Τι σημαίνει για σας αυτή η δουλειά και πως ξεκίνησε;
Το “Σ’ Αγαπώ του κόσμου” θεωρώ ότι είναι από τις πιο σημαντικές δουλειές μου για διάφορους λόγους. Είναι η πρώτη μου συνεργασία με το Βασίλη Γισδάκη και την Αφεντούλα Ραζέλη, δυό ερμηνευτές σημαντικούς που αγκάλιασαν τη δουλειά, καθώς και με την ηθοποιό Χρύσα Βλάμη που συμμετέχει στο cd . Επίσης είναι η πρώτη μου συνεργασία με 16 στιχουργούς μαζί σε μια δισκογραφική δουλειά, μεγάλη πρόκληση να ενοποιηθεί όλο αυτό το υλικό.
Τι ενώνει όλους τους συμμετέχοντες σε αυτό το album;
Να πω αρχικά για τους στιχουργούς, των οποίων τα ονόματα πρέπει να αναφερθούν. Είναι οι: Αγγελική Πολύζου, Βίκυ Λαμπίρη, Νίκη Ρουσοπούλου-Παππά, Παναγιώτης Στράκαρης, Κέλλυ Αλεφάντου, Σταμάτης Βιτάλης, Τότα Βελησσάρη, Αντιγόνη Κολοβέντζου, Ειρήνη Παπαδοπούλου, Νίκος Παπαγιαννάκης, Ιωάννα Κολλινιάτη, Τετιάνα Δέγλερη, Δήμητρα Κουντουριώτη, Ράνια Θεοδωράτου, Μαρία Γεωργαλά. Πρόκειται για ανθρώπους ταλαντούχους και ανερχόμενους στο χώρο του τραγουδιού και της ποίησης, που συμμετείχαν στα σεμινάρια του Κώστα Φασουλά στο Μικρό Πολυτεχνείο.
Ο Κώστας Φασουλάς μου έκανε την τιμή να με καλέσει ως συνεργάτη συνθέτη στα σεμινάριά του το χειμώνα του 2019, όπου όχι μόνο γνώρισα τους στιχουργούς αλλά είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τη δημιουργία του λόγου εν τη γενέσει του. Σπουδαία εμπειρία. Ο Κώστας Φασουλάς, λοιπόν, ήταν ο εμπνευστής αυτής της συνάντησης. Προέκυψαν τραγούδια με ποικιλία όσον αφορά το μουσικό ύφος, που εμπιστευτήκαμε σε ερμηνευτές που, πέραν των τεχνικών τους δυνατοτήτων, γνωρίζουν καλά πώς να αποδίδουν το συναίσθημα και το νόημα του λόγου.
Στην υλοποίηση της δουλειάς, από άποψη παραγωγής και ενορχήστρωσης προσπάθησα να ενοποιήσω τραγούδια που κινούνταν από παραδοσιακά μέχρι ροκ ακούσματα και το κατάφερα με τη βοήθεια των αξιόλογων συνεργατών που αναφέρω:
Κρουστά: Σωκράτης Γανιάρης
Μπάσο: Βαγγέλης Ζωγράφος
Πνευστά: Μαρίνος Γαλατσινός
Ακορντεόν: Μαρία Νίττη
Πλήκτρα, ηχοληψία και επεξεργασία ήχου: Ιωσήφ Χυδήρογλου.
Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε στους ακροατές;
Δεν ξεκινώ θέλοντας να περάσω οποιουδήποτε είδους μήνυμα, επιδιώκω μόνο να αποδώσω συναισθήματα και σκέψεις. Το μοίρασμα των καλλιτεχνικών πονημάτων των δημιουργών με αφορμή μικρά ή μεγάλα γεγονότα, προσωπικά ή συλλογικά βιώματα, δημιουργεί ταύτιση και συναισθηματική κινητοποίηση στους ακροατές όταν υπάρχει αυθεντικότητα. Ένα τραγούδι ή ένα μουσικό κομμάτι, όπως κι ένα έργο τέχνης δεν αγγίζει όλους με τον ίδιο τρόπο. Τα μηνύματα που προσλαμβάνονται μπορεί να περνούν στον καθένα διαφορετικά.
