Με βάση την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ των υπουργών Δικαιοσύνης, Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής, το κτίριο παραχωρείται δωρεάν για 25 χρόνια από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων στη Δημοτική Αρχή. Μάλιστα, με ευθύνη του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος εκθεσιακός χώρος για την «Ιστορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης».
Η δαπάνη για το έργο της αποκατάστασης του κτιρίου ανέρχεται σε 2.524.472,60 ευρώ, αντίστοιχα από το υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπεται δαπάνη ύψους 161.200,00 ευρώ για τη δημιουργία του εκθεσιακού χώρου «Ιστορίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης». Οπως έγινε γνωστό, μία κοινή επταμελής επιτροπή θα ελέγχει την εφαρμογή της προγραμματικής σύμβασης.
«Το πρώτο Πρωτοδικείο Αθηνών του νεότερου ελληνικού κράτους, στην πλατεία Σανταρόζα, περνά από τα χέρια της Δικαιοσύνης στα χέρια του Πολιτισμού. Στα χέρια των Αθηναίων πολιτών, ώστε να καταστεί ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο, ένα κέντρο παραγωγής πολιτισμού και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, διατηρώντας αναπόσπαστα και αναλλοίωτα τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά, αισθητικά και μορφολογικά στοιχεία του διατηρητέου κτιρίου του Πρωτοδικείου της Σανταρόζα», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.
«Η συμμετοχή του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στη συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση πολιτιστικής ανάπτυξης υποδηλώνει την πολιτική μας προτεραιότητα, αυτή της αποκατάστασης, ανάδειξης και επανάχρησης εντός του αστικού ιστού ιστορικών κτιρίων», ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι ο χώρος θα ξαναπάρει ζωή και θα γίνει ένας σύγχρονος πόλος πολιτισμού, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, έκανε λόγο για μια εξέλιξη που αποτελεί «σπουδαία νίκη για την Αθήνα».
Η ιστορία του από το 1834
Ηλέκτρα & Time Fusion: «FlashΒack – Σκάλα Μνήμης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Το κτίριο χτίστηκε το 1834 από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Joseph Hoffer για να στεγάσει το βασιλικό Τυπογραφείο και Λιθογραφείο. Το 1844, ο όροφος μετατράπηκε σε κατοικία του διευθυντή. Το 1854, μία μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε τον δεύτερο όροφο. Μετά από πρόχειρες επισκευές για αρκετές δεκαετίες παρέμεινε μονώροφο.
Βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Φοίβου Ζούκη, το 1931-32, προστέθηκε σε αυτό δεύτερος όροφος (πλήρης) και αναμορφώθηκαν οι όψεις του, προκειμένου να στεγαστούν υπηρεσίες του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Από το 1931 μέχρι σήμερα, το κτίριο διατηρεί την ίδια μορφή: είναι το μόνο από τα πρώτα δημόσια κτίρια της Αθήνας ως πρωτεύουσας του έτους 1834 που είχε απομείνει ως αρχιτεκτονική κληρονομιά και μέχρι σήμερα δεν είχε αξιοποιηθεί όπως αρμόζει στην ιστορία του.
Το 1984, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο ως έργο τέχνης, ενώ από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2021 το κτίριο ήταν ένα από τα τρία της πρωτεύουσας που φιλοξένησε την 7η Μπιενάλε της Αθήνας ECLIPSE.
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ
Ειδήσεις σήμερα
Ερντογάν – Συνεχίζεται το θρίλερ με την υγεία του: Νέες ακυρώσεις στο πρόγραμμά του