Οι εκδηλώσεις, που ξεκινούν την Παρασκευή 8 Ιουλίου για να διαρκέσουν ως το Σάββατο 16/7, φέρουν τη σφραγίδα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, πιανίστα με διεθνείς περγαμηνές, Γιάννη Βακαρέλη, που βρίσκεται από την πρώτη ημέρα στο τιμόνι του και που δεν εγκατέλειψε το Φεστιβάλ, ακόμα και όταν ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, λίγο πριν από την πανδημία.
Καλλιτέχνης με όραμα και ιδέες, αλλά και με διεθνή παρουσία, ο Γιάννης Βακαρέλης δηλώνει υπερήφανος και για το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που βέβαια στηρίζει αμέριστα ο Δήμος Ναυπλιέων και ο δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος. Πρόκειται, όπως λέει ο Γιάννης Βακαρέλης στον «Ε.Τ.», για ένα πανόραμα εκδηλώσεων στα πιο όμορφα σημεία της πόλης: στην πλατεία Αγίου Γεωργίου μπροστά από την ομώνυμη εκκλησία, το Παλαμήδι, την πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα, την Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου και το Φουγάρο. Φτάνοντας στην 31η χρονιά του, το Φεστιβάλ Ναυπλίου, βραβευμένο από την Ενωση Μουσικών Κριτικών Ελλάδας, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για μια επίσκεψη στο μαγευτικό Ναύπλιο».
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ στέκεται ιδιαίτερα σε μια σημαντική εκδήλωση, θεατρική παράσταση με ισχυρούς συμβολισμούς που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος στις 9 Ιουλίου: «Πρόκειται για την αναπαράσταση της «Δίκης του Κολοκοτρώνη» που θα παιχτεί στον «αυθεντικό» της χώρο, την Πλατεία Συντάγματος. Τριάντα πέντε δικηγόροι/ποινικολόγοι θα αναπαραστήσουν την ιστορική δίκη με μάρτυρες υπεράσπισης, κατηγορίας, δικαστές, προσωπικότητες της εποχής, ξαναζωντανεύοντας εκείνη την ταραγμένη περίοδο της Ιστορίας μας.
200 χρόνια πριν
Θέμα του έργου που έγραψαν οι Ρέππας – Παπαθανασίου, είναι η «Δίκη του Κολοκοτρώνη», που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο, το Βουλευτικό, πριν 200 χρόνια. Η επιλογή του ίδιου χώρου έχει βέβαια συμβολικό χαρακτήρα. Πρόκειται για την πρώτη «μεγάλη» δίκη της νεότερης Ελλάδας που διήρκεσε έξι εβδομάδες. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη της ιστορικής-πολιτικής και νομικής σημασίας της δίκης των Θ. Κολοκοτρώνη και Δ. Πλαπούτα, που κατηγορήθηκαν για συνωμοσία κατά του βασιλιά. Η δίκη προσφέρεται για διαχρονικό προβληματισμό σχετικά με τη φυσιογνωμία του νεωτερικού ελληνικού κράτους. Η θεατρική παράσταση αναδεικνύει τη δύναμη του δικανικού λόγου και της ελεύθερης συνείδησης, ενώ παράλληλα σημαίνει το μήνυμα της ενότητας στη μακρά πορεία του κράτους για την εθνική ολοκλήρωση.
Κορωνίδα στην παράσταση της Δίκης θα αποτελέσει η διάλεξη του διάσημου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Στάθη Καλύβα, την επόμενη μέρα, Κυριακή 10 Ιουλίου στις 12.00 μ.», καταλήγει ο Γιάννης Βακαρέλης.
Το πρόγραμμα
Ηλέκτρα & Time Fusion: «FlashΒack – Σκάλα Μνήμης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η αυλαία ανοίγει με το Κουαρτέτο εγχόρδων Selini από την Αυστρία, που θα ερμηνεύσει έργα Σοστακόβιτς, Βολφ και Μέντελσον στις 8 Ιουλίου στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.
Την Κυριακή 10 Ιουλίου τη σκυτάλη παίρνει ο βωβός κινηματογράφος με ζωντανή μουσική, με τον πιανίστα Μάνο Κιτσικόπουλο να αυτοσχεδιάζει πάνω στην ταινία του Φρίντριχ Βίλεμ Μούρναου Sunrise: A Song of Two Humans (Η Αυγή) που θεωρείται από τους κριτικούς η καλύτερη ταινία του βωβού κινηματογράφου – σταθμός στην τέχνη της αφήγησης.
Τη Δευτέρα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, μια μοναδική βραδιά τζαζ, με τους Χρίστο Παπαγεωργίου – Aναστάσιο Πάππα, πιάνο, Παναγιώτη Θωίδη, κρουστά – Vilen Karapetyan, κοντραμπάσο, με σύγχρονα έργα του είδους. Την Τρίτη 12 Ιουλίου μια βραδιά πιάνο-φωνή με τίτλο «Ο ήχος του νερού» με την Μαρίτα Παπαρίζου και τον Φρίξο Μόρτζο στο πιάνο. Την Τετάρτη 13 Ιουλίου ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο με τον Σίμο Παπάνα και την Ντανιέλα Νταμιάνοβα, αντίστοιχα, στην πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα. Την Πέμπτη 14 Ιουλίου η θεατρική παράσταση «Εκτορος Κάθαρσις» με τον Δημήτρη Λάλο, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Την Παρασκευή 15 Ιουλίου το κουαρτέτο Εγχόρδων Αέναον, συμπράττει με τη Μυρσίνη Κάγκαρλη στο πιάνο, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.
Η αυλαία θα πέσει ατμοσφαιρικά το Σάββατο 16 Ιουλίου στο Φουγάρο με το κουαρτέτο της Χριστίνας Ψύχα, σε λάτιν ρυθμούς και τζαζ στοιχεία και τίτλο Violetera, από το ομώνυμο άλμπουμ της. Το μελωδικό της τραγούδισμα είναι επηρεασμένο από την αναγεννησιακή και τη βυζαντινή μουσική και της αρέσει να αναμιγνύει τα στοιχεία αυτά στις συνθέσεις της. Οι στίχοι της είναι γραμμένοι στα ελληνικά και συνήθως μιλούν για τους ανθρώπους και τη φύση.
Info: Φεστιβάλ Ναυπλίου 8-16 Ιουλίου. Ναύπλιο, διάφοροι χώροι. Ελεύθερη είσοδος για το κοινό. Για διαθεσιμότητα και κρατήσεις στα γραφεία του ΔΟΠΠΑΤ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ Λεωφόρος Ασκληπιού (Βίλα Ζυμβρακάκη) Τηλ.: 2752027153, 2752099085. Περισσότερα για το Φεστιβάλ στο www.naflionfestival.gr