Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς εορτάζονται στη χώρα μας για 26η χρονιά. Φέτος ο εορτασμός έχει διαφορετικό χαρακτήρα λόγω της πανδημίας του Covid-19, όπως επισημαίνει στο μήνυμα του, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
«Ενώ ο θεσμός έχει ως πυρήνα την πολιτιστική κληρονομιά και τη σύνδεσή της με τις κοινότητες που τη μοιράζονται με φυσικό και άμεσο τρόπο, ο φετινός εορτασμός δεν μπορεί παρά να προτάξει την υγεία όσων συμμετέχουν σε αυτόν, εργαζομένων και επισκεπτών, και να προτείνει άλλους τρόπους σύμπραξης, δημιουργίας και συνύπαρξης για να πραγματωθεί», τονίζει το ΥΠΠΟΑ.
Οι δράσεις ξεκίνησαν χθες Παρασκευή 25/9. Μας προσκαλούν σε ψηφιακές ξεναγήσεις, περιοδικές εκθέσεις, μας μυούν στην αρχαία τεχνογνωσία αλλά και στην παραγωγή ψωμιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα…
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προβάλλει έναν online οδηγό περιήγησης με σκοπό την αναζήτηση φυτών και δέντρων του εξωτερικού, πρόσφατα αναβαθμισμένου, κήπου του σε αντιπροσωπευτικά εκθέματα των Συλλογών του μουσείου (https://www.namuseum.gr/).
To Νομισματικό Μουσείο παρουσιάζει δύο περιοδικές εκθέσεις: «Σαλαμίνα 2020: 2.500 Χρόνια Πολιτισμού και Δημιουργίας», έναν εικαστικό διάλογο με αρχαία τέχνεργα και δημιουργίες των εικαστικών Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου και Στέλιου Γαβαλά (24/9 – 31/12) και «Θερμοπύλες 2020: Γλυπτές Δημιουργίες του Αριστομένη Κατσούλα» (24-27/9). Η δεύτερη έκθεση έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία τετARTημόριο και προβάλλεται διαδικτυακά στο http://www.nummus.gr/ μαζί με τη μουσική εκδήλωση/παράσταση «Θερμοπύλαι – Σαλαμίς 2.500 Ετη Φωτός» με το ορχηστρικό σύνολο του διεθνούς φήμης συνθέτη Αλέξανδρου Χάχαλη και την υψίφωνο Τζένη Δριβάλα (διάρκεια 40’).
Ηλέκτρα & Time Fusion: «FlashΒack – Σκάλα Μνήμης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών παρουσιάζει αύριο, 27/9, την εκδήλωση με τίτλο «Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον… Η παραγωγή του ψωμιού από την αρχαιότητα έως σήμερα» στο http://efaathculture.gr/
Το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη προβάλλει 3D ξενάγηση στην έκθεση «Η Ανθρώπινη Μορφή στην Ελληνική Ζωγραφική στον 20ό αιώνα» (www.thf.gr).
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής το τριήμερο του εορτασμού παρουσιάζει ένα έργο που συζητήθηκε, την αναστήλωση του Νοτιοανατολικού Πύργου της ακρόπολης του αρχαίου φρουρίου των Αιγοσθένων, στους πρόποδες του Κιθαιρώνα. Τη δράση της εφορείας πλαισιώνει, επίσης, το ψηφιακό πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας την αρχαία τεχνογνωσία στους σταθμούς του μετρό», που αναφέρεται σε μεγάλα τεχνικά έργα της αρχαιότητας (γέφυρα Κηφισού, πηγάδια, σήραγγες, υδροδοτικούς αγωγούς, οδοποιία) που εντοπίστηκαν στις εργασίες του μετρό (https://www.culture.gov.gr και https://www.facebook.com/MegaraArchaeologicalMuseum).
Στο πνεύμα της εποχής το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει στον ιστότοπό του https://www.mbp.gr και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης(https://www.facebook.com/mbp.thess και https://www.facebook.com/EHDaysGR) την εικονική έκθεση «Συντρίβοντας την πανδημία» με εικόνες και χαρακτικά από τις συλλογές του, που αποτυπώνουν τις πανδημίες στη μεταβυζαντινή εικονογραφία και το βίντεο του Εργαστηρίου Παραγωγής Θρησκευτικών Χαρακτικών (χάρτινων εικόνων) με τίτλο «Οι χάρτινες εικόνες και τα μυστικά τους».
Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα το κοινό μπορεί να ενημερώνεται στις παρακάτω διευθύνσεις: www.culture.gov.gr, digitalculture.gov.gr, και στο facebook: https://www.facebook.com/EHDaysGR/.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr