Η Ελενα Λουίς Μαρούλις έχει Ελληνα πατέρα από την νήσο Κάλαμο, κοντά στη Λευκάδα και Αμερικανίδα μητέρα. Μάλιστα όποτε βρίσκει την ευκαιρία πηγαίνει στο νησί για να δει τη γιαγιά της.
Η Ελενα στην πρώτη περίοδο του τελικού βρέθηκε να χάνει με 1-0 όμως με δύο διπλούς πόντους, όχι μόνο γύρισε τον αγώνα, αλλά πήρε και το χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας την Γιαπωνέζα αντίπαλό της στην δεύτερη θέση.
«Είμαι μισή Ελληνίδα, μισή Αμερικανίδα και είμαι υπερήφανη για αυτό. Προσπαθώ να πάρω την ελληνική υπηκοότητα αλλά υπάρχει γραφειοκρατία. Σε ό,τι αφορά την αλλαγή σημαίας στους αγώνες, η Αμερική μου έχει φερθεί πολύ όμορφα και με έχει στηρίξει ως αθλήτρια. Θα το σκεπτόμουν μόνο εάν δεν είχε πρόβλημα η ομοσπονδία των ΗΠΑ», είχε δηλώσει η Μαρούλις στο πέρασμά της από την Αθήνα, όπου φιλοξενήθηκε από την ελληνική ομοσπονδία.
Η Ελενα Μαρούλις, ήταν διακαής πόθος της διοίκησης του Κώστα Θάνου, αλλά η γραφειοκρατία, απέτρεψαν μία σπουδαία «μεταγραφή».
Η 24χρονη Ελενα Μαρούλις, η οποία εκτός από το Ολυμπιακό μετάλλιο, έχει στην κατοχή της τρία μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, κάθε φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα νοιώθει εκστασιασμένη. Ή πιο σωστά «μαγεμένη». Το είχε δηλώσει άλλωστε και η ίδια πως «έλεγα συνεχώς στον εαυτό μου ότι κατάγομαι από αυτή τη χώρα, όπου γεννήθηκε ο αθλητισμός».
Ο πατέρας της Ελενας, Γιάννης με προτροπή του παππού της Γεράσιμου Μαρούλη το 1968 αναζήτησαν την τύχη τους στις ΗΠΑ. Η ίδιο η Ελενα μεγάλωσε στην Πολιτεία του Μίσιγκαν και πήγε σχολείο στο Marquette, ενώ στη συνέχεια εντάχθηκε στο Ολυμπιακό Κέντρο Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου στο Βόρειο Μίσιγκαν. Αγαπά την Ελλάδα και τον πολιτισμό της και θεωρεί τον Κάλαμο, ένα νησάκι ανατολικά της Λευκάδας ως τον παράδεισό της. Ερχεται συχνά στην Ελλάδα, κάτι που έκανε και πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ουζμπεκιστάν, εκεί όπου κατάκτησε την τρίτη θέση, φρόντισε να επισκεφθεί στον Κάλαμο την αγαπημένη της γιαγιά προκειμένου να της δείξει από κοντά το χάλκινο μετάλλιο.
Η οικογένεια της Ελενας, δραστηριοποιήθηκε σε κατασκευαστικά έργα, αφού πρώτα ο πατέρας της δούλεψε με τα αδέλφια του στην οικογενειακή επιχείρηση με εστιατόρια. Εκτός από τα επαγγελματικά τους ο πατέρας της είχε ασχοληθεί παλαιότερα με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με την πάλη και το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με τα παιδιά του.
Διαπίστωσε πολύ γρήγορα, ότι αν και είχε δύο γιους, η κόρη ήταν αυτή που μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα. Είναι απόφοιτος του κολεγίου Simon Fraser στο Βανκούβερ το οποίο φροντίζει να προβάλει το κάθε της αγωνιστικό βήμα. Γιατί οι Αμερικανοί ξέρουν πώς να αξιοποιούν τα ικανά τους στελέχη, αντίθετα από την Ελλάδα που απόψε, έχασε μοναδική ευκαιρία για να κερδίσει ένα ακόμη μετάλλιο στο Ρίο…
Πηγή: ΕΘνικός Κήρυκας