Εκείνο που θα πρότεινα στους ακροατές είναι να αναζητήσουν τη νέα γενιά τραγουδοποιών και συνθετών, αυτή που δεν πάντα είναι ευρέως γνωστή, η οποία παράγει πολύ ωραίες δουλειές που αποτυπώνουν το σφυγμό της εποχής.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των συνθέσεών σας; Και τι σημαίνει για εσάς «γράφω μουσική».
Mε τη Μιμή Ντενίση η φιλανθρωπική εκδήλωση για τη διάσωση του Χοροθεάτρου «Δόρα Στράτου»
Η πολυμορφία και ο συνδυασμός στοιχείων είναι κάτι που μου αρέσει σε μουσικό επίπεδο και επιδιώκω να χρησιμοποιώ στοιχεία από διάφορα μουσικά ιδιώματα. “Γράφω μουσική” για θέατρο , κινηματογράφο ή μελοποιώντας κείμενο σημαίνει ότι συντονίζομαι μουσικά με το λόγο ή την εικόνα παίρνοντας έμπνευση από αυτά και αναδεικνύοντάς τα.
Αν δεν υπάρχουν οι παραπάνω αφορμές, “γράφω μουσική” σημαίνει “υπηρετώ τη δική μου ανάγκη έκφρασης”. Τι μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης;
Τα πάντα. Αυτό έχει αποδείξει η δουλειά τόσων ανθρώπων μέχρι σήμερα. Τα ερεθίσματα μπορεί να λειτουργήσουν διαφορετικά ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του δημιουργού και τη συγκυρία. Το θέμα αυτό πραγματεύεται ένα τραγούδι από το πρώτο προσωπικό μου άλμπουμ με τίτλο “Πώς τα γράφουν τα Τραγούδια” και το ερμηνεύει η Θέλμα Καραγιάννη.
Που παρουσιάζετε τη δουλειά σας; Που μπορούμε να ακούσουμε τις συνθέσεις σας;
Έχουμε ήδη κάνει με τους ερμηνευτές του δίσκου και μια ορχήστρα αξιολογότατων μουσικών τέσσερις παρουσιάσεις και θα συνεχίσουμε με την ομάδα αυτή από τη νέα χρονιά με καινούργιες συναυλίες και συμπράξεις.
Μόλις τέλειωσα τη μουσική για το θεατρικό έργο “Η κωμωδία της μύγας” του Βασίλη Ζιώγα σε σκηνοθεσία του Μπάμπη Hawk Κωνσταντίνου με τους Ιωάννη Ζωγράφο, Κωνσταντίνο Καραγάνη, Σοφιάνα Ανθίππη Φωτίδη, και Πέτρο Τσαπαλιάρη. Το έργο θα παρουσιαστεί στο θέατρο Αλκμήνη από 16 Ιανουαρίου.
Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σχέδια;
Στα τέλη Ιανουαρίου θα έχω τη χαρά να αναλάβω τη μουσική επιμέλεια στη συναυλία της ερμηνεύτριας Μήδειας Χουρσουλίδου (28 Ιανουαρίου, Caja de música) σε ένα πρόγραμμα με άρωμα ethnic. Θα συμπράξω επίσης με δυό ερμηνευτές, το Νίκο Ανδρουλάκη και τον Γιάννη Λεκόπουλο και ένα συνθέτη, τον Γιώργο Καγιαλίκο σε ένα ποιοτικό ελληνικό πρόγραμμα όπου θα ακουστούν και δικές μας συνθέσεις (20 Ιανουαρίου και 3 Φεβρουαρίου, Πολυχώρος “Polis”).
Τέλος, έχω την επιμέλεια της μουσικοποιητικής παράστασης ¨Κανένα ταξίδι δε σε χώρεσε” που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διδασκαλίας του Συλλόγου “οι Φίλοι της Μουσικής” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για μια βραδιά σε κείμενα του φίλου και συνεργάτη ποιητή Ηλία Παπακωνσταντίνου όπου για πρώτη φορά συνεργαζόμαστε με τον τραγουδιστή Δημήτρη Κανέλλο και τον ηθοποιό Τάσο Σωτηράκη. Μαζί μας θα είναι και ο Δημήτρης Κουφογιώργος στην κιθάρα και το μπουζούκι.
Ειδήσεις σήμερα
Οι 15+1 ανατροπές του 2023 σε όρια ηλικίας και συντάξεις [πίνακες]