Δεν είναι τυχαίο ότι η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, που δημιουργήθηκε το 2016, επέλεξε να παρουσιάσει το συγκεκριμένο έργο στη μία και μοναδική συναυλία που θα δώσει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το Σάββατο 19 Ιουνίου, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή, τιμώντας έτσι την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής, και ο πρόεδρος της ορχήστρας, Νίκος Μαλιάρας, παραθέτουν σήμερα στον «Ε.Τ.» της Κυριακής 7 λόγους για τους οποίους οι 36 Ελληνικοί Χοροί του Σκαλκώτα είναι ένα τόσο σημαντικό έργο:
1 Οι 36 Χοροί του Νίκου Σκαλκώτα είναι, κατά γενική ομολογία, ένα από τα κορυφαία δείγματα της εγχώριας δημιουργίας: Εργο εμβληματικό στην ιστορία της ελληνικής έντεχνης μουσικής. Ο ίδιος ο συνθέτης το θεωρούσε τόσο σημαντικό, που από το 1931, που το άρχισε, δεν έπαψε έως το τέλος της ζωής του (1949) να τους επεξεργάζεται και να τους μεταγράφει για διάφορα σύνολα. Εδώ, το ελληνικό στοιχείο αναδεικνύεται σε πηγή έμπνευσης και μίτο καθοδηγητικό, σε ταυτότητα απελευθερωτική, που οδηγεί στη γνήσια δημιουργία.
2 Με τους 36 Ελληνικούς Χορούς, ο Σκαλκώτας συμμετείχε έμπρακτα στη συζήτηση του ελληνικού μουσικού κόσμου για τους τρόπους χρήσης του υλικού της λαϊκής παράδοσης στην έντεχνη μουσική. Η πρότασή του είναι καινοτόμος, μοναδική και ρηξικέλευθη. Ο Σκαλκώτας χρησιμοποίησε το παραδοσιακό υλικό ελεύθερα, δημιουργώντας από αυτό νέες αυτόνομες συνθέσεις, που συχνά απέχουν πολύ από τις πρωτογενείς πηγές τους. Ιδιαίτερη προσοχή αξίζουν η ιδιάζουσα αρμονική γλώσσα, οι καινοτόμοι συνηχήσεις και τα ενορχηστρωτικά ευρήματα, που αναδεικνύουν την πρωτοτυπία και την υψηλή μουσική αξία των χορών.
3 Το έργο αυτό του Σκαλκώτα αποδεικνύει περισσότερο από κάθε άλλο ότι ο συνθέτης, παρόλο που σπούδασε κοντά στους πιο πρωτοποριακούς συνθέτες της εποχής του, ποτέ δεν προσκολλήθηκε σε ένα και μοναδικό μουσικό ιδίωμα, αλλά ήταν πάντοτε ανοιχτός να πειραματιστεί με όλα τα μουσικά είδη. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να καταταγεί αποκλειστικά σε κανένα από τα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής του, παραμένοντας ένας μοναδικός και ανεξάρτητος δημιουργός.
4 Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό το κορυφαίο έργο, το οποίο είναι ένας ενιαίος κύκλος και πρέπει να εκτελείται ως τέτοιος, πολύ σπάνια έχει εκτελεστεί στο σύνολό του, ενώ έχει δισκογραφηθεί μόνο δύο φορές. Η φετινή παρουσίαση των 36 Ελληνικών Χορών βασίζεται στη μουσικολογική αποκατάστασή τους από τον Βύρωνα Φιδετζή, ο οποίος πραγματοποίησε τόσο την πρώτη παγκόσμια δισκογράφηση (1990) όσο και την πρώτη δημόσια εκτέλεση (1997) των 36 Χορών στο σύνολό τους, ως ενιαίο έργο.
5 Παρ’ όλη τη σημασία του και τον εμβληματικό χαρακτήρα του, το έργο αυτό δεν έχει εκδοθεί ποτέ σε μια πλήρη και μοντέρνα έκδοση της παρτιτούρας και του ορχηστρικού υλικού. Είναι δυσεύρετο και δύσκολα προσβάσιμο στις ορχήστρες και τους μαέστρους. Με αφορμή την παρουσίαση, η Φιλαρμόνια ετοιμάζει μια νέα έκδοση του έργου, προκειμένου να μπορεί εύκολα να παιχτεί από τις ορχήστρες, ελληνικές και ξένες, και να γίνει γνωστό παγκόσμια, όπως του αξίζει.
6 Στο πλαίσιο του κύκλου 1821-2021 Ελευθερία – Δημιουργία, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών τιμά με τον καλύτερο τρόπο την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 και ταυτόχρονα τιμά το έργο όλων των Ελλήνων δημιουργών κατά τη διάρκεια των 200 χρόνων της Ελληνικής Ελευθερίας.
7 Οι τρεις σειρές των χορών συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικότερων αντίστοιχων συλλογών των κορυφαίων συνθετών του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως είναι οι Μποροντίν, Γκριγκ, Ντβόρζακ, Γιανάτσεκ και Μπάρτοκ. Είναι ένα έργο που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, το οποίο είναι πια καιρός να γνωρίσει, να απολαύσει και να εκτιμήσει μια άρτια καλλιτεχνικά εκτέλεση των 36 Χορών και να γνωρίσει μια άλλη, σημαντικότατη πλευρά της μουσικής μας δημιουργίας.
Ιnfo
ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ-ΒΥΡΩΝ ΦΙΔΕΤΖΗΣ 36 ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΓΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΚΑΛΚΩΤΑ
ΠΟΤΕ: 19/6
ΠΟΥ: Ηρώδειο
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.00
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 45-5 ευρώ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: www.ticketservices.gr τηλ. 2107234567, στα κεντρικά εκδοτήρια Πανεπιστημίου 39 και στα καταστήματα Public.