Εξ αυτών, οι 18.500 δρομείς έχουν δηλώσει συμμετοχή στον “Αυθεντικό” Μαραθώνιο. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 9 το πρωί, στο Μαραθώνα και οι αθλητές καλούνται να διασχίσουν 42,195 χιλιόμετρα και να τερματίσουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Οι υπόλοιποι δρομείς θα μετέχουν στον Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου Δρόμου, τους Αγώνες δρόμου 5 και 10 χιλιομέτρων και τον απογευματινό αγώνα των 5 χιλιομέτρων.
Οι συμμετοχές έχουν εξαντληθεί και η διοργάνωση θα φιλοξενήσει το μέγιστο δυνατό αριθμό, με βάση τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Το απόλυτο όριο των εγγραφών συμπληρώθηκε από πολύ νωρίς, τόσο για την αυθεντική Μαραθώνια Διαδρομή όσο και για τους Αγώνες Δρόμου 5 και 10 χιλιομέτρων.
Διάσημοι αθλητές απ’ όλο τον κόσμο
Η διαδρομή θεωρείται πολύ δύσκολη και δεν προσφέρεται για ρεκόρ. Ωστόσο, η ιστορικότητά της είναι μοναδική και τραβά το ενδιαφέρον των αθλητών.
Από το 1986, όταν ο Σπύρος Λούης κέρδισε τον πρώτο μαραθώνιο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με χρόνο 2:58:50, μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές, όμως τα χιλιόμετρα αυξήθηκαν. Τότε, οι μαραθωνοδρόμοι έτρεχαν 40 χιλιόμετρα, ενώ τώρα 42,195 χιλιόμετρα.
Το ρεκόρ κατέχει ο Κενυάτης Felix Kandie, εδώ και τρία χρόνια, με 2:10:37, ένα χρόνο που θα προσπαθήσει να σπάσει ο συμπατριώτης του Milton Rotich, που θεωρείται ισχυρό φαβορί, παρότι είναι η πρώτη φορά που θα τρέξει στην Ελλάδα.
Ανάμεσα στους ανταγωνιστές του είναι ο Chala Damessa από την Αιθιοπία, με προσωπικό χρόνο 2:11:45 πέρυσι και ο Κενυάτης Samuel Kalalei, με καλύτερη επίδοση το 2016 τις 2:11:47. Στην κούρσα θα συμμετέχει και ο νικητής του 2011 με χρόνο 2:11:40 Abdelkerim Boubker αοπό το Μαρόκο.
Τον περσινό της τίτλο θα προσπαθήσει να διατηρήσει και η Nancy Arusei από την Κένυα, που τερμάτισε πρώτη με 2:38:13. Αντίπαλές της θα είναι η Kenza Dahmani από την Αλγερία, που τερμάτισε δεύτερη με 2:38:28,, οι δύο αθλήτριες από την Αιθιοπία Jemila Wortessa Shure και Bedatu Hirpa Badane, αλλά και η Alice Kibor.