Ενας λοφίσκος κρύβει τη θέα του μνημείου φτάνοντας στο Δεσποτικό από την ακτή του Αγίου Γεωργίου, στην Αντίπαρο. «Ολοι μένουνε έκπληκτοι όταν βλέπουνε ξαφνικά μπροστά τους το ναό του Απόλλωνα», μας λέει ο ανασκαφέας του Δεσποτικού, Γιάννος Κουράγιος. Το παρθένο φυσικό περιβάλλον, πράσινο για τα δεδομένα των Κυκλάδων λόγω των κέδρων και της άλλης βλάστησης που διατηρεί, μαζί με τις κατσίκες που βόσκουν δεξιά και αριστερά, ενισχύουν την ειδυλλιακή εικόνα.
Οι πολυετείς ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έχουν φέρει στο φως έναν σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο που γνώρισε μεγάλη ακμή τον 6ο αιώνα π.Χ. λόγω του ιερού του, το οποίο ήταν αφιερωμένο στη λατρεία του Απόλλωνα. Οι αναστηλωτικές εργασίες στον αρχαϊκό ναό και το εστιατόριό του ολοκληρώνονται, προσδίδοντας στο μνημείο την τόσο σημαντική, για την κατανόησή του από το κοινό, τρίτη διάσταση, με την ανάκτηση μεγάλου μέρους από το χαμένο ύψος του.
Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία, οι εργασίες (αναστηλωτικές και ανασκαφικές) συνεχίστηκαν και αυτό το καλοκαίρι με σημαντικά αποτελέσματα. Δύο νέα κτίρια εντοπίστηκαν στο Δεσποτικό και άλλα οκτώ στη νησίδα Τσιμηντήρι, «ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κτιρίων που έχουν έλθει στο φως στα 32», σύμφωνα με τον ανασκαφέα. «Θέλουμε να κάνουμε μια γεωφυσική διασκόπηση για να δούμε πόσα κτίρια υπάρχουν ακόμα», σημειώνει. Το ένα από τα δύο κτίρια που εντοπίστηκαν στο Δεσποτικό παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω των μεγάλων διαστάσεών του (8,65 Χ 8,50 μ.). «Το κτίριο διαθέτει πολύ ισχυρούς τοίχους, με φάρδος στο ένα μέτρο και κατεβαίνει σε βάθος 3-4 μέτρων». Η έρευνα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως «μάλλον πρόκειται για δεξαμενή».
Το μεγαλύτερο τμήμα της ανασκαφικής περιόδου 2020 αφιερώθηκε στη νησίδα Τσιμηντήρι, η οποία κατά την αρχαιότητα ήταν ενωμένη με το Δεσποτικό με ισθμό και αποτελούσε μέρος της εκτεταμένης λατρευτικής εγκατάστασης-δορυφόρου του Ιερού του Απόλλωνα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών, «όλα τα κτίρια στο Τσιμηντήρι έχουν πολύ μεγάλες διαστάσεις και ισχυρή κατασκευή και πιθανότατα είχαν δημόσιο χαρακτήρα και σχετίζονταν με τη λειτουργία του λιμανιού…».
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Ξεκινάνε τα έργα διαμόρφωσης του χώρου
Τα έργα, προκειμένου ο αρχαιολογικός χώρος να διαμορφωθεί σε επισκέψιμο, δρομολογούνται από τον Σεπτέμβριο. Το «άνοιγμα» του χώρου αποτελεί και ισχυρό αίτημα των κατοίκων της Πάρου και της Αντιπάρου. «Εφόσον όλα κυλίσουν ομαλά, υπολογίζουμε ότι ο χώρος θα ανοίξει για το κοινό τον ερχόμενο Ιούνιο», επισημαίνει ο κ. Κουράγιος.
Για τις διαμορφώσεις που απαιτούνται ο Δήμος Αντιπάρου χορηγεί 90.000 ευρώ. Μεταξύ άλλων, θα δημιουργηθούν διαδρομές επισκεπτών και θα τοποθετηθούν επεξηγηματικές πινακίδες στα αρχαία κατάλοιπα. Η δημιουργία μαντρότοιχου θα αφήνει εκτός αρχαιολογικού χώρου τα κατσίκια που βόσκουν στο νησί. Προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία φυλακίου, στο σημείο θα καταπλέουν τα πλοιάρια με τους επισκέπτες.
«Η Μύκονος έχει τη Δήλο, η Σαντορίνη το Ακρωτήρι και τώρα η Πάρος και η Αντίπαρος έχουν το Δεσποτικό. Ενας αρχαιολογικός χώρος μπορεί να σηματοδοτήσει έναν τόπο», επισημαίνει ο ανασκαφέας, με ορατή πλέον την προοπτική ο χώρος να αρχίσει σύντομα να υποδέχεται και επίσημα τους πρώτους επισκέπτες του.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr