Στην εκδήλωση με τίτλο Diner de Gala-Defile με θέμα: «La danse et la mode en heritage, Ελλάδα – Γαλλία», που έχει σκοπό να προωθήσει την ελληνική κληρονομιά, μέσω της ιστορικής συλλογής ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών του Θεάτρου «Δόρα Στράτου», κεντρικός άξονας είναι το μικτό ντεφιλέ, όπου θα παρουσιαστούν διαδοχικά οι δύο συλλογές, η ιστορική ελληνική συλλογή φορεσιών και η σύγχρονη Γάλλων δημιουργών.
Στο πρώτο μέρος, τα μανεκέν θα παρελάσουν φορώντας είκοσι αντιπροσωπευτικές ελληνικές φορεσιές από τη συλλογή του ιστορικού Θεάτρου «Δόρα Στράτου». Στο δεύτερο μέρος, οι τελειόφοιτοι της γαλλικής, αναγνωρισμένης από το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού, σχολής μόδας LISAA MODE Art & Design, θα παρουσιάσουν τα μοντέρνα ενδύματα που θα έχουν δημιουργήσει εμπνευσμένοι από τις ελληνικές φορεσιές.
Κριτική επιτροπή
Κατόπιν θα διεξαχθεί διαγωνισμός για την ανάδειξη των τριών καλύτερων σύγχρονων δημιουργιών. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από διάσημους Γάλλους και Ελληνες δημιουργούς μόδας και αναγνωρισμένες προσωπικότητες. Οι φοιτητές θα κερδίσουν μια πρακτική άσκηση σε έναν από αυτούς τους δημιουργούς. Οι νικήτριες ενδυμασίες θα δημοπρατηθούν προς όφελος του Θεάτρου «Δόρα Στράτου».
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας Γαλλίας, με έδρα το Παρίσι, είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο γαλλικού δικαίου που στοχεύει στη διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής διπλωματίας μέσα από τη μελέτη και την προβολή των πολιτιστικών επιδράσεων της Ελλάδας στη Γαλλία.
Το Ινστιτούτο στηρίζεται από τους πρεσβευτές του, καταξιωμένες προσωπικότητες διεθνούς φήμης, οι οποίες συμβάλλουν τόσο στο πολιτιστικό υπόστρωμα της χώρας τους όσο και στις επιτυχημένες ελληνογαλλικές σχέσεις.
Mε τη Μιμή Ντενίση η φιλανθρωπική εκδήλωση για τη διάσωση του Χοροθεάτρου «Δόρα Στράτου»
Το θέατρο «Δόρα Στράτου», σύμβολο της ελληνικής λαϊκής τέχνης και του ελληνικού πολιτισμού, απειλείται με κλείσιμο λόγω οικονομικών δυσκολιών. Η ηθοποιός και χορογράφος Δόρα Στράτου ίδρυσε αρχικά τον θίασο που έφερε το όνομά της το 1953, ενώ το θέατρο άρχισε να δημιουργείται δέκα χρόνια αργότερα, με πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.
«Με την πολιτιστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 23 Ιανουαρίου 2025, θα μπορούσαμε να σώσουμε αυτόν τον εμβληματικό χώρο και να συνεχίσουμε να γιορτάζουμε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας», επισημαίνει η πρόεδρος του ΕΙΠΔ Γαλλίας, Γεωργία Κούβελα.
Η οικονομική επένδυση θα επιτρέψει να ανακαινιστούν οι εγκαταστάσεις του θεάτρου και να αποκατασταθούν οι φορεσιές, διατηρώντας τις για τις μελλοντικές γενιές και στηρίζοντας τους ντόπιους καλλιτέχνες που τις φορούν με υπερηφάνεια κατά τη διάρκεια των χορευτικών παραστάσεων. Οι παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές που κοσμούν τους ηθοποιούς δεν είναι απλά ρούχα, αλλά μοναδικά έργα τέχνης που αφηγούνται την Ιστορία και την παράδοση του ελληνικού λαού.
«Με τη διάσωση του ελληνικού θεάτρου “Δόρα Στράτου”, όχι μόνο θα βοηθήσετε στη διατήρηση ενός σημαντικού πολιτιστικού χώρου, αλλά θα ενθαρρύνουμε επίσης τον τοπικό τουρισμό, την απασχόληση στον καλλιτεχνικό τομέα και την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού παγκοσμίως», σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Θεάτρου «Δόρα Στράτου», Aλκης Ράφτης, και συνεχίζει: «Σας καλούμε να συμμετάσχετε στον αγώνα μας για τη διατήρηση αυτού του μοναδικού πολιτιστικού θησαυρού».
300 εκλεκτοί καλεσμένοι στην Πλατεία της Οπερας
Η εκδήλωση Dîner de Gala – Défilé θα λάβει χώρα την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 στις 19:00, με την παρουσία 300 εκλεκτών καλεσμένων στους παγκοσμίου φήμης χώρους στην Πλατεία της Οπερας των Παρισίων και στην αίθουσα Opera, σαλόνι Ravel και Verrière του ξενοδοχείου Intercontinental Paris le Grand – 2, Rue Scribe 75009 Paris. Στη βραδιά θα γίνει καλωσόρισμα από την πρόεδρο του ΕΙΠΔ Γαλλίας, Γεωργία Κούβελα. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρος του Θεάτρου «Δόρα Στράτου», Αλκης Ράφτης, η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ και η Μιμή Ντενίση, οι οποίες είναι πρέσβειρες του ΕΙΠΔ Γαλλίας.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της γαλλικής Σχολής LISAA Mode και του Τμήματος Παρισιού του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID και υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδας στο Παρίσι, του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, του δημάρχου του 16ου Διαμερίσματος Παρισίων, της Ελληνικής Αντιπροσωπίας στην UNESCO και του Γαλλοελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.