Και η αρχή γίνεται από φέτος. Διακόσιες πενήντα μία εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα θα πλημμυρίσουν 111 αρχαιολογικούς χώρους, 38 περιφερειακών ενοτήτων.
«Στις προγραμματικές δηλώσεις τον προηγούμενο Ιούλιο είχα πει ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα σημαντικό, θα έλεγα, μοναδικό πλεονέκτημα: τη δυνατότητα ανάδειξης και αξιοποίησης του μνημειακού της πλούτου μέσα από τη σύζευξή του με τη σύγχρονη δημιουργία. Η σχέση αυτή εμπλουτίζει και διαφοροποιεί ποιοτικά και αισθητικά το τουριστικό προϊόν. Σύγχρονη τέχνη μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους», είπε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ανοίγοντας χθες την παρουσίαση του πολυποίκιλου και πολύμορφου θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», το οποίο αποτελεί έμπνευσή της.
Η υπουργός, επίσης, τόνισε ότι το 91% των ανθρώπων που θα εργαστούν στις εκδηλώσεις του νεοσύστατου θεσμού θα προέρχονται από την ελεύθερη αγορά, που έχει πληγεί από την πανδημία.
Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες μουσικής, παραστάσεις χορού, πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις, αφιερώματα και ανθολόγηση εμβληματικών προσωπικοτήτων της αρχαιότητας όπως των Ηροδότου, Θουκυδίδη, Αριστοτέλη και σύγχρονων όπως Μίκη Θεοδωράκη, Θεόφραστου Σακελλαρίδη και Νίκου Σκαλκώτα, καθώς και κινηματογραφικές προβολές και εικαστικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβάνονται στο πλούσιο πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων τις οποίες το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν, πληρώνοντας μόνο το εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο.
Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 18 Ιουλίου, με την Εθνική Λυρική Σκηνή να διοργανώνει το ρεσιτάλ της κορυφαίας μέτζο σοπράνο Ανίτας Ρατσβελισβίλι στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας, με τη συνοδεία της ορχήστρας της ΕΛΣ, το οποίο θα μεταδοθεί ζωντανά και μέσω live streaming.
Όπως σημείωσε η κ. Μενδώνη, ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 2.000.000 ευρώ και εντάσσεται στα αναπτυξιακά μέτρα του ΥΠΠΟΑ και της κυβέρνησης. Οι εποπτευόμενοι φορείς που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά για αυτές τις δράσεις από τον ισχύοντα προϋπολογισμό τους.
Όπως επίσης εξήγησε η υπουργός, ο νέος θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» καθιερώνεται. Από 1ης Οκτωβρίου ως και τέλος Νοεμβρίου θα ανοίξει μια ειδική πλατφόρμα για την υποβολή σχετικών προτάσεων, τις οποίες θα κρίνει μια επταμελής επιτροπή που θα απαρτίζεται από καλλιτεχνικούς διευθυντές εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Πολιτισμού.
Κι αν όλα έδειχναν ότι φέτος η πολιτιστική κίνηση θα είναι μειωμένη, τα νέα ανατρέπουν αυτή την πεποίθηση. Όπως επισημάνθηκε χθες σε λίγες ημέρες τα ΔΗΠΕΘΕ θα δημοσιοποιήσουν τις παραστάσεις που ετοιμάζουν στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία της χώρας.
Εθνικό Θέατρο
«Σε μία από τις σπάνιες φορές που τοποθεσίες μεγάλης ιστορικής σημασίας και αρχαιολογικής αξίας ανοίγουν τις πύλες τους για τις παραστατικές τέχνες, το Εθνικό Θέατρο δηλώνει “παρών”. Είναι μεγάλη αυτή η ευκαιρία που δίνεται να γίνει μια διάχυση της τέχνης στους αρχαιολογικούς χώρους», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης και παρουσίασε συνοπτικά τις πέντε καλοκαιρινές παραγωγές, συμπεριλαμβανομένων και τις δύο παραστάσεων «Λυσιστράτη» και «Πέρσες» για λογαριασμό του Ελληνικού Φεστιβάλ.
Η πρώτη από τις τρεις νέες παραγωγές, όπως είναι η παράσταση με τίτλο «Αθηναίων Πολιτεία», περιλαμβάνει κείμενα της αρχαίας ιστοριογραφίας από τους Ηρόδοτο, Θουκυδίδη, Αριστοτέλη, Πλούταρχο και άλλους, τα οποία μιλούν για το πώς οδηγηθήκαμε στη Δημοκρατία και στον Χρυσό Αιώνα του Περικλή, σε σκηνοθεσία του μεγάλου Βασίλη Παπαβασιλείου, και θα παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στον αρχαιολογικό χώρο της Κορίνθου (4/8), στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου (19/8) και στο Αρχαιολογικό Μουσέιο Θήβας (1/8). Η δεύτερη παραγωγή, το «Αμάρτημα της Μητρός μου», του Γεώργιου Βιζυηνού, στα αγγλικά, σε σκηνοθεσία Δανάης Ρούσου και Ρένας Κυπριώτη, θα παρουσιαστεί στον αρχαιολογικό χώρο της Κορίνθου (18/8), στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου (20/8) και αλλού.
Την τριάδα των εκδηλώσεων συμπληρώνει η άκρως πρωτότυπη δράση, με τίτλο «Η Ελλάδα με τα μάτια των ξένων ταξιδιωτών (16ος-19ος αιώνας)», που βασίζεται σε κείμενα ξένων περιηγητών διά χειρός της διακεκριμένης σκηνοθέτιδας Νατάσας Τριανταφύλλη, στη Μονή Καισαριανής (21/8), στη Μονή Δαφνίου (26/7) και στον αρχαιολογικό χώρο Ακαδημίας Πλάτωνος (29/7) και αλλού.
Όλες οι δράσεις του Εθνικού Θεάτρου στο πλαίσιο του νέου θεσμού θα γίνουν με φυσικό φωτισμό και φυσική ακουστική. Για τις ημερομηνίες και τους τόπους διεξαγωγής των εκδηλώσεων θα γίνει αναλυτική ανακοίνωση την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Ιουνίου, από τον ίδιο τον Δημήτρη Λιγνάδη.
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Για την «αυξημένη εγρήγορση, την ταχύτητα» και για την «καλλιτεχνική και διοικητική ωριμότητα» μίλησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) Νίκος Κολοβός, ο οποίος ανέφερε ότι «η επιτυχία του εγχειρήματος στην οποία φιλοδοξούμε να φτάσουμε θα κριθεί τόσο από την αρτιότητα της περιφρούρησης των κανόνων υγιεινής απέναντι στην πανδημία όσο και εκ του καλλιτεχνικού αποτελέσματος».
Το ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ περιλαμβάνει πέντε ενδιαφέρουσες δράσεις. Πρόκειται για την ποιητική παράσταση «Κωνσταντίνος Καβάφης», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Οικονόμου, όπου θα παρουσιαστεί ενδεικτικά στη Ρωμαϊκή Αγορά (21/7), στην Πέλλα (23/7) και στο Κάστρο Καβάλας (19/7), και για την παράσταση – χρονικό του μεγάλου στρατηλάτη «Η φυλλάδα του Μ. Αλέξανδρου», σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρή Γκόνη, όπου θα ανέβει στις Αιγές (26/7), στους Φιλίππους (8/8) και Επταπύργιο (21/8). Το πρόγραμμα συμπληρώνουν το αφιέρωμα στον Παπαδιαμάντη με τίτλο «Ερως – Ηρως» διά χειρός Νίκου Κουσούλη στο Προαύλιο Αγίας Σοφίας (2/9) και Μίεζα (21/8), καθώς και η «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε διασκευή της Ελένης Ζιάννα, όπου θα παρουσιαστούν στο Αίθριο στην Πύδνα (22/8) και στη Σαμοθράκη (13/8).
«Στα Ορια των Ποιητών», της Φένιας Χρήστου, ζωντανεύουν στη Μαρώνεια (29/8) και στον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων (19/8).
Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν
Στο πλαίσιο του μεταξύ τους μνημονίου συνεργασίας, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανέθεσε στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν τη δημιουργία δύο δρώμενων με πηγή έμπνευσης την ελληνική μυθολογία.
Πρόκειται για το «Ρεμπέτικο αρχαιοελληνικό συμπόσιο» διά χειρός του Βασίλη Μαυρογεωργίου, που βασίζεται στις υπέροχες ιστορίες της «Ελληνικής Μυθολογίας» του Νίκου Τσιφόρου, το οποίο θα παρουσιαστεί σε διάφορα σημεία, όπως στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά (5, 6/9), και το πρωτότυπο δρώμενο «Πλάθοντας τον Προμηθέα», που θα μας ταξιδέψει σε σημαντικά κείμενα της αρχαιοελληνικής και της νεότερης γραμματείας σε Αττική και περιφέρεια.
Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη.
«Athens Slate Line» του Ρίτσαρντ Λονγκ
Ο Οργανισμός Πολιτισμού ΝΕΟΝ, με δική του χορηγία παρουσιάζει το έργο «Athens Slate Line» του γλύπτη Ρίτσαρντ Λονγκ σε επιμέλεια Ελίνας Κοντούρη, στο ιερό του Διονύσου Ελευθερέως, στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης. Η συγκεκριμένη εικαστική εγκατάσταση επιχειρεί από τις 21 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου να ταξιδέψει το κοινό στην πολυσήμαντη εμπειρία της φύσης.
Το συγκεκριμένο έργο «Athens State Line» (1984) αποτελείται από μεμονωμένα κομμάτια σχιστόλιθου που προέρχονται από την Αθήνα και συναρμολογήθηκαν στο σχήμα μιας γραμμής. Το γραμμικό σχήμα του λειτουργεί σαν ένα μονοπάτι, παραπέμποντας στη διαλογιστική φύση του βαδίσματος.
Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης
Η αναπληρώτρια διευθύντρια MOMus – ΜΣΤ Συραγώ Τσιάρα μίλησε για το σκεπτικό και τις δράσεις του προγράμματος, που περιλαμβάνει βίντεο έργων σύγχρονης τέχνης από τις συλλογές και τις εκθέσεις του MOMus και παράλληλη διεξαγωγή δημόσιων συζητήσεων με άξονα τα ζητήματα που θέτουν ίδια τα έργα τέχνης.
Οι δράσεις θα αναπτυχθούν στις 23 και 30 Ιουλίου, 6 Αυγούστου και 3 Σεπτεμβρίου στην Κρυπτή Στοά της Ρωμαϊκής Αγοράς (Cryptoporticus) και στο Επταπύργιο. Θα πραγματοποιηθούν μετά τη λήξη του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των χώρων για τους επισκέπτες, ώστε να διευκολυνθεί η επισκεψιμότητα των μνημείων, ενώ ο ακριβής αριθμός των συμμετεχόντων στις δράσεις θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Το ΙΜΚ «ταξιδεύει» με τρεις προτάσεις. Πρόκειται για την παράσταση «Ριχάρδος Β’ – Το ρέκβιεμ ενός βασιλιά», σε σκηνοθεσία Marlene Kaminsky με τον Τάσο Νούσια, που ενδεικτικά αναφέρουμε ότι θα παρουσιαστεί στο Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο (31/7) και στο Κάστρο Ναυπάκτου (29/7).
Σημειώστε, επίσης, τις «Βάκχες» του Ευριπίδη από την Ομάδα Χρώμα, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή, που θα ανέβει μεταξύ άλλων στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας στη Ροδόπη (19/8), στο αρχαίο θέατρο Λάρισας (23/8), και τις «Μαρμαρωμένες Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη και σκηνοθεσία Λουίζας Κωστούλα με την Αγλαΐα Παππά στο Κάστρο Πύλου (18/7) και στον αρχαιολογικό χώρο Δελφών (24/7).
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου