Ο Ιάκωβος Τσούνης, γεννήθηκε το 1925 στην Πάτρα. Υπήρξε Έλληνας εφοπλιστής, βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και εθνικός ευεργέτης. Υπήρξε επίσης υποστράτηγος επί τιμή, καθώς και ιδρυτής του Μουσείου «Ιάκωβος Τσούνης» στο Αίγιο.
Το 2021 δώρισε ολόκληρη την περιουσία του, αξίας 23 εκατ. ευρώ, στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. για την άμυνα και 60 αποβατικά σκάφη (αμφίβιων επιχειρήσεων), δηλώνοντας πως επιθυμεί να φύγει από τη ζωή όπως ακριβώς ξεκίνησε, «ξυπόλυτος.»
Την προτομή φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς προς τιμήν του ο γλύπτης, Νίκος Φλώρος.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης:
● Ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης.
● Ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Αλεξάκης.
● Η κόρη του αειμνήστου Υποστρατήγου κ. Αθηνά Τσούνη.
● Ο γλύπτης κ. Νίκος Φλώρος, ο οποίος φιλοτέχνησε την προτομή.
● Αντιπροσωπεία προσωπικού της ΔΕΠ.
Πέθανε ο Γάλλος σκηνοθέτης Μπερτράν Μπλιέ
Η εκδήλωση περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, τα αποκαλυπτήρια της προτομής και περιήγηση στις νέες λιμενικές εγκαταστάσεις της ΒΥΜΕΕ που εγκαινιάσθηκαν πρόσφατα, μέρος των οποίων αποτέλεσε γενναιόδωρη προσφορά του αειμνήστου Υποστρατήγου.
Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην διαχρονική και ανιδιοτελή προσφορά του Υποστρατήγου επί τιμή Ιάκωβου Τσούνη προς τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) και την Πατρίδα, χαρακτηρίζοντάς τον μοναδικό Έλληνα και άξιο τέκνο της Ελλάδος.
Εν συνεχεία, ευχαρίστησε θερμά τον διεθνώς καταξιωμένο και βραβευμένο γλύπτη, Νίκο Φλώρο, για την προσφορά του στις ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος.
Ο Νίκος Φλώρος έχει τιμηθεί για την προσφορά μέσω της τέχνης του στο ΓΕΕΘΑ, από τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, στην εκδήλωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στις 21 Νοεμβρίου 2023, που έγινε στην αίθουσα Γρήγορη Λαμπράκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπου παρουσιάστηκαν τα πρωτότυπα γλυπτά του διεθνούς εικαστικού καλλιτέχνη Νίκου Φλώρου.
Εκεί εκτέθηκαν έργα από τη συλλογή «Ήρωες από Μέταλλο», που δημιουργήθηκαν για την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η Έκθεση «Ήρωες από Μέταλλο» έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής στην μακρινή Αυστραλία και στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και επέστρεψαν για λίγο στην Ελλάδα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, προκαλώντας ρίγη συγκινήσεως στους ομογενείς μας που βρίσκονται σε μέρη μακρινά.
Στην συλλογή ο Νίκος Φλώρος είχε συμπεριλάβει ένα ακόμα έργο, που δημιούργησε ειδικά για την έκθεση που λαμβάνει χώρα αυτή την περίοδο στην Κύπρο με επιλεγμένα έργα του καλλιτέχνη, αποτυπώνοντας με τη δική του μοναδική τεχνοτροπία, την ιδέα μιας Ελληνοκυπριακής Σημαίας, η οποία βασίζεται στην Ελληνική Σημαία (πριν από το 1978) με την Κύπρο στο κέντρο του Σταυρού ανάμεσα σε δάφνες, ενώ τα κόκκινα σημάδια που φέρονται στο λευκό της Σημαίας συμβολίζουν το αθώο αίμα των αγωνιστών για την ελευθερία της Κύπρου και στο κυανό συμβολίζουν τους δεσμούς αίματος της Αρκαδίας με την Κύπρο από την Ομηρική Εποχή.
Ο Ιάκωβος Τσούνης πολέμησε σε ηλικία 16 ετών στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Ξεκίνησε ως εκτελωνιστής στον Πειραιά. Το 1966 εισέρχεται στην ναυτιλία ως εφοπλιστής, αποκτώντας συνολικά 13 εμπορικά πλοία και σχηματίζοντας μεγάλη περιουσία. Από τότε αρχίζει και η μεγάλη φιλανθρωπική του δράση.
Δημιούργημά του επίσης είναι το Μουσείο, που βρίσκεται παραπλεύρως της μόνιμης κατοικίας του στην οδό Κύπρου, στου Παπάγου. «Ο πιο σπουδαίος για μένα είναι ο πατριώτης. Όχι εκείνος που έχει λεφτά, όχι εκείνος που έχει τιμητικές διακρίσεις! Δίχως πατρίδα, ούτε ο πλούτος, ούτε η δόξα ούτε οι χαρές υπάρχουν» είχε αναφέρει ο κ. Τσούνης. «Το τελευταίο μου συμβόλαιο είναι, ό,τι έχω και δεν έχω να πάνε εκεί. Και πήγαν.»
Ο διεθνής Έλληνας γλύπτης , Νίκος Φλώρος, όταν του ανατέθηκε από το ΓΕΕΘΑ να δημιουργήσει την προτομή του μεγάλου ευεργέτη του ελληνικού στρατού τον Ιάκωβο Τσούνη, δεν δέχτηκε προσωπική αμοιβή για να φιλοτέχνησει την προτομή. «Δεν αρμόζει στους μεγάλους ευεργέτες του έθνους αμοιβές για προσωπικό όφελος . Αλλά θα επιθυμούσα να τιμήσω και μέσω του δικού μου καλλιτεχνικού δυναμικού το σπουδαίο έργο του σύγχρονου Εθνικού μεγάλου ευεργέτη!» , δήλωσε ο καλλιτέχνης.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνόδευσε την κ. Αθηνά Τσούνη και τον Έλληνα γλυπτή, Νίκο Φλώρο σε ξενάγηση στο Μνημείο Αθανάτων του Έθνους στο Στρατόπεδο « Στρατάρχου Αλεξάνδρου Παπάγου» . Η Αθηνά Τσούνη με ιδιαίτερη συγκίνηση συνεχάρη και ευχαρίστησε το γλύπτη Νίκο Φλώρο για την επιτυχημένη και πιστή απόδοση των χαρακτηριστικών του ευεργέτη και την ζωντανή απεικόνιση του βλέμματος και της προσωπικότητάς του.