Τότε η πραγματικότητα για τους «χρυσούς» ντοπαρισμένους αθλητές είναι σκληρή. Aπό τον Μπεν Τζόνσον στη Μάριον Τζόουνς και από τον Κώστα Κεντέρη στην Κατερίνα Θάνου, δυστυχώς η ιστορία του αθλητισμού μετρά πολλές ατυχείς στιγμές που έμειναν στην ιστορία. Oι πιο διαβόητες ιστορίες ντόπινγκ είναι αυτές που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Χρυσά ολυμπιακά μετάλλια που άλλαξαν κατόχους, κυνηγητό, εντάσεις και κλάματα σημάδεψαν τα γήπεδα που έδειξαν πως δεν μπορούν να απαλλαχθούν από το άγχος του… ντόπινγκ.
Μπεν Τζόνσον
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988, ο Καναδός σπρίντερ άφησε άφωνο τον πλανήτη κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ με 9.79 στα 100 μέτρα. Ο ίδιος σημείωσε ότι εάν δεν σήκωνε το χέρι του λίγο πριν τον τερματισμό, θα έκανε ακόμα καλύτερο χρόνο. Λίγες μέρες αργότερα όμως έγινε γνωστό ότι στα ούρα του Τζόνσον βρέθηκε η ουσία στανοζόλη. Του αφαιρέθηκε το χρυσό με αποτέλεσμα Ολυμπινονίκης στη Σεούλ να αναδειχθεί ο Καρλ Λιούις ο οποίος είχε τερματίσει την κούρσα σε 9.92.
Χάιντι Κρίγκερ
Η Ανατολική Γερμανία έγινε υπερδύναμη του αθλητισμού στις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Μετά την πτώση του Τείχους αποκαλύπτεται αυτό που όλοι φαντάζονταν. Χιλιάδες παιδιά ντοπάρονταν από τα 12 τους χρόνια εν αγνοία τους. Ακολούθησαν τα μετάλλια που κατέληξαν σε τραγωδίες όπως καρκίνο του ήπατος, ψυχολογικά προβλήματα, στειρότητα αλλά και ορμονικές αλλαγές. Η Χάιντι Κρίγκερ, πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1986 στη σφαιροβολία, αναγκάστηκε το 1997 να κάνει αλλαγή φύλλου και πλέον ζει σαν Αντρέας Κρίγκερ.
Μάριον Τζόουνς
Euroleague: MVP ο Σάσα Βεζένκοφ με την 6η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών
Το 2000 σφράγισε με την παρουσία της τους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϊ. Πρώτη σε 100, 200 και 4×400μ. και τρίτη σε μήκος και 100, 200 και 4×400 μ. Συλλέκτης μεταλλίων και την επόμενη χρονιά στο παγκόσμιο του Έντμοντον. Όλα τα παραπάνω όμως ακυρώθηκαν όταν αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι έκανε χρήση αναβολικών τη διετία 1999-2001. Καταδικάστηκε και σε 6μηνη φυλάκιση το 2008, γιατί αρχικά έλεγε ψέμματα για την υπόθεση ντόπινγκ, καθώς αρνιόταν οποιαδήποτε ανάμειξη.
Ιρίνα Κορζανένκο
Το πρώτο χρυσό του στίβου δόθηκε στην Αρχαία Ολυμπία και πήγε στη Ρωσίδα σφαιροβόλο και αμέσως μετά την ανάγκασαν να το γυρίσει πίσω, αφού πιάστηκε με στανοζολόλη. Γενικά, οι αγώνες της Αθήνας, ειδικά για τον στίβο, ήταν σύμφωνα με πολλούς, οι πιο «βρώμικοι» της ιστορίας -ή μάλλον, αυτοί στους οποίους οι ελεγκτές ντόπινγκ έκαναν πιο καλά από ποτέ τη δουλειά τους ενώ η τεχνολογία που είχαν στα χέρια τους για πρώτη φορά κατάφερε να ξεπεράσει εκείνη όσων κατασκεύαζαν τις απαγορευμένες ουσίες.
Φανή Χαλκιά
Η χρυσή Ολυμπιονίκης του 2004 στα 400 μ. εμπόδια δεν πρόλαβε καν να υπερασπισθεί τον τίτλο της στο Πεκίνο το 2008 αφού ανιχνεύθηκε απαγορευμένη ουσία στα ούρα της σε τεστ που της έγινε με το που έφτασε στην Κίνα. Η Χαλκιά είχε κάνει την μεγάλη έκπληξη στην Αθήνα, βελτιώνοντας τους χρόνους της εντυπωσιακά σε κάθε κούρσα και φτάνοντας στη νίκη, αλλά ταυτόχρονα κάνοντας τους υπεύθυνους της WADA εχθρούς της, αφού αποφάσισαν να την καταδιώξουν στη συνέχεια σε κάθε της προσπάθεια, θεωρώντας πως στην Αθήνα τους είχε ξεγελάσει. Τελικά κατάφεραν να την πιάσουν στο Πεκίνο, όπου –κατά πολλούς- η Ελληνίδα αθλήτρια δεν θα έπρεπε καν να σταλεί. Ο ΣΕΓΑΣ επέμενε στην αποστολή της, παρότι δεν είχε κάνει καλούς αγώνες τα προηγούμενα χρόνια και παρότι ήταν γνωστό το κυνήγι που είχαν εξαπολύσει οι αρχές του αντιντόπινγκ εναντίον της και τελικά η αθλήτρια το πλήρωσε ακριβά.
Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου
Για τη γνωστή υπόθεση που συντάραξε το ελληνικό φίλαθλο (και όχι μόνο) κοινό μία μέρα πριν την τελετή έναρξης δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Τελικά μόνο ο προπονητής τους, Χρήστος Τζέκος τιμωρήθηκε. Οι Θάνου και Κεντέρης (αργυρή και χρυσός Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ και μεγάλες ελπίδες της Ελλάδας για νίκες στην Αθήνα) προσποιήθηκαν ένα ατύχημα με τη μηχανή του προπονητή τους για να αποφύγουν να περάσουν από έλεγχο ντόπινγκ και τελικά τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό από τους Αγώνες, σπιλώνοντας το όνομα της διοργανώτριας Ελλάδας.
Λανς Άρμστρονγκ
Σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα ντόπινγκ που έχει ποτέ αποκαλυφθεί. Ο Αμερικανός σάρωνε τον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας κερδίζοντας για 7 σερί χρόνια την πρώτη θέση (από το 1999 έως το 2005), ενώ αρνούνταν κατηγορηματικά κάθε φήμη περί ντοπαρίσματος. Το 2012 όμως η αλήθεια βγήκε στο φως. Οι επιτυχίες του Λανς ήταν προϊόν συστηματικής ντόπας. Ο “μεγαλύτερος ποδηλάτης όλων των εποχών” αποκλείστηκε για πάντα από το άθλημα, ενώ του αφαιρέθηκαν και οι τίτλοι του Tour de France.
Ρασίντ Ραμζί
Ο Μαροκινός δρομέας που έτρεχε για λογαριασμό του Μπαχρέιν και κέρδισε το χρυσό στα 1500 μέτρα στο Πεκίνο ανιχνεύθηκε με την ουσία CERA (νέο αντικαταστάτη της ερυθροποιτίνης, επίσης) και έχασε το μετάλλιό του.