Υπήρξε επιθυμία ετών να τοποθετηθεί έργο του πρωτοπόρου και διεθνώς διακεκριμένου Έλληνα γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου στην πόλη των Τρικάλων, καθώς ο μοντερνισμός του έργου του καλλιτέχνη συνάδει με τη φιλοσοφία της θεσσαλικής πόλης που αποτελεί πρότυπο καινοτομίας για όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η έννοια της κλίμακας και η δημόσια γλυπτική του Γιώργου Ζογγολόπουλου
Το γλυπτό «Ομπρέλα» δημιουργήθηκε το 1990 και παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1993. Η ομπρέλα, που αποτελεί την πλέον αναγνωρίσιμη εικαστική έκφραση του καλλιτέχνη, είναι ένα αντικείμενο οικείο σε όλο τον κόσμο που μεταμορφώνεται σε ένα πλαστικό σύμβολο που ενεργοποιεί την ανθρώπινη φαντασία.
Η απόφαση της δημόσιας τοποθέτησης του έργου σε αυτή την κλίμακα για πρώτη φορά εμπίπτει στους καταστατικούς σκοπούς του Ιδρύματος, το οποίο αποτελεί τον μοναδικό φορέα διαφύλαξης του έργου του Γιώργου Ζογγολόπουλου και νόμιμο κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων του καλλιτέχνη.
Η υλοποίηση της εγκατάστασης πραγματοποιήθηκε με δωρεά του γλυπτού εκ μέρους του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και της οικογένειας Θεοδωρίδη, σε ύψος 6 μ. ως ιδανικής κλίμακας για το προβλεπόμενο σημείο, την αρχή του κεντρικού πεζοδρόμου της πόλης, την οδό Ασκληπιού. Η αρχιτεκτονική παιδεία του Γιώργου Ζογγολόπουλου έδωσε στον καλλιτέχνη τη δυνατότητα αποτύπωσης των έργων του σε διαφορετικές κλίμακες, καθώς θεωρούσε ότι το πεδίο δοκιμασίας ενός γλύπτη είναι πάντοτε ο δημόσιος χώρος. Το εικαστικό έργο και η δημόσια γλυπτική οφείλει να υπηρετεί τον άνθρωπο και να εναρμονίζεται μαζί του, μια ισορροπία που διασφαλίζει και τη διαχρονικότητα του έργου του εκάστοτε καλλιτέχνη.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Η κατασκευή του γλυπτού πραγματοποιήθηκε από το καλλιτεχνικό εργαστήριο των συνεργατών του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου κυρίων Λεωνίδα & Στέλιου Γκίκα, εργαστήριο που έχει επιμεληθεί πλήθος γλυπτών έργων του Γιώργου Ζογγολόπουλου όσο ο μεγάλος δημιουργός βρισκόταν ακόμη εν ζωή.
Η ιστορικός τέχνης και συνεργάτιδα του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου κυρία Ίρις Κρητικού είχε την επιμέλεια παρουσίασης του γλυπτού κατά τα εγκαίνια, μιλώντας παράλληλα για τον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα καλλιτέχνη Γιώργο Ζογγολόπουλο και τη σημασία της δημόσιας γλυπτικής του. Η κα Κρητικού επεσήμανε τον ουσιαστικό ρόλο της δημόσιας γλυπτικής στην καθημερινότητα μιας πόλης και των κατοίκων της και πως αυτό το ξεχωριστό έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου έρχεται να επαναπροσδιορίσει τη σύγχρονη εικόνα της δημόσιας ζωής της πόλης των Τρικάλων. Σημείωσε δε ότι αυτή η μοναδική «Ομπρέλα» των Τρικάλων, θα είναι το έργο που θα αποτελέσει τοπόσημο και σημείο αναφοράς του κέντρου της πόλης.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου υπήρξε ο φιλόξενος οικοδεσπότης της εκδήλωσης κατά την οποία ευχαρίστησε το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου για τη δωρεά του γλυπτού τονίζοντας ότι είναι τιμή για την πόλη να έχει ένα δημόσιο γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου, ενός γλύπτη που έβλεπε τόσο μπροστά από την εποχή του. Οι νέοι ήταν οι πρώτοι που αγκάλιασαν το γλυπτό στην πόλη και είναι σημείο που δείχνει τη σημαντική αλλαγή που έφερε αυτό το έργο μοντέρνας τέχνης στα Τρίκαλα.
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου κ. Νίκος Θεοδωρίδης, ανιψιός του Γιώργου Ζογγολόπουλου, μίλησε για την μακρόχρονη προσωπική του σχέση με την περιοχή και την πρωτοβουλία εγκατάστασης του γλυπτού «Ομπρέλα» στα Τρίκαλα, εκτιμώντας την ποιότητα και την ευαισθησία των κατοίκων της πόλης. Ο κ. Θεοδωρίδης εξήγησε τον αντιπολεμικό συμβολισμό του συγκεκριμένου γλυπτού, αλλά και την έννοια της ενότητας των ανθρώπων κάτω από την ίδια ομπρέλα. Η ουσία της προσφοράς του Ιδρύματος έγκειται στην ενίσχυση της προσπάθειας για διαρκή εξέλιξη της πόλης των Τρικάλων, θεωρώντας ότι η αφαιρετική γλυπτική σύνθεση του Γιώργου Ζογγολόπουλου φέρνει στο αστικό τοπίο ένα νέο εικαστικό περιβάλλον καλλιεργώντας καθημερινά την αισθητική και πνευματική αντίληψη των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.
Ο κ. Βαγγέλης Γονατάς, μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, εμβάθυνε στη φιλοσοφική διάσταση του καλλιτεχνικού έργου του Γιώργου Ζογγολόπουλου και στη δυνατότητα που μας προσφέρει η τέχνη για την ερμηνευτική προσέγγιση νοημάτων όπως η διαδικασία ανακάλυψης του εαυτού και κατ΄ επέκταση του κόσμου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη φωταγώγηση του γλυπτού και την προσφορά ενός μικρότερης κλίμακας γλυπτού «Ομπρέλα» εκ μέρους του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου με την επιθυμία αυτό να βρίσκεται πάντοτε στο γραφείο Δημάρχου Τρικκαίων.
Κουαρτέτο εγχόρδων συνόδευε τη βραδιά των εγκαινίων με τους καλλιτέχνες Στέφανο Σεκέρογλου (βιόλα), Πρόδρομο Κούκο (βιολί), Δημήτρη Μπέλο (βιολί) και Μυρτώ Γουζίου (βιολοντσέλο), ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μ. Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Αλέξιος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων Γιώργος Παναγιώτου, η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων Σοφία Αλεστά, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Μιχάλης Λάππας, η προϊσταμένη πολιτισμού Μαρία Τσιούτσια, εκλεκτοί δημοσιογράφοι, φιλότεχνοι, εικαστικοί καλλιτέχνες, κ.α.
Υπεύθυνη για την εκφώνηση της εκδήλωσης ήταν η ηθοποιός Βίκυ Ιακωβάκη.
Ειδήσεις σήμερα
Κιβωτός του Κόσμου – Καταγγελία σοκ: Χτυπούσαν και κλείδωναν τα παιδιά σε κλουβί