Εχει δημοσιεύσει δέκα μυθιστορήματα και μια σειρά διηγημάτων, για τα οποία έχει βραβευθεί στο παρελθόν. Ο λόγος για τον Τανζανό Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, ο οποίος τιμήθηκε χθες με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, όπως ανακοινώθηκε από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών. Ο μυθιστοριογράφος διακρίθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας, «για την ασυμβίβαστη και συμπονετική διείσδυσή του στις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και τη μοίρα του πρόσφυγα στο χάσμα μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων».
Γεννημένος στη Ζανζιβάρη του 1948, σε ηλικία 20 ετών εγκατέλειψε την οικογένειά του και ως πρόσφυγας ταξίδεψε στη Βρετανία, όπου και ακολούθησε το δρόμο των τεχνών και των γραμμάτων. Σε ηλικία 21 ετών άρχισε να γράφει επιλέγοντας ως γλώσσα τα αγγλικά, ενώ μητρική του γλώσσα είναι τα σουαχίλι. Από το 1980 έως το 1982, ο Γκούρνα πραγματοποίησε διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο Βayero της Νιγηρίας, ενώ στη συνέχεια μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, όπου και πήρε το διδακτορικό σε ηλικία 34 χρόνων. Διετέλεσε καθηγητής και διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Κεντ, όπου πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε, ενώ το ακαδημαϊκό του ενδιαφέρον εστιάζει στη μετα-αποικιακή γραφή στην Αφρική, την Καραϊβική και την Ινδία. Μελετητής των Σαλμάν Ρουσντί, Βιντιαντάρ Σουρατζπρασάντ Νάιπολ, Αντονι Μπέρτζες και άλλων.
Ανάμεσα στα μυθιστορήματά του ξεχωρίζει το βαθιά ανθρώπινο αλλά και πολιτικό «Paradise», που βρέθηκε στη βραχεία λίστα για το βραβείο Booker το 1994 και φωτίζει μια ιστορία ενηλικίωσης με φόντο μια ιστορία αγάπης. Βραβεία και εξαιρετικές κριτικές έχουν λάβει επίσης τα μυθιστορήματά του «Admiring Silence» (1996), «BytheSea» (2001), «Desertion» (2005), «Gravel Heart» (2017). Οι ιστορίες του Γκούρνα φωτίζουν τον ξεριζωμό τόσο σε κοινωνικό όσο και σε γεωγραφικό επίπεδο. Η βίαιη απομάκρυνσή του από τη γενέτειρά του τη Ζανζιβάρη αποτέλεσε το μελανοδοχείο για την πένα του. Σε όλα τα μυθιστορήματά του, η αποικιοκρατία, η μετανάστευση, ο ξεριζωμός και ο εκτοπισμός από τις ρίζες αποτελούν δομικό στοιχείο. Ανάμεσα στα γραπτά του ξεχωρίζουν επίσης οι δύο τόμοι «Δοκίμια για την αφρικανική γραφή».
Στο φως οι θησαυροί της Πομπηίας – Ανακαλύφθηκε υπερπολυτελές λουτρό ηλικίας 2.000 ετών
Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Afterlives» εκδόθηκε το 2020 και εξετάζει τις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας από γενιά σε γενιά, αλλά και του πολέμου, εγείροντας το ερώτημα τι απομένει μετά από τόσες καταστροφές… «Τι μπορεί να σωθεί όταν μία από τις συνέπειες της αποικιοκρατίας είναι ο σκόπιμος αποκλεισμός μιας αφρικανικής προοπτικής από τα ιστορικά αρχεία; Πώς θυμόμαστε, αν δεν γνωρίζουμε, τι έχει διαγραφεί;», σημειώνει το αφιέρωμα της «Guardian». «Σε έναν κόσμο που χρησιμοποιεί τις καταστροφικές εκρήξεις πολέμου ως δείκτες της ιστορίας, ο Γκούρνα μάς δείχνει μια παγκόσμια σύγκρουση από την άποψη εκείνων που αποφάσισαν να κοιτάξουν τη ζωή μετωπικά», αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ χαρακτηρίζει την ιστορία «καθηλωτική» με «συγκλονιστικό αποτέλεσμα». Μέχρι στιγμής, κανένα από τα βιβλία του δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Το βραβείο Νόμπελ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο δέκα εκατομμυρίων σουηδικών κορόνων.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής του Νόμπελ Λογοτεχνίας, Αντερς Ολσον, παρουσίασε το έργο του φετινού νομπελίστα -πρώτου Τανζανού συγγραφέα που τιμάται με το Νόμπελ- λέγοντας ότι το έργο του «απέχει από τις στερεοτυπικές περιγραφές και ανοίγει το βλέμμα μας σε μια Ανατολική Αφρική με μεγάλη πολιτισμική ποικιλομορφία, εντελώς ανοίκεια στους ανθρώπους που ζουν σε άλλα μέρη του κόσμου» και υπογράμμισε: «Ο Γκούρνα έχει μελετήσει συστηματικά και με πολλή ευαισθησία τις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας στις χώρες της Ανατολικής Αφρικής και τις επιδράσεις της στη ζωή των ξεριζωμένων μεταναστών».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Τουρκία: Ο Χαρδαλιάς «τρόμαξε» τους γείτονες – Νέο παραλήρημα για την παρουσία του υφυπουργού στις Οινούσσες
- Τραβάει το σκοινί η Τουρκία: Έβγαλε πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ
- Ελληνοτουρκικά: Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας – Τι συζήτησαν οι δύο πλευρές
- Πέτρος Φιλιππίδης: Να παραπεμφθεί σε δίκη για έναν βιασμό και δύο απόπειρες ζητά η εισαγγελέας
- Μητσοτάκης στη Βουλή: Για πρώτη φορά προβλέπεται στρατιωτική συνδρομή – «Από το όχι στις γραβάτες, πήγατε στο όχι στις φρεγάτες» είπε στον Τσίπρα
- Επίθεση με βιτριόλι: Διεκόπη η δίκη – Την επόμενη Πέμπτη απολογείται η Έφη Κακαράντζουλα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
- Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
- Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
- Ακολούθησε μας στο Instagram
- Ακολούθησε μας στο Twitter
- Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube