Η ψηφιοποίηση του Aρχείου Καβάφη είναι γεγονός. Πληκτρολογώντας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://cavafy.onassis.org βρίσκεται κανείς μπροστά στο σύνολο του καβαφικού σύμπαντος, με τα τεκμήρια που είναι διαθέσιμα να ξεπερνούν τα 2.000.
Χειρόγραφα ποιημάτων, άρθρα, μελέτες, σημειώσεις του ποιητή, έντυπες αυτοσχέδιες εκδόσεις, πεζά λογοτεχνικά κείμενα αλλά και το προσωπικό αρχείο του με επιστολές, κείμενα και φωτογραφίες. Είναι όλα εκεί συγκεντρωμένα, κατανεμημένα, φιλικά προς το χρήστη που θέλει απλά να βυθιστεί στον κόσμο του ποιητή ή να μελετήσει σε βάθος το έργο του και τη ζωή του για ερευνητικούς και επιστημονικούς λόγους.
Να αναπαράγει, αν θέλει, οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα τεκμήρια χρησιμοποιώντας την προέλευσή τους σε ένδειξη σεβασμού τόσο σε αυτά όσο και στην εργασία και επιμονή των ανθρώπων που προσέφεραν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους για ένα τόσο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Oπως ακριβώς με σεβασμό αντιμετωπίστηκε από το Iδρυμα Ωνάση και τους συνεργάτες του το ίδιο το αρχείο.
«Η αρχειονομική προσέγγιση του υλικού επιχειρήθηκε με απόλυτο σεβασμό στην αρχή της προέλευσης του αρχειακού υλικού, δηλαδή στην ακεραιότητα του αρχειακού συνόλου, αλλά και με σεβασμό σε όσες εργασίες καταγραφής είχαν προηγηθεί», τόνισε στη χθεσινή παρουσίαση του ψηφιακού αρχείου η κυρία Παππά.
Ως γνωστόν, το Ιδρυμα Ωνάση απέκτησε το πολύτιμο αρχείο το 2012 και σε αυτό περιλαμβάνονται επίσης τα αρχειακά κατάλοιπα του κληρονόμου του Κωνσταντίνου Καβάφη, Αλέκου Σεγκόπουλου και της συζύγου του, Ρίκας, πρώτης επιμελήτριας του Aρχείου Καβάφη (1926 έως 1939). Αυτό το υλικό έχει ξεχωριστή θέση στο ψηφιακό Aρχείο Καβάφη το οποίο χωρίζεται στο σύνολό του στο έργο του ποιητή, στο προσωπικό του αρχείο και στις προσκτήσεις μετά το 2012. Στο τελευταίο θα εντάσσονται και τα μελλοντικά αποκτήματα του Ιδρύματος που θα συνδέονται με το Aρχείο Καβάφη. Υπάρχει επίσης το πολύ χρήσιμο ευρετήριο όρων πρόσβασης για ακριβέστερο εντοπισμό τεκμηρίων και εξοικονόμηση χρόνου αναζήτησης, ενώ στις «παλαιές ενδείξεις ταξινόμησης» γίνεται η σύνδεση της νέας τεκμηρίωσης με τις καταχωρίσεις του Ιστορικού Καταλόγου Γ.Π. Σαββίδη και τη μικροφωτογράφηση του αρχείου που πραγματοποιήθηκε το 1963.
Οσον αφορά στη φιλολογική τεκμηρίωση του αρχείου, ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τάκης Καγιαλής και ο καθηγητής Συγκριτικής Γραμματολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, επισημαίνουν ότι αυτή έγινε με στόχο «να ανταποκριθούμε στις σύνθετες ανάγκες των μελετητών του καβαφικού έργου στην Ελλάδα και διεθνώς και να αποφύγουμε την πλαισίωση των τεκμηρίων με προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις». Σημειώνουν επίσης ότι γίνεται σύνδεση των τεκμηρίων με τα αντίστοιχα λήμματα του Ιστορικού Καταλόγου Γ.Π. Σαββίδη.
Τέλος, το Ιδρυμα Ωνάση επισημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να μεταφορτώσει τα τεκμήρια ή την τεκμηρίωσή τους με μόνες υποχρεώσεις την αναφορά στην πηγή, δηλαδή το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, και τη διάθεση οποιουδήποτε παραγώγου έργου με την ίδια ακριβώς άδεια. Σε περίπτωση που κάποιος χρήστης επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το αδειοδοτούμενο υλικό με άλλους όρους μπορεί να έρθει σε επαφή με το Αρχείο Καβάφη στο [email protected] προκειμένου να αποκτήσει τις κατάλληλες άδειες.
Το προσεχές φθινόπωρο θα εγκαινιαστεί νέος χώρος δίπλα στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη (λεωφόρος Αμαλίας 56) όπου θα εκτίθεται το σύνολο του Αρχείου Καβάφη και οι ερευνητές θα έχουν τη δυνατότητα, κατόπιν αιτήματος, να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτό.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου