1. Μην γεμίζετε υπερβολικά το καλάθι
Αν τοποθετήσετε πολλά τρόφιμα, θα ψηθούν άνισα και θα χάσουν την τραγανή υφή τους.
2. Προθερμαίνετε το air fryer
Ακριβώς όπως κάνετε με τον φούρνο, έτσι και το air fryer χρειάζεται να προθερμανθεί για λίγα λεπτά πριν βάλετε τα υλικά σας. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι τα τρόφιμα θα ψηθούν ομοιόμορφα από την αρχή.
3. Ψεκάστε με λίγο λάδι
Αν και το air fryer μαγειρεύει με ελάχιστο ή καθόλου λάδι, ένα μικρό ψέκασμα με ελαιόλαδο ή σπρέι μαγειρέματος μπορεί να κάνει τα φαγητά πιο τραγανά και να τους δώσει χρυσή απόχρωση.
4. Χρησιμοποιήστε λαδόκολλα
3 συμβουλές για να απομακρύνετε την άσχημη μυρωδιά από τον νεροχύτη
Η λαδόκολλα μπορεί να βοηθήσει στο καθάρισμα, αλλά φροντίστε να μην καλύπτετε ολόκληρο τον πάτο, γιατί ο αέρας δεν θα κυκλοφορεί σωστά. Προτιμήστε να τη χρησιμοποιείτε για ευαίσθητα τρόφιμα όπως ψάρια ή λαχανικά.
5. Γυρίζετε τα τρόφιμα στη μέση του ψησίματος
Για τέλειο ψήσιμο και από τις δύο πλευρές, γυρίστε τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μεγάλες ποσότητες ή πιο παχιά κομμάτια κρέατος.
Air Fryer: Όσα πρέπει να ξέρεις για την περιζήτητη συσκευή
Το air fryer ή αλλιώς φριτέζα αέρος είναι μία από τις πιο πολυζήτητες ηλεκτρικές συσκευές τον τελευταίο ένα χρόνο και βρίσκεται ψηλά στη λίστα των αγορών.
Χιλιάδες είναι τα βιντεάκια που κατακλύζουν καθημερινά τα social media και κυρίως το Tik Tok, με υγιεινές και πρωτότυπες συνταγές που μπορείς να μαγειρέψεις εύκολα και γρήγορα. Τι είναι όμως και τι παρέχει το air fryer σε αντίθεση με τις συμβατικές συσκευές για ψήσιμο;
Πώς λειτουργεί το air fryer, τα πλεονεκτήματα στο φαγητό
Eίναι μία μικρή εύχρηστη συσκευή, η οποία λειτουργεί με πολύ θερμό αέρα σε εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα. Ένα air fryer πρακτικά είναι σα να τηγανίζει φαγητό σε καυτό αέρα. H συσκευή παρέχει έναν κυκλώνα καυτού αέρα, που λειτουργεί χωρίς λάδι ή έστω με ελάχιστο. Με αυτή τη συσκευή μπορείς να φτιάξεις γρήγορα και εύκολα οτιδήποτε τηγανητό, όπως κοτομπουκιές, φτερούγες, πατάτες ή λαχανικά, να ζεστάνεις την πίτσα, τα ζυμαρικά σου ή ό,τι άλλο θέλεις. Μάλιστα τα τηγανητά της φριτέζας αέρος έχουν το πλεονέκτημα πολλές φορές να είναι νοστιμότερα λόγω της απουσίας του υπερβολικού λαδιού.
Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι το air fryer εξοικονομεί αρκετά χρήματα σε σχέση με το μαγείρεμα σε έναν μεγάλο φούρνο. Μαζί με το γεγονός ότι οι φριτέζες αέρος δεν καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο, είναι απλές στη χρήση και εύκολες στο καθάρισμα. Η συγκεκριμένη συσκευή εκτός των άλλων ενισχύει και τις προσπάθειες ενός νοικοκυριού για υγιεινή διατροφή.
Οι διαφορές με τον φούρνο, τι μπορείς να μαγειρέψεις
Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ ενός κανονικού φούρνου και ενός air fryer είναι ότι ο ανεμιστήρας της φριτέζας φυσάει αέρα πολύ γρήγορα σε έναν χώρο στον οποίο μαγειρεύεται το φαγητό που συνήθως είναι μικρότερος. Αυτό σημαίνει ότι όλος αυτός ο ζεστός αέρας χτυπά το φαγητό πιο γρήγορα και έτσι δεν χάνει τόση θερμότητα κατά τη μεταφορά, όσο στον φούρνο. Οι περισσότερες φριτέζες διαθέτουν και σχάρα ή διάτρητο καλάθι, έτσι ώστε ο αέρας να μπορεί να περάσει και να χτυπήσει το φαγητό από όλες τις πλευρές.
Αυτός ο γρήγορος καυτός αέρας που προσφέρει το air fryer, ροδίζει το κοτόπουλο, τις πατάτες, τα κατεψυγμένα σνακ, τα λαχανικά και τα ψάρια, χωρίς να ψηθούν υπερβολικά στο εσωτερικό τους. Αυτό το αποτέλεσμα, κρούστα από έξω και ζουμερό από μέσα, μοιάζει αρκετά με το βαθύ τηγάνισμα (deep frying). Αν προβληματίζεστε μήπως το φαγητό που μαγειρεύεις σε μια φριτέζα αέρος θα μοιάζει με το ξεροψημένο ενός φούρνου, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας καθώς έχετε γρήγορα τηγανητά φαγητά χωρίς να βυθίζονται στο λάδι με κρούστα λόγω του καυτού αέρα.