Η συγκεκριμένη κάρτα φιλάθλου επιτρέπει στους φιλάθλους που διαθέτουν εισιτήρια, την είσοδο στη διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ, υποκαθιστώντας την απαραίτητη βίζα, αλλά δεν δίνει σε κανέναν βέβαια το δικαίωμα να εργαστεί.
Παρ΄ όλα αυτά, η 19χρονη Ομπουσόν, δήλωσε ότι ήλπιζε να εργαστεί ως βοηθός σε εμπορικό κατάστημα για να προσφέρει τα απαραίτητα στην δίχρονη κόρη της και τα μικρότερα αδέλφια της στη Νιγηρία. Αντ΄ αυτού, είπε ότι ήταν κλειδωμένη σε ένα κατάλυμα στα περίχωρα της Μόσχας και εξαναγκάστηκε να προσφέρει σεξουαλικές υπηρεσίες μαζί με άλλες 11 γυναίκες από τη Νιγηρία, οι οποίες εποπτεύονταν από μια «κυρία», επίσης από τη Νιγηρία.
«Έκλαψα πραγματικά δυνατά. Αλλά δεν είχα επιλογή», είπε η Ομπουσόν μετά την απελευθέρωσή της χάρη στις ενέργειες μιας ακτιβιστικής οργάνωσης κατά της δουλείας. Όπως είπε, η συγκεκριμένη «κυρία» της είχε κατασχέσει το διαβατήριο και θα της το επέστρεφε μόνο όταν θα κάλυπτε ένα… φανταστικό χρέος 50.000 δολαρίων.
Δύο Νιγηριανοί συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για εμπορία ανθρώπων μετά από συμφωνία για την πώληση της Ομπουσόν έναντι 2 εκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 30.000 δολάρια) σε αστυνομικό που παρουσιάστηκε ως πελάτης, σύμφωνα με τον δικηγόρο της. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη υπό έρευνα από τις ρωσικές αρχές
Κολοσσός-Παναθηναϊκός 84-91: «Καθάρισε» στο τελευταίο πεντάλεπτο ο Ερνανγκόμεθ
Η περίπτωση της Ομπουσόν δεν είναι μεμονωμένη. Δημοσιογράφος του Reuters συναντήθηκε με οχτώ Νιγηριανές γυναίκες ηλικίας 16 έως 22 ετών που εισήλθαν στη Ρωσία με κάρτα φιλάθλου και αναγκάστηκαν να εργαστούν ως πόρνες. Όλες είπαν ότι είχαν υποστεί βία.
«Δεν σου δίνουν φαγητό για μέρες, σε χαστουκίζουν, σε χτυπούν, φτύνουν στο πρόσωπό σου … Είναι σαν ένα κλουβί», είπε μια 21χρονη γυναίκα που αρνήθηκε να πει το ονομά της.
Τον Σεπτέμβριο, μια Νιγηριανή γυναίκα σκοτώθηκε από έναν άνδρα που αρνήθηκε να πληρώσει για το σεξ που έκανε, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η πρεσβεία της Νιγηρίας έκανε γνωστό ότι επρόκειτο για την 22χρονη Αλιφάτ Μόμο, η οποία είχε μεταβεί στη Ρωσία για τους αγώνες του Μουντιάλ.
Η Ρωσική αστυνομία ανακοίνωσε ότι 1.863 Νιγηριανές που εισήλθαν στη χώρα με ταυτότητες φιλάθλου, δεν επέστρεψαν στην πατρίδα τους μέχρι την 1η Ιανουαρίου που έληξε η fan ID.
Ο Κένι Κεχίντο, ο οποίος συνεργάζεται με αρκετές ΜΚΟ της Μόσχας για να βοηθήσει τα θύματα σωματεμπορίας, εκτιμά ότι περισσότερες από 2.000 Νιγηριανές είχαν εισέλθει στη Ρωσία με την ευκαιρία του Μουντιάλ. «Πολλές εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση δουλείας», δήλωσε ο Κεχίντο, ο οποίος είπε ότι βοήθησε περίπου 40 γυναίκες να επιστρέψουν στη Νιγηρία.
«Η κάρτα φιλάθλου είναι κάτι πολύ καλό, αλλά στα χέρια όσων διακινούν ανθρώπους για σωματεμπορία, είναι ένα εργαλείο», πρόσθεσε, ζητώντας περισσότερη συνεργασία μεταξύ των αρχών και των ΜΚΟ κατά της εμπορίας ανθρώπων κατά τη διάρκεια σημαντικών αθλητικών εκδηλώσεων συμπεριλαμβανομένου και του Μουντιάλ στο Κατάρ το 2022.