Το επίσημο αίτημα του διευθύνοντα συμβούλου της διεθνούς ομοσπονδίας ήρθε ως συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Ντέιβιντ Γκράχαμ με τον υφυπουργό Αθλητισμού, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε εκφράσει την ανησυχία και την απογοήτευσή του για τα καταγγελλόμενα και είχε ζητήσει στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση και την αθλητική κοινότητα της χώρας μας.
Στην απαντητική επιστολή του, ο Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «οι σοβαρότατες καταγγελίες αποτελούν ζήτημα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, για τη δραστική αντιμετώπιση του οποίου έχουν επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον τόσο η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας όσο και ο πρωθυπουργός» και πως «η δυσφήμηση που υφίσταται το άθλημα καθημερινώς, λόγω των χειρισμών μεμονωμένων ατόμων που κρατούν στα χέρια τους την τύχη του αθλήματος για σχεδόν 25 χρόνια, δεν συνάδει ούτε με την διαρκή κοινωνική του προσφορά, ούτε με τις αξίες που πρεσβεύει το σύνολο της αθλητικής κοινότητας της ιστιοπλοΐας».
Ο υφυπουργός Αθλητισμού κάνει αναφορά στις ενέργειες που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την Πολιτεία (αναστολή χρηματοδότησης ΕΙΟ, ενδελεχής διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, έλεγχος από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης «πόθεν έσχες», όλων των μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας) και ενημερώνει ότι «υπάρχουν σοβαρές παρατυπίες όσον αφορά την νομιμότητα των προσλήψεων συγκεκριμένων ατόμων του προσωπικού της Ομοσπονδίας για το έτος 2019, κατά παράβαση όσων ορίζονται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού για τους σχετικούς διαγωνισμούς πρόσληψης που έπρεπε να διενεργηθούν και δεν έγιναν ποτέ, σύμφωνα με την έκθεση επιθεώρησης και ελέγχου που διενεργήθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου».
Ο κ. Αυγενάκης τονίζει παράλληλα πως «το αίτημα για κάθαρση είναι καθολικό, τόσο από πλευράς της πλειοψηφίας των ενεργών σωματείων ιστιοπλοΐας όσο και από πλευράς της ελληνικής κοινωνίας, ενώ και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας βρίσκεται στο πλάι των αθλητών μας. Δεκάδες ιστιοπλοϊκά σωματεία έχουν δημοσίως εκφράσει την ανάγκη άμεσης ανανέωσης στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, ενώ έχουν ήδη υπάρξει και αρκετές παραιτήσεις από το Διοικητικό της Συμβούλιο».
Και καταλήγει ο Υφυπουργός Αθλητισμού ως προς τη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης: «Το ζήτημα που έχει ανακύψει, πέραν των ευρημάτων των Αρχών και της Δικαιοσύνης, αναδεικνύει και ένα ακόμα πολύ σοβαρό ζήτημα ηθικής φύσεως.
Αυτό της ανεπηρέαστης διενέργειας των επικείμενων εκλογών της Ομοσπονδίας. Είναι αναγκαίο οι εκλογές να διεξαχθούν από προσωρινή διοίκηση που θα απαρτίζεται από εξέχουσες προσωπικότητες του αθλητισμού και όχι από τους εναπομείναντες στο εν ενεργεία Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο είχε συνολικά την ηθική υποχρέωση να παραιτηθεί.
Καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους πως το Κράτος μας και το σύνολο της αθλητικής οικογένειας επιθυμεί διαφάνεια, δημοκρατικότητα και ηρεμία στα πανιά των ιστιοπλόων μας.
Και αυτά μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο εάν υπάρξει συντονισμένη δράση από πλευράς ελληνικής Πολιτείας και Δικαιοσύνης, Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και αθλητικής κοινότητας για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης που θα οδηγήσει την Ομοσπονδία σε διαφανείς, δημοκρατικές και ηθικά ακέραιες εκλογές.
Αν αποφασίσετε να προβείτε σε αυτήν την ενέργεια να γνωρίζετε πως η ελληνική Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός σας στην εφαρμογή της».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο – Τι περιλαμβάνει
Δίκη για στημένα ματς: Ομόφωνα αθώοι και οι 28 κατηγορούμενοι
ΣΤΟΙΧΗΜΑ-ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ: Τριάδα-φωτιά την Πέμπτη (28/1)
Euroleague: «Πλήρωσε» το τραγικό πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός – Ηττα με 76-66 από τη Ρεαλ Μ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr