Ενα εντυπωσιακό ζεύγος χρυσών σπειροειδών βραχιολιών που απολήγουν σε κεφαλές φιδιών του 3ου αιώνα π.Χ. Ενα επίσης σπάνιο είδος μαρμάρινου κυκλαδικού συμπλέγματος ειδωλίων όπου απεικονίζονται δύο γυναικείες μορφές με τη μικρότερη σε μέγεθος πάνω στην κεφαλή της μεγαλύτερης (2800-2600 π.Χ.).
Πρόκειται για τις τρεις από τις είκοσι εννέα ελληνικές αρχαιότητες, προϊόντα λαθρανασκαφών, που επαναπατρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Οι γενέτειρες περιοχές τους, πριν καταλήξουν στις ΗΠΑ μέσα από τα εγκληματικά δίκτυα της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών -σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού- είναι η Μακεδονία, η Ηπειρος, η Στερεά Ελλάδα, οι Κυκλάδες και η Κρήτη. Το βράδυ της Τρίτης, σε ειδική τελετή στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, οι αρχαιότητες παραδόθηκαν από την Εισαγγελία του Μανχάταν στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για να επιστρέψουν στη γενέθλια γη, στον τόπο και στους ανθρώπους που τα δημιούργησαν.
Μαρμάρινα και χάλκινα ειδώλια ανθρώπων και ζώων, μαρμάρινα, αργυρά, χάλκινα και πήλινα αγγεία, χρυσά και χάλκινα κοσμήματα, τμήμα τοιχογραφίας, καθώς και το χρυσό νόμισμα το οποίο παραπέμπει στις Ειδούς του Μαρτίου, την ημέρα της δολοφονίας του Ιούλιου Καίσαρα, συγκροτούν τη λίστα των επαναπατρισθέντων αρχαιοτήτων που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ορισμένα αντικείμενα βρίσκονταν στη συλλογή της εκατομμυριούχου συλλέκτριας Σέλμπι Γουάιτ αλλά και σε οίκους δημοπρασιών.
Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης
Η τεκμηρίωση
Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας του ΥΠΠΟΑ συνεργάστηκε -και στην υπόθεση αυτή- με τα στελέχη της Εισαγγελίας του Μανχάταν και ειδικότερα με τον γενικό εισαγγελέα, Αλβιν Μπραγκ, τον υπεύθυνο της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας της Νέας Υόρκης, Ιβαν Τζ. Αρβέλο, και τον βοηθό εισαγγελέα, Μάθιου Μπογδάνος, παρέχοντας την αρχαιολογική τεκμηρίωση καθώς και κάθε διαθέσιμη πληροφορία για να διευκολύνει το έργο της.
«Οι μεγάλες επιτυχίες που έχει σημειώσει, τα τελευταία χρόνια, η Εισαγγελία του Μανχάταν στην πάταξη της αρχαιοκαπηλίας οδήγησαν στον επαναπατρισμό εκατοντάδων παρανόμως διακινηθέντων αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Για μία ακόμη φορά, ο Μάθιου Μπογδάνος και η ομάδα του συνεργάστηκαν στενά με το υπουργείο Πολιτισμού, η αρμόδια Διεύθυνση του οποίου παρείχε την αρχαιολογική τεκμηρίωση και όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες προκειμένου να διευκολύνει το έργο της Εισαγγελίας», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια της τελετής και εξέφρασε εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας τα συγχαρητήριά της σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη συμβολή τους στη διερεύνηση και εντέλει στην επιτυχή κατάληξη και αυτής της υπόθεσης.
Στην ομιλία του ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιβαν Αρβέλο, δήλωσε ότι «η διακίνηση αρχαιοτήτων είναι μια επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με κλέφτες και λαθρεμπόρους που αποκομίζουν κέρδη σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Ελλάδα, που αναγνωρίζεται ως το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε αυτό το είδος της εγκληματικής δράσης».
Από τη μεριά του, ο βοηθός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Μάθιου Μπογδάνος, αναφερόμενος στις καθημερινές προσπάθειες που καταβάλλουν αυτός και οι συνεργάτες του για την πάταξη της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών, έκανε ειδική μνεία στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και στα στελέχη του ΥΠΠΟΑ.