Ετοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες δηλώνει το υπουργείο Πολιτισμού και σχεδιάζει -μεταξύ άλλων- επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ολα θα εξαρτηθούν, ωστόσο, από την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν, η οποία παραμένει μετέωρη…
Δεν απαιτούνται μαντικές ικανότητες για να προβλέψει κανείς πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα «δύσκολο καλοκαίρι». Ωστόσο, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, το ΥΠΠΟΑ στο δίμηνο της καραντίνας φρόντισε για την αναβάθμιση του επιπέδου υπηρεσιών στον επισκέπτη, αλλά και για την εκπόνηση σχεδίου ασφαλούς λειτουργίας των χώρων. «Η Ελλάδα έχει κατακτήσει τη διεθνή αξιοπιστία από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση του κορονοϊού. Είναι ένα πολύτιμο κεκτημένο που θα μας επιτρέψει ένα δυναμικό άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, κερδίζοντας το χαμένο δίμηνο με την επιμήκυνσή της. Η Ελλάδα είναι από τις πλέον ασφαλείς χώρες σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε η υπουργός.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), Παναγιώτη Νταή, «το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι ήδη έτοιμο για παραγγελίες». Ομως, όπως ο ίδιος επισημαίνει, «μέχρι πριν από λίγο που έκανα την τελευταία ενημέρωση (σ.σ.: την Παρασκευή) δεν είχε γίνει… σεφτές, για να το πω έτσι απλά. Εχουμε αγωνία για το πώς θα κυλήσει το καλοκαίρι».
Η επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων συμπίπτει με τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, οπότε η είσοδος στους χώρους είναι ελεύθερη για το κοινό. Τα μουσεία ωστόσο παραμένουν κλειστά ως τις 15 Ιουνίου. Σε όλους τους χώρους εφαρμόζονται αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας: αποστάσεις 1,5 μέτρου ανάμεσα στους επισκέπτες, ελεγχόμενη ροή, μέγιστος αριθμός επισκεπτών, διαχωριστικά πετάσματα στην Ακρόπολη όπου συμπίπτει άνοδος και κάθοδος, υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους ξεναγούς, σταθμοί αντισηπτικού, απολυμάνσεις… Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν και στη λειτουργία των πωλητηρίων.
Τα πωλητήρια
Ηλέκτρα & Time Fusion: «FlashΒack – Σκάλα Μνήμης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
«Σήμερα πρόκειται να ανοίξουν 27 πωλητήρια», λέει ο κ. Νταής. «Ο τρόπος λειτουργίας τους έχει εξομοιωθεί με τα καταστήματα λιανικής πώλησης. Η χρήση μάσκας για το προσωπικό είναι υποχρεωτική, ενώ για το κοινό υπάρχει ισχυρή σύσταση… Πέραν αυτών, έχουμε εξασφαλίσει την παραμονή του ωρομίσθιου προσωπικού μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, ώστε σε κάθε περίπτωση τα πωλητήρια να είναι ανοιχτά με βάρδιες και διευρυμένο ωράριο». Ο κ. Νταής διευκρινίζει ότι πρόκειται για τα πωλητήρια που λειτουργούσαν και τα προηγούμενα χρόνια στους μεγάλους χώρους (Ακρόπολη, Ολυμπιείο, Αρχαία Αγορά, Σούνιο, Κεραμεικός, Κνωσός, Ολυμπία, Δελφοί κ.ά.). Η προσπάθεια που καταβλήθηκε φέτος είναι «να μην υπάρξουν άδεια ράφια». Ετσι, εκτός από τα εκμαγεία του ΤΑΠ διατίθενται και προϊόντα από την ελεύθερη αγορά (κοσμήματα, χάρτινα είδη, είδη γραφείου κ.ά.). Το ζητούμενο είναι να υπάρξει αγοραστικό κοινό.
Τα έσοδα του Ταμείου ανήλθαν πέρυσι στα 130 εκατ. ευρώ. Από τις εισπράξεις το 40% ενισχύει δράσεις του υπ. Πολιτισμού και από το υπόλοιπο 60% -αφού αφαιρεθούν τα λειτουργικά έξοδα των χώρων- ενισχύεται η εθνική οικονομία. Φέτος είναι νωρίς ακόμη για προβλέψεις. «Θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο Ιούνιος, που θα έχουμε περίπου ενάμιση μήνα ανοιχτούς τους αρχαιολογικούς χώρους και μισό μήνα τα μουσεία», λέει ο πρόεδρος του ΤΑΠ και προσθέτει: «Κακά τα ψέματα, η αύξηση των εσόδων μας είναι απόλυτα συνυφασμένη με την τουριστική κίνηση».
Ηλεκτρονικό εισιτήριο
Ισχυρή σύσταση υπάρχει για τη χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο υφίσταται σε 11 χώρους. «Την Παρασκευή το Δ.Σ. του ΤΑΠ ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. για να προχωρήσει το έργο της επέκτασης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και σε άλλους χώρους με επισκεψιμότητα ικανή να δικαιολογήσει μια τέτοια επένδυση», μας πληροφορεί ο κ. Νταής και ορίζει το όριο αυτό σε «πάνω από 20.000 επισκέπτες». «Στόχος μας», επισημαίνει, «είναι να καλυφθεί το 95% της κίνησης», κάτι που μεταφράζεται σε «περίπου 80 αρχαιολογικούς χώρους. Θα προηγηθεί οικονομοτεχνική μελέτη και θα αναζητήσουμε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Είναι ένα μεγάλο πρότζεκτ».
Αναψυκτήρια -διαγωνισμός
Τα πολύ λίγα αναψυκτήρια που λειτουργούσαν -16 όλα κι όλα- έκλεισαν στις 11 Μαρτίου λόγω της πανδημίας. Από σήμερα μπορούν να επαναλειτουργήσουν ως take away («κάτι που εναπόκειται στην απόφαση του εκμισθωτή, αν και τα μηνύματα είναι θετικά», λέει ο κ. Νταής) και θα επανέλθουν σε κανονική ροή λειτουργίας μαζί με τα υπόλοιπα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σύντομα ξεκινούν και πάλι τη λειτουργία τους οι επιτροπές του διαγωνισμού για την εκμίσθωση άλλων 14 αναψυκτηρίων (οι 4 διαγωνισμοί είχαν αποβεί άκυροι). «Οι επιτροπές επαναλειτουργούν και πιστεύω ότι μέχρι τον Ιούλιο θα έχουν ολοκληρωθεί κάποιες διαδικασίες, και ορισμένα από τα πωλητήρια αυτά θα αρχίσουν να λειτουργούν», τονίζει ο πρόεδρος του ΤΑΠ. Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε χθες το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας όλων των αρχαιολογικών χώρων -η Ακρόπολη λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ- και έδωσε στη δημοσιότητα βιντεάκι, με τίτλο «18 Μαΐου οι αρχαιολογικοί χώροι μάς υποδέχονται ξανά».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου