αν φαντάζει παράξενο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η ζωή συνεχίζεται κανονικά, λες και δεν διεξάγεται στην πόλη η κορυφαία αθλητική διοργάνωση.
Η καθημερινότητά τους ελάχιστα έχει επηρεαστεί, με δεδομένο ότι τα στάδια παραμένουν κλειστά για το κοινό, αλλά και τα τοπικά μαγαζιά είναι μη προσβάσιμα για τους χιλιάδες επισκέπτες.
Αυτό γίνεται αντιληπτό από την πρώτη στιγμή που πατάει το πόδι του κάποιος στο Τόκιο ή καλύτερα από τη δεύτερη, γιατί η πρώτη είναι στο αεροδρόμιο που έχει ντυθεί στα χρώματα της μεγάλης γιορτής.
Χωρίς ολυμπιακές λωρίδες
Αφότου ωστόσο κάνεις το νέο τεστ εισόδου για τον κορονοϊό, πάρεις τη διαπίστευση και περάσεις τους τυπικούς ελέγχους, διαπιστώνεις ότι τίποτα δεν θυμίζει στην αχανή μεγαλούπολη ότι διεξάγονται σε αυτήν Ολυμπιακοί Αγώνες. Ούτε ειδικές «ολυμπιακές λωρίδες» με τους πέντε κύκλους υπάρχουν στους δρόμους για ταχύτερη μετάβαση στους διάφορους προορισμούς, ούτε έστω αφίσες ή ειδικά μπάνερ που να θυμίζουν κάπως ότι αυτή η πόλη φιλοξενεί την κορυφαία διοργάνωση.
Με το ζόρι συναντά κάποιος τις ενδείξεις «Τόκιο 2020» αλλά όταν τα βλέπεις, διαπιστώνεις σύντομα ότι τελικά υπάρχουν απλά γιατί εκεί κοντά υπάρχει κάποια ολυμπιακή εγκατάσταση ή έστω κάποια από τα διαπιστευμένα ξενοδοχεία, στα οποία διαμένουν οι ασχολούμενοι με τη διοργάνωση.
Ευρωλίγκα: «Πάγωσε» στο Κάουνας ο Παναθηναϊκός - Ηττα με 84-77 από τη Ζαλγκίρις
Πέραν αυτών, οι φιλοξενούμενοι στη χώρα απαγορεύεται να βγουν παραέξω, να κυκλοφορήσουν στην πόλη, έστω να βγάλουν δυο φωτογραφίες με τα αξιοθέατά της.
Αυτό μπορεί να το κάνει κανείς μόνο αν έχει συμπληρώσει 14 ημέρες από την επομένη της άφιξής του στην Ιαπωνία.
Και είναι πολύ εύκολο να διαπιστωθεί ο παραβάτης, καθώς όλοι έχουν υποχρεωτικά εγκατεστημένες στα κινητά τους τις εφαρμογές OCHA και COCOA, με τις οποίες δίνεται σήμα για τις κινήσεις του καθενός και εντοπίζονται μέσω GPS όλες οι στενές επαφές του, στην περίπτωση που βρεθεί θετικός στην Covid-19.
Δημοσιογράφοι
Η αλήθεια είναι πάντως ότι στους δημοσιογράφους επιτρέπεται να αφήσουν για ένα τέταρτο της ώρας τα ξενοδοχεία τους, αυστηρά όμως για 15 λεπτά της ώρας και το πολύ 1 φορά την ημέρα, ώστε να περπατήσουν το πολύ ένα-δυο τετράγωνα μακριά.
Σε αυτό της περιοχής Ικεμπουκούρο που έτυχε να επισκεφθούμε όμως δοκιμάσαμε μεγάλη έκπληξη.
Ο υπάλληλος ρώτησε σε σπαστά αγγλικά κάτι πολύ θετικό γιατί οι περισσότεροι Γιαπωνέζοι ακόμα και στις νεότερες ηλικίες δεν δείχνουν να κατέχουν ξένες γλώσσες, «σε ποιο ακριβώς στάδιο διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες».
Από την κουβέντα καταλάβαμε ότι τουλάχιστον αυτός ήξερε ότι η διοργάνωση είναι σε εξέλιξη, καθότι εργάζεται και σε περιοχή με τουλάχιστον τρία διαπιστευμένα ξενοδοχεία για τους ξένους δημοσιογράφους.
Δεν ήξερε όμως σε ποιο… γήπεδο (λες και είναι ένα) και έκρινε σκόπιμο να ρωτήσει εμάς, βλέποντας τις διαπιστεύσεις με τους ολυμπιακούς κύκλους και εκτιμώντας ότι κάτι παραπάνω θα γνωρίζουμε.
Μπορείτε να διανοηθείτε άνθρωπος στην Αθήνα του 2004 να ρωτάει τους ξένους επισκέπτες κάτι αντίστοιχο;
Οταν λοιπόν συμβαίνει αυτό σχεδόν στο κέντρο του Τόκιο, όπου σύμφωνα με μια τελευταία δημοσκόπηση ακόμα και μετά την έναρξη των Αγώνων ένας στους τρεις κατοίκους επιθυμεί τη… διακοπή και ματαίωσή τους, μπορείτε να αντιληφθείτε τι μπορεί να συμβαίνει παραέξω, σε άλλες πόλεις και χωριά που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τη διοργάνωση.
Κόστος δίχως οφέλη
Κακά τα ψέματα, έτσι όπως κατάντησε λόγω του κορονοϊού, η συντριπτική πλειοψηφία των Γιαπωνέζων αντιλαμβάνεται ότι αυτή η διοργάνωση μόνο κοστίζει. Ο απλός κόσμος δεν μπορεί να δει από κοντά τους Αγώνες αλλά και η αγορά της πιο ακριβής πόλης στον κόσμο δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί το συνάλλαγμα των ξένων αφού η χώρα παραμένει κλειστή για τους χιλιάδες τουρίστες που θα έρχονταν και οι έχοντες σχέση με τη διοργάνωση δεν επιτρέπεται να κυκλοφορήσουν.
Είναι μια διοργάνωση για λίγους που ίσως μόνον ο ιαπωνικός λαός με την αυστηρή οργανωτική πειθαρχία του θα μπορούσε υπό τις συνθήκες που διεξάγεται να φέρει εις πέρας (και αυτό χρεώνεται ως επιτυχία), αλλά που την ίδια στιγμή δημιουργεί από αδιαφορία ως και… απέχθεια στους πολλούς που αισθάνονται ότι πλήρωσαν και πληρώνουν πάρα πολλά χωρίς το παραμικρό όφελος.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Το δημόσιο ευχαριστώ του Ιακωβίδη για το κύμα αγάπης
- Κανονικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες η Πλατανιώτη!
- Αδέρφια Αντετοκούνμπο για Ιακωβίδη: Πρέπει να του πούμε ένα τεράστιο συγγνώμη – Είμαστε μαζί του!
- Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι ελληνικές συμμετοχές τη Δευτέρα 02/08 – Αναλυτικά οι ώρες
- Ολυμπιακοί Αγώνες: Τι έκαναν οι Έλληνες την Κυριακή 1 Αυγούστου
- Ολυμπιακοί Αγώνες: Γάλλος πυγμάχος ρίχνει μπουνιές στην κάμερα μόλις χάνει τον αγώνα!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter